– Vi vil at det skal bli et moderne og hipt sted, der man får lyst til å sette seg ned. Et sted det er ålreit å være, sier Anders Viken fra Spenst, som sammen med Espen Halkjær fra Motz skal åpne nytt bakeri i de tomme lokalene under Spenst Høvleriet.

Bakeren på utstilling

HA møter Halkjær og Viken i resepsjonen på Spenst, og blir tatt med ned i lokalet der bakeriet skal være. Foreløpig tomt og under konstruksjon, men de to gründerne, som nå er midt i konseptutviklingen, har allerede en visjon på hvordan det skal være der når dørene går opp en gang i oktober.

– Det er et stort og åpent lokale, som vi ønsker å myke opp, samtidig som vi vil beholde det minimalistiske ved det, og bevare utsikten til elva og festningen, sier Halkjær.

– Vi ser for oss å sette opp sofagrupper, sånn at man kan være her uten å føle at man sitter på utstilling. I tillegg vil det være sitteplasser på brygga, legger Viken til.

Noe av det de nevner som mest framtidsrettet med innredningen, er en åpen bakeri-løsning. De skal drive med både utsalg og produksjon, og sistnevnte vil man som kunde kunne være tilskuer av.

– Bakeren, som vi allerede har ansatt, vil dermed være på utstilling. Dette skaper en atmosfære av at det skjer noe, og det liker folk, hevder Halkjær.

– Det viser også at maten er kortreist og kommer herfra, ikke fra et eller annet samlebånd på en fabrikk, understreker Viken.

– Glutenfritt, lavkarbo, proteinrikt, vegetar

En viktig del av et bakeri er selvfølgelig varene. Hva skal de selge?

– Vi blir nødt til å tenke litt utenfor boksen, og ikke kun holde oss til det gamle og trygge, selv om det selvfølgelig er viktig det også. Det er mye fokus på å spise riktig og å være bevisst på hva man spiser, og vi ønsker å komme med et konsept som matcher med det, sier Halkjær.

De ønsker å tilby sunn mat, og at det skal finnes noe for alle. Derfor vil det være allergivennlige alternativer og et tilbud som inneholder både glutenfritt, lavkarbo, proteinrikt og vegetar. Kanskje også smoothie- og isbar. Det eneste de ikke satser på å ha, er vegansk. Det er en for omfattende prosess til å få til i et vanlig bakeri.

– Vi ser også på muligheten til å levere varer opp til Spenst, og til å holde åpent på kveldstid med annen type matservering, forteller de.

Når det gjelder de ansatte, har de allerede tanker om flere fra både Motz Konditori og Spenst som de kunne tenke seg å ha med på laget. Utover disse må de sikkert supplere med flere etter hvert.

– Men det kommer vi tilbake til, sier Viken.

STOR JOBB: Anders Viken og Espen Halkjær har en stor jobb foran seg med å få ferdig bakeriet til oktober. Men de er ikke bekymret. – Når man har gründer-gener sånn som både jeg og Espen har, så teller man ikke timer. Det kan man ikke, sier Viken.
STOR JOBB: Anders Viken og Espen Halkjær har en stor jobb foran seg med å få ferdig bakeriet til oktober. Men de er ikke bekymret. – Når man har gründer-gener sånn som både jeg og Espen har, så teller man ikke timer. Det kan man ikke, sier Viken.(FOTO: )

Har ventet på muligheten

Selv om de som sagt har snakket om det i 3 år, var det ikke før i overgangen mellom februar og mars at de endelig kunne sette i gang med prosjektet for fullt. Årsaken til at de ikke har fått det til før nå er enkel – de har rett og slett ikke hatt tid.

– Espen drev med renovering av Grotten, jeg åpnet nye Spenst-lokaler på Brødløs. Men nå som vi er ferdig med det, trenger vi noe å gjøre, ler Viken.

Og det får de så absolutt nå. For selv om de føler seg sikre på at oktober en rimelig tidsfrist, er det mye som skal gjøres på disse månedene.

– Vi har en god jobb foran oss, men ettersom vi har så stor interesse for dette, er ikke det noe problem, sier Viken, før han legger til:

– Når man har gründer-gener sånn som både jeg og Espen har, så teller man ikke timer. Det kan man ikke.

– Et område i vekst

De føler seg trygge på satsningen.

– Selv om man selvfølgelig aldri kan være helt sikker, føler vi oss ganske sikre på at det er marked for det. Et av formålene med dette nye bakeriet er jo blant annet å avlaste Motz Konditori, hvor vi ikke har mer kapasitet på grunn av så stor etterspørsel, forteller Halkjær.

Med denne nyåpningen får de mulighet til å øke produksjonen.

Halkjær og Viken trekker også fram lokalets plassering som en fordel.

– Dette er et område i vekst hvor det er gode parkeringsmuligheter, og hvor det allerede er mange som ferdes. Både kunder fra Spenst og ellers, sier Viken.

Disse kundene vil for øvrig ha en egen inngang fra trappeoppgangen. De vil da gå forbi det åpne produksjonsområdet på veien inn.

– Og så får vi satse på at det blir bakerilukt i trappa ned fra Spenst, sånn at kundene der kan bli fristet til å handle på veien hjem, gliser Viken.