Mannen bak prosjektet er Trond Østby i Østby eiendom AS. Han kjøpte Sykehusgata 4 etter at treningssenteret Spenst flyttet til Høvleriet i 2016.

– Vanskelig med næring – behov for boliger

– Vi skal bygge 19 selveierleiligheter. Ved å kombinere det gamle og industrielle med moderne løsninger får vi helt unike boliger med store vindusflater, stor takhøyde og en egen sjarm, forteller eiendomsutvikleren.

Bygningsarbeidet begynte for noen uker siden, og salget skal etter planen starte i april. I oktober kan forhåpentligvis de nye eierne flytte inn.

Østby forteller at de vurderte flere muligheter for nytt innhold i den gamle batterifabrikken.

– Situasjonen i det totale markedet i Halden avgjorde. Det er behov for nye leiligheter i sentrum, og det legger også sentrumsplanen opp til. Dessuten er det veldig vanskelig å etablere næring i Halden. Vi retter oss inn mot et bredt marked siden leilighetene er ulike og imøtekommer manges behov, sier han.

SENTRAL BELIGGENHET: Leilighetene i de gamle Spenst-lokalene på Grønland skal være innflytningsklare i oktober. Eierne får kort vei til alle fasiliteter i Halden sentrum.
SENTRAL BELIGGENHET: Leilighetene i de gamle Spenst-lokalene på Grønland skal være innflytningsklare i oktober. Eierne får kort vei til alle fasiliteter i Halden sentrum.(FOTO: )

– Røff beliggenhet, men sentralt

Størrelsen på leilighetene varierer fra toroms på 43 kvadratmeter til treroms på 122 kvadratmeter, og prisnivået blir fra 2,1 til cirka 6 millioner kroner. Alle leilighetene får balkong og skjermet uteplass.

Sykehusgata 4 ligger sentralt langs Tista ved siden av lokalene til Halden islamsk forening. Det er kort avstand til sentrums fasiliteter. Men sentral beliggenhet medfører også andre omgivelser enn dem man får på boligfelt og i distriktene. På sørsiden av bygningen går Tistedalsveien.

– Vi følger lover og forskrifter når det gjelder lydisolering og tilfredsstiller sånn sett kravene om lyddemping for boliger og uteplasser i sentrum. Eiendommen har en røff beliggenhet, men sånn er det når man skal bygge og bo i sentrum. Sentrumsplanen legger opp til fortetting, og da må man benytte de områdene som fins, sier han.

Vil utvikle store deler av Grønland

Østby eiendom AS har store planer om å bygge flere leiligheter på Grønland. Ett av prosjektene gjelder den mye omtalte blokka på tomta mellom Coop Extra og bygningen som huser Halden dyreklinikk.

Der vil Østby bygge flere titalls leiligheter, men den prosjekterte høyden på bygningen har skapt diskusjon.

– Leilighetene i batterifabrikken jobber vi med mens vi venter på byggetillatelse for Grønland Brygge. Det har blitt en sedvane å vente på Halden kommune når det gjelder boligutvikling.

Fylkeskommunen om Grønland Brygge: – Viktig at politikerne fikk vite at vi ikke er blitt hørt

Utbyggeren av Grønland Brygge: – Slik vil området bli seende ut i bybildet

Er ikke overbevist om «nye» Grønland Brygge

– Vi eier også nabotomta på østsiden av Sykehusgata 4. Der er det plass til enda flere boliger. Noen må være først i dette området, og det er vi. Grønland kan bli et veldig sentral og godt boligområde med årene, sier han.

EIENDOMSUTVIKLER: Trond Østby ser for seg boliger flere steder på Grønland. – Dette kan bli et godt boligområde med veldig sentral beliggenhet, sier han.
EIENDOMSUTVIKLER: Trond Østby ser for seg boliger flere steder på Grønland. – Dette kan bli et godt boligområde med veldig sentral beliggenhet, sier han.(FOTO: )

Miljøvennlig og moderne

Batterifabrikken er en gammel bygning fra 1919, men blir spekket med moderne teknologi og bærekraftige løsninger. Vannbåren jordvarme, smarthusteknologi, balansert ventilasjon og heis er noe av det utbyggeren frister potensielle kjøpere med.

– Vi ønsket å beholde den gamle bygningen for å klare å skape unike og særpregede leiligheter. Det er kvaliteter som man ikke får når man bygger nytt. Men det er ingen billig løsning å rehabilitere gamle bygninger, så dem som tror at byutviklingen alene kan basere seg på det, tar feil. Rehabilitering er dyrere enn nybygg.

Det legges også til rette for lading av elbiler på alle parkeringsplasser, og de nye eierne får mulighet til bildelingsløsning, hvis ønskelig.

Båtplass kan leies i elva av Halden kommune.

Rettssak om kjøp av en av naboeiendommene til Grønland Brygge