– Jeg var litt nervøs tidligere i dag, men dette gikk veldig fint. Vi har flyttet veldig mye gjennom 2019 sammen med Skullerud Flyttebyrå. De er fantastisk flinke, sier Juliane Derry som er konservator ved Halden historisk samlinger.

Under vann og gjørme

Det er jo smått utrolig å tenke på at de fire stokkebåtene ble brukt på tjern i Aremark og på Kornsjø for nærmere 800 år siden.

Stokkebåt er en båt laget av en uthult trestamme, nesten som en kanolignende farkost. Konstruksjonsmetoden har trolig vært kjent gjennom mange tusen år i store deler av verden, ifølge Wikipedia.

Og kunnskap om å bygge båter på denne måten, var altså også kjent for mennesker som bodde i vårt distrikt på 1200-tallet.

– Stokkebåtene – eller stokkeekene – kom inn på museet på 20- og 30-tallet. Båtene var da blitt oppdaget etter at tjern hadde blitt tømt for vann. Den ene båten ble funnet på tre meters dyp, opplyser Derry.

– Årsaken til at de har blitt bevart, er at de har ligget i et klima uten oksygen, under vann og gjørme. Da klarer treverket seg.

Varsomt med skumputer

– De ser bemerkelsesverdig fine ut?

Ja, men ser du nærmere på båtene, ser du at de går litt i oppløsning. Men vi har en superkollega, Morten Aabø, som har formet skumputer etter stokkebåtene. Formen passer både på over- og undersiden og det er bygget en ramme rundt. Da har båtene fått støtte hele veien under transport.

Stokkebåtene har blitt oppbevart i Øvre magasin i mange tiår. Og gjennom årenes løp har bygget endret seg innvendig. Så da det ble snakk om flytting, oppdaget snart Juliane Derry og hennes kollegaer at det var umulig å få stokkebåtene ut.

– Det endte med at vi måtte rive en vegg for å få de ut, ler hun.

Juliane Derry, konservator ved Halden historiske samlinger, var litt nervøs før stokkebåtene fra 1200-tallet skulle flyttes fra Øvre magasin på Fredriksten festning til Nye Veveri i Spinneriet i Tistedal. Men flytteprosessen gikk helt fint og båtene kom fram i god behold.
Juliane Derry, konservator ved Halden historiske samlinger, var litt nervøs før stokkebåtene fra 1200-tallet skulle flyttes fra Øvre magasin på Fredriksten festning til Nye Veveri i Spinneriet i Tistedal. Men flytteprosessen gikk helt fint og båtene kom fram i god behold.(FOTO: )

– Vært veldig morsomt

Men det er ikke bare stokkebåtene som har byttet «hjem» fra Øvre magasin til Nye Veveri i Spinneriet i Tistedal det siste året.

– Vi hadde et forprosjekt i 2018. Deretter har vi brukt hele 2019 på selve flyttingen. 14 ulike mennesker på de forskjellige avdelingen i Østfoldmuseene har hjulpet til. Vi har registrert og flyttet 7.500 gjenstander og vi har fotografert 8.000 bilder. Totalt er 436 paller blitt flyttet fra Øvre Magasin til Spinneriet det siste året.

I tillegg til stokkebåter er det blitt flyttet blant annet piano, små pins til å ha på jakka, tekstiler, kjoler og brannvogner.

– Spennet er kjempestort. Det har vært veldig morsomt, sier Juliane Derry.

Holde sollyset ute

Alle disse gjenstandene står nå oppbevart i magasin i bygget som Halden Historiske Samlinger kjøpte på 90-tallet i Tistedal. Nå er det i Østfoldmuseenes eie.

– Vi har nå blendet vinduene slik at ikke sollys skal solbleke gjenstandene som lagres her, sier konservatoren.

Hun legger til at alt nå blir oppbevart på en forsvarlig måte og at det blir lettere å finne fram gjenstander når nye utstillinger skal planlegges.

Og for Jan-Erik Skullerud og hans kollegaer i Skullerud Flyttebyrå var det spesielt å flytte på de eldgamle båtene.

– Det er første gang i mine 30 år i flyttebyrået jeg har vært med på å flytte gjenstander fra 1200-tallet. Det er jo med en viss ærefrykt vi går til den oppgaven. Hemmeligheten her er forsiktighet – forsiktighet, sier han.