– Nå er jeg bare lettet og glad. Denne dagen har jeg ventet lenge på, sier Andreas smilende til HA på Halden brannstasjon, bare noen få dager etter at han endelig var tilbake i full jobb.

Total amputasjon

Det var i en ulykke med en vedkløyver at Andreas fikk hånda kuttet rett av. Ved hjelp av sine 15 års erfaring som brannmann og utdannelse som hjelpepleier, holdt han hodet kaldt og fikk varslet nødetatene umiddelbart. Etter en fem timers lang operasjon, hvor Andreas og hånda hadde to forskjellige operasjonssaler, ble hånda operert tilbake på plass.

Andreas lå på Rikshospitalet i ti dager før han ble sendt hjem igjen, og da startet den lange veien tilbake til jobben som brannmann.

– Etter jeg våknet fra operasjonen bestemte jeg meg umiddelbart for at mitt første mål var å komme tilbake i jobb som brannmann, sier Andreas videre, som nå har fått tilbake sin gamle stilling som Underbrannmester.

Brannmann Andreas Stenmark Berger (40) kappet av seg hånden i en ulykke: – Jeg var tilbake i jobb før det hadde gått ett år

Fullverdig brannmann etter 788 dager

På mandag, 788 dager etter ulykken, hadde Andreas sin første dag på jobb som fullverdig brannmann, og han skal på ingen måte bli gjemt bak et skrivebord. Han skal jobbe som brannmann på lik linje med hans kollegaer.

– Jeg har gjennomgått et rekke tester, både hos legen, og praktiske og fysiske tester her på brannstasjonen. Jeg kan nå utføre alle oppgavene som de andre brannmennene.

– Jeg hadde ikke gått tilbake til jobben hvis jeg hadde trodd at jeg kunne ha hindret mine kollegaer i en nødssituasjon, sier Andreas bestemt.

Det er veldig godt, og ikke minst hyggelig, å ha Andreas tilbake på jobb.
Ole Nomell , beredskapsleder Halden Brannvesen

Tøff kamp

Andreas innrømmer gjerne at det har vært en lang vei tilbake og at han har hatt sine opp- og nedturer. Men han har aldri gitt opp.

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle gi opp før alt håp var ute. Men jeg har hatt en utrolig støtte av kollegaer, familie, venner, kjæresten og ikke minst helsepersonellet. Det har vært til stor hjelp.

– Helsepersonellet har vært veldig positive hele veien og de er utrolig overrasket over hvor godt hånda nå fungerer. Jeg vet jeg er tatt med i noen ergoterapeutiske publikasjoner, og jeg har ikke hørt om noen som har opplevd noe tilsvarende og hatt en slik framgang tidligere, sier Andreas ydmykt.

BESTO ALLE TESTER: Andreas Stenmark Berger sliter litt med finmotorikken, men har bestått alle fysiske tester som må til for å jobbe som brannmann.
BESTO ALLE TESTER: Andreas Stenmark Berger sliter litt med finmotorikken, men har bestått alle fysiske tester som må til for å jobbe som brannmann.(FOTO: )

Jobber i sommer

Andreas sliter litt med finmotorikken, men har ikke problemer med å skrive med begge hender på et tastatur. Han har også bestått alle fysiske tester som kreves av en brannmann, uten problem. Allikevel var det ingen selvfølge at han skulle få lov til å komme tilbake til jobben han elsker.

– De siste ukene før legen fattet avgjørelsen på om jeg kunne komme tilbake i jobb, var jeg spent og nervøs. Jeg ble naturligvis veldig lettet da det medisinske personellet ikke hadde noen innvendinger, sier Andreas som ikke på noen måte har tenkt til å unne seg en lang sommerferie.

– Jeg skal jobbe hele sommeren. Ikke bare fordi jeg gleder meg til å jobbe som brannmann igjen, men også som takk for støtten til mine kollegaer som nå fortjener sommerferie, sier han takknemlig.

For at et team med brannmenn skal fungere er det viktig at vi kan stole på hverandre, og det gjør vi definitivt med Andreas
David Nilsson, Brannmester Halden Brannvesen

– Vi har hatt troen

Brannmester David Nilsson bedyrer på at han hele tiden har hatt troen på at Andreas kom til å komme tilbake etter den forferdelige ulykken.

– Da jeg hørte at den første operasjonen var vellykket, var jeg sikker på at han skulle klare det. Vi har ventet lenge og gleder oss over at han er tilbake, sier Nilsson, som understreker at Andreas kommer til å få akkurat samme arbeidsoppgaver som tidligere.

– Vi har ikke råd til å ha med oss en som har behov for hjelp til å kle på seg eller til å gjøre noen av hans andre oppgaver. For at et team med brannmenn skal fungere er det viktig at vi kan stole på hverandre, og det gjør vi definitivt med Andreas, skryter Nilsson videre.

TAR VARE PÅ ANSATTE OG KOLLEGAER: Beredskapsleder Ole Nomell (t.v) og Brannmester David Nilsson er glade for å ha Andreas Stenmark Berger tilbake i jobb på Halden Brannstasjon.
TAR VARE PÅ ANSATTE OG KOLLEGAER: Beredskapsleder Ole Nomell (t.v) og Brannmester David Nilsson er glade for å ha Andreas Stenmark Berger tilbake i jobb på Halden Brannstasjon.(FOTO: )

– Vi følger opp våre ansatte

Heller ikke Beredskapsleder Ole Nomell tviler på at Andreas skal ha noe problem med å utføre jobben sin.

– Det er veldig godt, og ikke minst hyggelig, å ha Andreas tilbake på jobb. Han har lagt ned et imponerende hardt arbeid og vi kommer utover høsten til å ha noen evalueringsmøter for å se hvordan det går. Men jeg er på ingen måte bekymret for at Andreas ikke skal klare å utføre jobben sin.

– Vi følger opp våre ansatte tett, og det er viktig for de ansatte å vite at vi bryr oss når først uhellet er ute, avslutter Nomell.

VENTET 788 DAGER: Det gikk over to år før Andreas Stenmark Berger var tilbake i jobben som Underbrannmester.
VENTET 788 DAGER: Det gikk over to år før Andreas Stenmark Berger var tilbake i jobben som Underbrannmester.(FOTO: )