– Husker du den franske tegneserien «Det var en gang et menneske»? spør Håkon Wium Lie.

Han fortsetter:

– På introen spilte de Toccato & Fuge i D-moll av J S Bach. Den melodien brant seg inn i hjernen min. Etter det har jeg alltid likt å høre på kirkemusikk, sier han.

Da han ble tipset om at orgelbyggeriet i Fredrikstad var ute for salg i fjor våres, var han derfor ikke i tvil om hva han skulle gjøre.

Har alltid elsket tresløyd

Wium Lie har jobbet i 18 år som teknisk direktør i Opera Software. Som nettleserpioner og oppfinner av stilark, Cascading Style Sheets (CSS), samt sin lange innsats i webstandardiseringsorganet W3C, har han bidratt til å sette Norge på det internasjonale teknologikartet.

For noen år siden valgte han å selge nettleservirksomheten til Kina.

ORGELMANNEN: Håkon Wium Lie fra Halden har mange interesser. Blant annet å produsere egen eplemost, jobbe med programvare og åpen data. Nå der i mot er det orgel i fokus.
ORGELMANNEN: Håkon Wium Lie fra Halden har mange interesser. Blant annet å produsere egen eplemost, jobbe med programvare og åpen data. Nå der i mot er det orgel i fokus.(FOTO: )
Han forteller til HA at han hadde litt penger ekstra, og kjøpte rett og slett orgelbyggeriet i Fredrikstad.

Innerst i et boligområde på Gressvik finner vi Ryde & Berg orgelbyggeri. Etter avtale åpner byggeriet dørene for orgel-interesserte. I dag, tirsdag, er Halden Fortidsminneforening og Halden Arbeiderblad på plass.

Jan Ryde og Nils Olof Berg etablerte firmaet på 1980-tallet og har bygd og levert mer enn 100 pipeorgel. Blant annet hovedorgelet i Oslo domkirke og det symfoniske orgelet i Stavanger konserthus.

– Et orgel skal vare i mer enn 100 år og derfor bygger vi instrumentene på gamlemåten- omtrent som på Bachs tid, sier Wium Lie. Han forteller at en orgelbygger må kunne flere fag.

– Akustikk, metall, kirkehistorie, pneumatikk, arkitektur, elektronikk og tresløyd, sier han. Det er sistnevnte som får Wium Lie til å smile bredt.

– Jeg har alltid elsket tresløyd.

Orgel er med på viktige begivenheter

Ryde er finsk-svensk og kom til Norge på 80-tallet. Han hadde jobbet som orgelbygger, men bare frilans. Det var krevende som familiemann å ikke ha fast stilling, derfor satte han i gang Ryde & Berg Orgelbyggeri AS.

Han forteller at han sakte, men sikkert må trappe ned på grunn av helsa, og at Wium Lie har reddet orgelbyggeriet i Fredrikstad. Hvis han ikke hadde kjøpt det, hadde de nok lagt ned driften.

ORGEL: Neste uke får Tiller kirke i Trondheim splitter nytt orgel lagd i Fredrikstad.
ORGEL: Neste uke får Tiller kirke i Trondheim splitter nytt orgel lagd i Fredrikstad.(FOTO: )

Musiker Jon-Willy Rydningen skal ta over som daglig leder. Han er mest kjent som bandleder og pianist i flere teateroppsetninger og NRKs programmer «Den store klassefesten», «Rondo», «Wiese» og «Tore på sporet».

– Det er utfordrende å overta en annens livsverk, men vi har entusiastiske arbeidere i Fredrikstad som ønsker å fortsette å bygge orgel på gamlemåten. Det vil jeg være med på, sier Wium Lie.

– Men hvorfor orgel?

– Et orgel er til stede i de viktige begivenhetene i samfunnet. Vi bruker orgel i dåp, bryllup og begravelse. Den er med oss hele veien. Da syns jeg det er viktig at vi har mennesker som klarer å bygge orglene, og vedlikeholde dem. Det fant jeg her. Det er et fantastisk verksted med fantastiske maskiner og fantastiske mennesker.

– Så må jeg jo legge til at jeg syns det er gøy at det ligger i Østfold, legger han til.

DAGLIG LEDER: Jon-Willy Rydningen blir ny daglig leder for byggeriet i Fredrikstad.
DAGLIG LEDER: Jon-Willy Rydningen blir ny daglig leder for byggeriet i Fredrikstad.(FOTO: )

Var med på Kon-Tiki-ekspedisjon

Wium Lie har bodd i Oslo i flere år, og skal fortsette med det. Ved siden av å eie orgelbyggeriet er han deleier til det australske firmaet Yes Logic som har et program som konverterer nettsider til å bli fysiske bøker. Han forteller at han fortsatt har en tilhørighet til Østfold. Han er oppvokst i Halden og snakker mye om tiden i speideren, kampen om sjøboden og eplene på Svinesundshagen.

