ZadeKing, alias Sade Hussein (27) har tatt musikk-Norge med storm det siste året. Halden-artisten har blant annet over 120.000 månedlige lyttere på Spotify, og tre singler som har bikket én million avspillinger. Etter noen år i Oslo, vender han snuten hjem til 1792 Tistedal.

Oslo ble for stort og masete.

Ble «disset» på sosiale medier

1792 Tistedal er for så vidt varemerket til ZadeKing. Før helgen slapp han sin nyeste singel «Positive Vibes» sammen med en musikkvideo spilt inn i Halden. Det er ikke uten grunn til at han slapp akkurat den låten nå.

I vinter, da Hiphopduoen Karpe ga ut ep-en «Sas Plus/Sas Pussy», trodde flere lyttere at duoen rappet om Zade i låten «Syreangrep»:

«Du er profet i egen bydel / Jeg er pottet, og jeg er Kevin Lyttle», er teksten til låten, og på nettsiden til duoen ligger det en lenke som fører leserne til et klipp med ZadeKing som framfører hiten «Kumbaya» i Allsang på Grensen.

ZadeKing

Sade Hussein, artist og låtskriver fra Halden. Født i 1992 i Ålesund. Begynte å rappe tidlig i 2000-årene, har jobbet med blant andre Magnus «Cashmere Cat» Høiberg, og har skrevet flere av låtene sine på Rockehuset.

Han debuterte i 2016 med låten «Hun gjør meg vill», «Kumbaya» (2018), «Hola Mamacita» (2018) og «Ta det rolig» (2019).

Nå er han aktuell med «Positive vibes»

«Potet» er et hyppig brukt skjellsord om nordmenn, mens linja om Kevin Lyttle peker på de melodiske likhetstrekkende mellom artistens hit «Turn Me On» og ZadeKings sang.

Ifølge D2 måtte TV 2 stenge kommentarfeltet etter hvert som Karpe-lyttere la igjen hatefulle meninger. Mange av dem direkte til ZadeKing på sosiale medier.

Svarer kritikken med «positive vibes»

Til HA sier ZadeKing at han ble kalt for «jævla potet» og «en skam for somaliere».

Musikken til ZadeKing blir betegnet som dansbar poprap med karibisk og afrikansk krydder. Han tror mange syns han er for pop og for norsk til å lage urban musikk.

Mange trodde ikke på at Zade fra Tistedal kom til å bli musiker – hans mest spilte låter har rundet 1,6 millioner avspillinger på Spotify

Han følte han trengte å svare på kritikken, og dermed kom gladlåten «Positive vibes». Hvor han svarer med et stort smil om munnen. Med en musikkvideo som bør nevnes er spilt inn på flere steder i Halden.

– Dette er mitt svar til musikkmiljøet som prøver å forandre «alle» via musikken. Man kan ikke bli styrt av andre, og dette er meg som holder fast ved den type musikk jeg lager.

Flytter hjem til Halden

ZadeKing har bodd i Oslo de siste årene. Det har vært lettere med tanke på produksjoner og innspillinger. Men nå har han flyttet hjem til Tistedal. Han sier at Oslo ble for masete. For mye folk. Og at han syns det er deilig å være hjemme igjen, selv om tiden framover byr på mye pendling til hovedstaden.

– Jeg har hatt mye hjemlengsel, og jeg ble lei av Oslo. Heller hjemme i roen enn i maset, sier jeg.

ZadeKing på hjemmebane: – Takk til Rockehuset