Så langt i år har 17-åringen vært fire ganger i USA. Som regel reiser han til Atlanta, Georgia. Det er der de store turneringene arrangeres, og det er der han helst vil bo nå.

Å bo der borte kan begrense reisingen frem og tilbake litt, men han legger ikke skjul på at det ville vært en opplevelse i seg selv også.

Men nå for tiden er livet mer som en turnerende musiker. Han bor der kofferten er.

- Nå bor jeg på hotell når jeg er i USA, men det hadde vært bedre å få en leilighet. Jeg har veldig lyst til å flytte, men det er noen begrensninger i forhold til pass og oppholdstillatelse som gjør at jeg ikke kan det ennå, sier Leander.

Ninjas in Pyjamas

Etter 24 timer på reisefot, kom han hjem søndag ettermiddag, og skal være i Aremark i to uker nå. Naturlig nok er det en del kontraster i livet hans for tiden.

- Aremark er veldig fredelig og deilig, og Atlanta er hektisk med mange mennesker og mange biler. Noe av det beste med å komme hit, er lufta. Det er høy luftfuktighet og forurensing i Atlanta, men lufta her er ren og lett, forteller Leander.

Blir stillheten øredøvende når du legger deg på kvelden her i Aremark?

- Nei, det er bare deilig at det er så stille. Her kan jeg høre at det knirker i huset. Jeg spiller på et lag med fire andre, og vi deler suite når vi er på turneringer. Noen ganger får jeg enkeltrom, og da får jeg litt tid for meg selv. Ellers er det hektisk.

Hva betyr det at du spiller på lag med andre?

- Laget vårt heter Ninjas in Pyjamas, og vi spiller i det som heter Paladins Premier League. Navnet på spillet er Paladins, og vi spiller mot sju andre lag i ligaen. Nå ligger vi veldig godt an, vi har vunnet alle kampene våre, og leder med 24 poeng foran det neste laget i serien.

NORSK SOMMER: Om to uker reiser Leander tilbake til USA for siste runde av Paladins Premier League. Laget hans ligger an til å vinne hele ligaen.
NORSK SOMMER: Om to uker reiser Leander tilbake til USA for siste runde av Paladins Premier League. Laget hans ligger an til å vinne hele ligaen.(FOTO: )

En av verdens beste

Veien frem til å bli profesjonell gamer var i grunnen ikke strevsom for Leander. Han har bare holdt på med det han liker, og blitt en av verdens beste til det.

Han rakk egentlig ikke å drømme om å jobbe med dette på heltid, før muligheten lå der fremfor ham. Og han grep den. På grunn av alderen, hadde også foreldrene noe de skulle ha sagt. Han er ikke myndig før i september.

Men alt tyder på at Leander vant frem med argumentasjonen overfor foreldrene.

- Første gang jeg var med på noe på dette nivået, var en treningsuke i Ukraina. Det var forberedelser til kamper i USA, og da kom pappa etter dit. Jeg var nok ganske bestemt på at jeg ville følge den muligheten, smiler Leander.

Det er ikke vanskelig å forestille seg at foreldrene var litt skeptiske, men også at det var vanskelig å stoppe sønnen fra å bli ledende innen spillet han hadde brukt mye tid på.

Begynnelsen på denne karrieren var enkelt nok at han spurte nabokameraten i Aremark om Paladins var et bra spill. Han fikk låne spillet av kameraten, og derfra gikk det fort frem til at en spillekompis i Tyskland spurte om Leander kunne ta plassen hans i en turnering.

Mye jobb og trening

Siden ble han hanket inn av et annet lag, og etter et par lagbytter til, endte han i spillerstallen til Nijas In Pyjamas.

- Jeg gikk fra et av de dårligste lagene til et av de beste. Nå har jeg kontrakt ut 2020, og får en vanlig månedslønn på laget. Men i tillegg hender det at det er pengepremier i konkurransene. Da får selskapet sin del, mens vi spillerne deler resten. På den forrige turnering vi vant, var førsteprisen på 200 000 dollar.

Han sier at han lever greit av det, og at vinnerne lever godt av dette. Men det er mye jobb og trening som ligger bak.

Laget er ikke samlet nå, men de møtes på nettet hver dag klokka 15, og trener frem til 22, med en kort pause i mellom. Hver kamp i ligaen varer rundt 20 minutter, og de spiller best av sju kamper. I likhet med idrettsutøvere, så varmer de opp i forkant av kampene.

- Det er veldig mentalt krevende, og man klarer ikke å spille mer enn i fire timer av gangen. Man må være på hele tiden, og få med seg alt som skjer, eller så blir man tatt.

Selv om de ikke har krav i forhold til fysikk, så er det avgjørende å være skadefri på dette nivået.

- Jeg tar ikke så mange sjanser. Hvis jeg knekker en finger, så settes karrieren min på pause i et par måneder. Det går også ut over laget, og det er ikke sikkert at jeg er god nok til å komme på laget igjen etterpå, sier Leander.

Play
05:36
 

Trodde ikke at han var god nok

Har du en plan B hvis denne virksomheten dabber av?

- Da får jeg finne et nytt spill å bli bra i. Det er mange muligheter. Paladins er et skytespill, og jeg bør i så fall fortsette med det, sier han.

Med andre ord er ikke veien tilbake til skolebenken kort akkurat nå. Han føler at det er verdt det å gå glipp av russetida, siden han kan gjøre akkurat det han har lyst til.

Men det hender faktisk at han blir litt lei av spillet. Han kan også ta helg, la være PCen være avslått i en hel dag, eller bare slå den på for å gjøre noe annet på den.

- Selv om dette er jobben min nå, så ser jeg ikke helt sånn på det. Jeg liker fortsatt veldig godt å spille. Jeg trodde ikke at jeg var god nok til dette, så jeg drømte egentlig aldri om å gjøre dette på heltid. Jeg trodde ikke at det kunne skje med meg, sier Leander Aspestrand.

Nå skal han altså være hjemme i to uker før turen går over til USA igjen, og siste del av ligaen skal spilles. Alt ligger til rette for at laget til Leander fra Aremark blir verdensmestere.

GUTTEROMMET: Når Leander er hjemme i Aremark, må han jobbe med laget fra gutterommet. Mens fuglene synger utenfor vinduet, sitter han dypt konsentrert i samspill med fire andre gutter fra andre land i Europa.
GUTTEROMMET: Når Leander er hjemme i Aremark, må han jobbe med laget fra gutterommet. Mens fuglene synger utenfor vinduet, sitter han dypt konsentrert i samspill med fire andre gutter fra andre land i Europa.(FOTO: )