«Den fortellende kokeboken» LÆRETID er et samarbeidsprosjekt mellom arbeidsdriften og skolen i Halden fengsel.

Lærlinger i aksjon

Fengslets to mediegrafiker-lærlinger har vært med på fotografering av matrettene, oppsett av tekst og bilder i boka samt design av forsiden. Dette under veiledning av verksbetjent og fotograf Anders Johansson.

Og de fleste av bokas 71 retter er laget av fengselets kokkelærling i Restauranthuset Ærlig Mat, med bistand av noen elever på VG2 nivå. Lærer og pådriver Yngve Mathisen er også svært sentral i dette arbeidet. Han står også som redaktør av kokeboka. Ei kokebok som også inneholder 12 fortellinger fordelt på sine i alt 275 sider. Foreløpig er «Læretid» trykket opp i 1.500 eksemplarer.

Alt i boka er skrevet på både norsk og engelsk. Noe fengselsdirektør Are Høidal er veldig glad for. For Halden fengsel har mye besøk fra utlandet. Bare den siste tida har besøkende fra India, England og USA vært innom. I neste uke kommer en delegasjon fra Japan. Med seg tilbake får de den rykende ferske og fengslende kokeboka.

Har satt seg mål

Lærling Kim Andreas Kristiansen har tatt seg av det meste av det grafiske, sammen med en annen lærling innen mediegrafikerfaget. Han er ferdig med læretida si om et halvt år og ser for seg at han fyller på med mer utdannelse mens han soner.

28-åringen sier han har vært under utdannelse hele veien siden han begynte soningen.

– Jeg er mye mer målrettet for framtida, sier han og er glad og stolt over å ha fått vært med på kokebok-prosjektet.

Det har blitt mye bilder og tekster å redigere og presentere. Samt reklamemateriell.

STOLT: Lærling Kim Andreas Kristiansen ved posteren, som han også har laget innenfor murene.
STOLT: Lærling Kim Andreas Kristiansen ved posteren, som han også har laget innenfor murene.(FOTO: )

Besto fagprøven med glans

Innsatte Robin var kokkelærling da de jobbet med boka. Han er nå ferdig faglært restaurantkokk. Besto prøven med glans den 25. oktober, med karakteren «Meget godt bestått».

I januar starter kokken på et nytt fagbrev innenfor murene. Da som institusjonskokk. Og etter det er planen å ta økonomiutdannelse.

– Drømmen er å bli restaurantsjef eller drive egen restaurant, sier Robin.

Han er evig takknemlig overfor læreren sin.

– Yngve så han fikk inn en ung mann med en lang dom og matinteresse. Yngve har gitt meg frie tøyler og latt meg være kreativ. Det sammen med motivasjonen har gjort at jeg besto fagprøven med «Meget godt bestått», smiler han.

Når det gjelder selve kokeboka, forteller Robin at han sammen med lærer Yngve Mathisen har planlagt tema, retter, kommet med ideer til retter og komponert egne oppskrifter.

– Jeg har også skrevet alle oppskriftene på norsk, sier han og fortsetter med et smil: – Av de i alt 90 rettene vi prøvde ut, har jeg lagt 60–70 av dem.

71 av disse 90 rettene kom med i boka.

Hos byens bokhandlere

Den rykende ferske boka inneholder mange spennende matretter basert på kortreiste og økologiske råvarer fra lokale produsenter. Som: småretter, fiskeretter, kjøttretter, vegetarretter, retter fra mange kulturer og ikke minst, desserter på øverste hylle.

Yngve Mathisen signerer bøker hos Køhn førstkommende lørdag. Han treffes der i tidsrommet 11.00–14.00.

Den 16. november treffes Yngve Mathisen og Anders Johansson i Tista senter.

Boka selges hos byens bokhandlere, i fengselets utsalgsbutikk og via fengselets nettsider.