Halden ligger på toppen i Østfold når det kommer til barnefattigdom. Det er estimert at ett av fem barn i Halden lever i en familie med lavere inntekt enn EUs lavinntektsgrense. Amalie Lund bor i en hybelleilighet og lever på stipend fra Lånekassa hver måned. Da hun ikke hadde råd til å betale russekontingenten før fristen ble hun latterliggjort av medruss og russestyret.

En medruss opprettet blant annet en Spleis for å sponse russetida hennes, mens et medlem i russestyret oppfordret henne til å ta opp forbrukslån.

Russekontingenten er på 400 kroner.

– Det er helt klart at dette er et tabu tema å snakke om. Og jeg står gjerne fram som et eksempel på det veldig mange sliter med, sier Lund.

Lagde bråk og problem

Russestyret la ut et innlegg på en felles Facebook-side for neste års russ. I innlegget sto det at man måtte betale en kontingent på 400 kroner for å få delta på aktiviteter russestyret arrangerer for russen på Halden videregående skole. Fristen for å betale er satt 1–10. desember. Men Amalie lurte på hva slags ordning russestyret hadde for dem som får stipend etter fristen. Og for dem som ikke har 400 kroner til overs.

Som svar føler Amalie Lund at hun ble latterliggjort av medruss og av medlemmer i russestyret. Hun fikk beskjed om at dette var noe hun måtte ordne opp i selv, og at russestyret ikke kunne ta hensyn til folk som ikke har råd til russetida.

– Jeg svarte da tilbake at russestyret har ansvar for å informere om tilrettelegging eller at det er beklagelig for dem som ikke har råd. Det er tydelig at de ikke har tenkt på disse menneskene.

Lund sier at hun deretter ble sensurert av en administrator på Facebook-gruppa fra å publisere og kommentere. Og fikk derfor ikke diskutert mer i kommentarfeltet, og fikk beskjed om at hun måtte ta dette med russestyret privat.

– Men det er ikke det dette handler om. Dette handler om alle andre også. Det hjelper ikke at jeg sender en privat melding. De er nødt til å gi ut informasjon til alle som ikke klarer å betale innen fristen.

– Jeg fikk deretter beskjed om at jeg lager bråk og lager et «problem som ikke er der». Det sier litt om hvor mye kunnskap representantene i russestyret har om barn og unge som bor i lavinntektsfamilier.

Amalie Lund valgte da å skrive et offentlig Facebook-innlegg på sin egen profil, og har fått mye medhold. Cirka 11 personer har kontaktet henne privat og sagt de er i samme situasjon og støtter innlegget hennes.

Lite forståelse for fattigdom

SPLEIS: En medruss opprettet en Spleis for å sponse russetida til Amalie.
SPLEIS: En medruss opprettet en Spleis for å sponse russetida til Amalie.

En medruss opprettet en Spleis for å sponse russetida til Amalie. Dette ser hun på som ren mobbing. Spleisen ble delt på forskjellige Facebook-grupper innad hos Halden-russen. Lund ble fortalt at Spleisen var ment som satire og skulle ikke bli delt offentlig.

– Et medlem i russestyret kommenterte at jeg burde ta opp forbrukslån. Flere gjorde narr av meg at jeg skulle være «grønn-russ». Det er ikke morsomt og det er ikke ting man skal tulle med. Men det er tydeligvis gøy at folk er fattig.

– Men jeg må påpeke at det er medlemmer av russestyret som har tatt dette alvorlig. De tok kontakt med den voksne russekontakten på skolen og rektor, som jeg hadde møte med. Rektor var enig med meg, og jeg opplever at det har blitt en del bortforklaringer fra resten av russestyret som sier det ikke var ment som latterliggjøring.

– Jeg skal ikke angripe noen personlig på dette, men dette handler om hvor lite forståelse og åpenhet det er rundt tema om fattigdom. Det var det poenget med innlegget mitt var. Nå ser vi hva som skjer når folk innrømmer at de har dårlig økonomi. Dette er svarene man får.

– En grunn til at folk ikke sier noe om dette

Lund sier at russestyret har ansvar for å organisere aktiviteter for hele russen på Halden videregående skole.

– De burde tenkt at det finnes folk med lav inntekt, og hvis det er umulig å ikke få være med på de arrangementene innen den fristen, burde de i hvert fall beklage det i innlegget. Om det er bare meg som spør om den hjelpen, eller om det er 10 stykk, så har det ikke noe å si. Det skal stå i innlegget uansett.

– Det eneste innlegget mitt handler om var å bevise hva som skjer hvis du bryr deg. Det som skjedde med meg er grunn til at folk ikke sier noe om dette.