I 2011 kjøpte Wium Lie og kona hans småbruket Soli Eplegård som ligger ved Sanne & Solli Brug, hvor de produserer eplemost som de selger til restauranter i Oslo. Han forteller at hans første jobb var på Svinesundshagen som 12-åring. Siden den gang har han alltid vært glad i epler. I 2017 ble han tildelt pris for å produsere Norges beste eplemost i kategorien blandingsmost.

– Kona mi trodde vi bare skulle ha et par epletrær for gøy. Nå har vi 1500, sier han.

For fire år siden var Wium Lie med på flåteseilaset Kon-Tiki II hvor han tilbrakte 43 døgn på havet tur-retur Peru-Påskeøya.

– Det var så utrolig mørkt om natta. Når du sitter på treflåten og ser utover havet føler du deg ganske liten, sier han.

Været avgjør om Håkon lykkes med dette 

Han er også talsmann for åpent innhold på internett, og har krevd at tekst- og datafiler som er skattefinansiert, skal være gratis tilgjengelig for skattebetalere. Særlig har han argumentert for at Statens kartverk, Henrik Ibsens skrifter og Lovdata skulle frigi datasett for offentligheten.

I fjor ble Wium Lie saksøkt av Lovdata for å ha bidratt til rettspraksis.no, et nettsted som på dugnadsbasis publiserer norske rettskjennelser. På under ett døgn vedtok Oslo byfogdembete å stenge nettstedet og tilkjenne Lovdata saksomkostninger, uten at Lie fikk forklare seg i retten.

– Jeg er fortsatt internettaktivist. Saken er anket til Norges Høyesterett og saken går fortsatt i rettssystemet.

Så for å oppsummere. I dag driver Lie med eplemost, orgelverksted, åpen data og programvare.

– En kan jo si at jeg driver prosjektbasert. Jeg gjør som jeg vil, og jeg har overlevd til nå.

Bygger ikke ferdig orgel

Lie tar oss med til et rom hvor et orgel står nesten bygd ferdig. Om en uke flyttes det til Tiller kirke i Trondheim. Så langt kan vi se mekanikken og hvordan det fungerer, men vi kan ikke høre. Det er fordi et orgel aldri blir bygd helt ferdig på byggeriet.

– Vi må inn i kirken for å gjøre det ferdig. Kirkerommet betyr alt for utformingen estetisk og akustisk for et instrument. Når en designer et orgel må vi besøke kirken for å velge ut stemmene. Ryde er ekspert på det. Intonatøren besøker kirken i noen uker og bare hører, løfter av stemmene og justerer pipene. Vi bygger det her, tar det fra hverandre, monterer i kirken og maler det der borte slik at det skal stå i stil med kirken. Det er veldig kompleks fag. Det er ingenting triviell vi driver med her, sier Lie.

DETALJER: Håkon Wium Lie forteller det at orgelbygger er et komples fag med mye kompetanse.
DETALJER: Håkon Wium Lie forteller det at orgelbygger er et komples fag med mye kompetanse.(FOTO: )

Det er mange som bygger orgel frilans i Norge, men det fins kun to andre verksteder. Lie forteller at de som regel går i arv, eller går konkurs.

– Det er litt av et eksperiment å kjøpe et orgelbyggeri. Det var ikke min egen idé. Jeg fikk en telefon fra en venn som tipset meg om det. Jeg tenkte at det var noe jeg ikke hadde tid til nå, men så kom jeg hit og ser det flotte verkstedet. Her sitter det i veggene. Jeg så de hadde flere bestillinger inne, så det å legge ned da hadde vært veldig trist, sier Lie.

Firmaet har tapt penger de siste årene, og Lie tror de kommer til å klare å snu det.

– Med ny daglig leder, flinke arbeidere og en nyutdannet orgelbygger fra Tyskland på vei, så tror jeg det kommer til å gå bra.

– Hva er så spesielt med orgel for deg?

– Jeg har jo drevet med programvare i mange år, og det som er fascinerende med dette er at det varer mye lenger enn programvare. En programvare varer i ett eller to år, så må det byttes ut med ny versjon og så videre. Jeg tror internett har endret menneskets liv til det bedre, og jeg mener at det vi lager her også endrer menneskets liv til det bedre.