Escape Room har tatt av de siste fire årene i Europa og resten av verden.

Finnes i 90 land

I dag finnes det rundt 5.000 Escape Room i 90 land.

To av dem i Fredriksten hotell.

I Norge er det laget 71 slike rom, som formidler historie gjennom levende historieformidling når oppgaver løses i fellesskap.

TILBAKE I TID: Her er vi inne i rommet der jakten på Karl XII starter.På bildet sees fra venstre: Hotellsjef Marianne Olsen, styreleder Ole Jonny Magnussen og Jens Petter Skaug fra Escape History.
TILBAKE I TID: Her er vi inne i rommet der jakten på Karl XII starter.På bildet sees fra venstre: Hotellsjef Marianne Olsen, styreleder Ole Jonny Magnussen og Jens Petter Skaug fra Escape History.(FOTO: )

Snorklipping

Ordfører Thor Edquist står for snorklippingen. Han har stor tro på denne satsingen. En satsing som er et tilbud til alle, ikke bare hotellets gjester.

Denne satsingen vil være med på å løfte Halden og næringslivet. Og ikke minst Fredriksten og hotellet. Mener han.

– Utviklingen av festningen siden Allsang på Grensen startet har vært formidabel, sier Edquist til de innbudte gjestene.

– Dette kommer garantert til å bli en kjempesuksess, sier ordføreren.

Satser penger

Escape Room-satsingen er like ved resepsjonen til hotellet. Det var opprinnelig badstu og dusjer der. Hotellet brukte det til lagerrom.

– Det er bedre å bruke det på noe som kan gi økt omsetning, og som tar vare på historien, uttrykker eier Knut H. Johansen og styreleder Ole Jonny Magnussen overfor Halden Arbeiderblad.

– Hvor mye har dette kostet?

– Det er vanskelig å si. Under 20, millioner, svarer Knut H. Johansen og ler før han fortsetter: – Det er ikke billig. Vi er trygge på at dette er en riktig investering. Litt i underkant av en million kroner.

Flere rom

De nye rommene er bygd opp fra bunnen av. Arbeidene har tatt et par måneders tid.

I et rom starter jakta på å finne en snikskytter for å stoppe Karl XII.

Oppgaven lyder: «Karl XII er på vei mot Fredriksten festning for å forberede slaget om Norge. Dere er med i en hemmelig gruppe som har planlagt et attentat for å stoppe kongen. Finn riktig snikskytter og gi han kruttet og kulene til geværet, og redd Norge!»

JAKT:
JAKT:(FOTO: )

I det andre rommet leter du og de du er sammen med etter den store kjærligheten til Den Hvite Dame.

Oppgaven lyder: «Den hvite dame leter etter kjærligheten, men blir mer og mer urolig for at hun ikke finner den. Dere må hjelpe henne med å finne mannen i hennes liv og sørge for at hun blir lykkelig. Hvis ikke – blir dere hjemsøkt for alltid!»

SKUMMELT: Du kan bli hjemsøkt for alltid.
SKUMMELT: Du kan bli hjemsøkt for alltid.(FOTO: )

Interiøret i rommene tar deg tilbake i tid. Her er det også lydeffekter, og du må løse oppgaver for å komme deg videre. Til flere rom.

Escape Room er et omvendt dataspill, der du er avhengig av å samarbeide med de andre deltakerne.

Låses ikke inne

Du og følget ditt har en time på å løse gåtene.

– Her hos oss låses ingen inne. Du kommer deg alltid ut. Vi har også kameraovervåkning, og alle rom er tilknyttet sprinkleranlegg – i tilfelle brann. Sikkerheten er på topp og ivaretatt, melder Knut H. Johansen, Ole Jonny Magnussen og hotellsjef Marianne Olsen.

STOLT: Det var en stolt Knut H. Johansen og Marianne Olsen som viste fra de nye rommene. Her står de inne i rommet til Den Hvite Dame-spillet.
STOLT: Det var en stolt Knut H. Johansen og Marianne Olsen som viste fra de nye rommene. Her står de inne i rommet til Den Hvite Dame-spillet.(FOTO: )

15.000 gjester

Ingen av dem frykter at rommene vil stå der ubrukte.

I løpet av et år har Fredriksten hotell 15.000 boende gjester. I tillegg ser de for seg at haldenserne og de som bor i byene rundt Oslo og sørover tar seg turen til de nye tilbudene. Pluss turister og andre som besøker Halden i en eller annen anledning.

– Dette er det råeste som selskapet har laget, sier Magnussen.

– Dere frykter ikke at rommene blir stående tomme for folk?

– Nei. Vi håper vi kan lage flere rom. Dette er med på å øke attraktiviteten, svares det.

Play
00:42