Henriksen brenner for å få gjort noe med Godshuset. – Vi vil skape en ny bypark og gi ungdom et sted å være, sier Henriksen engasjert når han forteller om de nye planene for Godshuset ved jernbanen.

Stort behov for ungdom

– Tanken er at det skal være et sted for ungdom å være på dagtid. Vi møter her ved Bymisjonen ungdom som er fortvilet over at de har falt utenfor. Noen av dem har passert fraværsgrensen før jul, og da har de åtte måneder før de kan starte opp igjen. Det er et stort behov for a aktivisere ungdom, også på dagtid.

– Mange av ungdommen vi ser i dag har falt utenfor fordi de ikke har klart de teoretiske fagene på skolen. Vi ser at mange av disse har mange gode egenskaper og talenter som de ikke får brukt. Noen av de trenger rett og slett et slite spark bak, sier Henriksen, og får støtte av kjæresten, Bodil Anita Steinsvik, som selv hjelper til som frivillig ved Kirkens Bymisjon.

– Vi er 80 ungdommer på klubben her. Vi ser at de trenger alt fra trøst, til noen å prate med, veiledning eller bare et sted hvor de føler seg hjemme. Det er mange unge som i dag er veldig ensomme og ikke har noe sted å være. De trenger hjelp til å komme seg videre, og vi har sett at det nytter. Hver eneste dag ser vi hvordan disse ungdommen tar nye steg i riktig retning, og vi har mange historier der de har fått snudd livene, sier Steinsvik, som selv nylig har vant kampen mot lungekreften.

– Det har vært en tøff tid, men jeg er nesten helt frisk nå. Jeg har hatt hell i uhell, men er allikevel uføretrygdet og det gjør at jeg kan være med å jobbe frivillig og bidra med det jeg kan her på Bymisjonen. Men arbeidskapasiteten min er selvfølgelig enda temmelig begrenset, forteller Steinsvik til HA.

Gjennomgang: Hvis planen blir realisert vil man her kunne gå igjennom Godshuset rett til togstasjonen.
Gjennomgang: Hvis planen blir realisert vil man her kunne gå igjennom Godshuset rett til togstasjonen.(FOTO: )
 

 

Kan spare kommunen for millioner

Henriksen vet hva han prater om. Etter 13 år i fengsel og et langt kriminelt rulleblad, vet han selv at han har vært en stor belastning for samfunnet. Nå ønsker han å gi noe tilbake.

– Selvfølgelig får jeg dårlig samvittighet når jeg tenker på hva jeg har gjort. Jeg har sikkert kostet det norske samfunnet over 100 millioner kroner. I tillegg har jeg påført mine nærmeste og venner stor smerte. Jeg ønsker å skape noe som kan bestå lenge etter min levetid. Tenk om vi bare kan redde noen av disse ungdommen fra å havne på feil side av loven? spør Henriksen undrende før han forteller videre om sitt nye prosjekt.

– Ifølge statistikk vil en ungdom koste samfunnet 15 millioner kroner hvis den havner utenfor. Og det er bare i sosial støtte. Regnestykket er enda verre hvis de havner på kant med loven, for ikke å snakke om all den smerten det vil påføre andre, sier Henriksen undrende før han forteller videre om sitt nye prosjektet.

– Vi ønsker å skape flere rom med forskjellige prosjekter. Et lite enkelt musikkstudio, avslapningsrom, aktivitetsrom, en utescene, kanskje en klatrevegg, mulighetene er mange, og etter vi åpnet Skattekammeret, hvor de som ønsker kan låne sportsutstyr gratis, ser vi jo hvor enormt behovet er, sier Henriksen før han forteller en morsom historie.

– Vi fikk i vinter besøk av rundt 30 innvandrere som ønsket å låne skøyter. De ville prøve seg på isen som de hadde sett nordmenn gjøre. De kom tilbake etter noen timer, gule og blå, men med et stort smil om munnen. De hadde hatt det veldig morsomt, og de ville aldri fått denne muligheten hvis vi ikke kunne ha tilbudt dem å låne utstyr gratis.

Mange muligheter: Trond Henriksen og Bodil Anita Steinsvik ser mange muligheter i Godshuset.
Mange muligheter: Trond Henriksen og Bodil Anita Steinsvik ser mange muligheter i Godshuset.(FOTO: )

Vil ha byens næringsliv på banen

Henriksen er smertelig klar over at det nå ikke er penger i kommunen til et slikt prosjekt. Derfor ønsker han at byens næringsliv bidrar til å få realisert prosjektet.

– Jeg håper at byens næringsliv vil kunne se nytten i et slikt prosjekt. Tenk om disse ungdommene kunne blitt skattebetalere istedenfor sosialmottakere? Vi ønsker at dette skal bli et prosjekt som hele byen kan føle eierskap til. Jeg liker å kalle det «Sosialt entreprenørskap». Hvis noen bedrifter kunne vært med å bidratt med ett rom hver, vi får støtte fra noen av stiftelsene, også vet vi at vi får to millioner fra kirkens bymisjon etter NRKs TV-Aksjon, er vi ikke langt unna målet.

– Det vil nok koste 10–15 millioner kroner å sette Godshuset i ordentlig stand, men i et langsiktig perspektiv er dette bare småpenger man kan tjene om man hjelper ungdom som har havnet utenfor samfunnet tilbake på rett kjøl.

Skryter av de frivillige og Halden Arkitektkontor

– Det har allerede blitt lagt ned betydelige ressurser fra de frivillige. Uten hjelpen til Bodil og Ann-Kristin Johnsen hadde ikke dette vært mulig. De har gjort en fantastisk jobb, sier Henriksen og legger til at Halden Arkitektkontor og Erlend Eng Kristiansen har gjort all forarbeidet, helt gratis.

– Jeg vet ikke hva det ville ha kostet hvis vi skulle ha hyret inn en arkitekt til å gjøre samme jobb, antakelig flere hundre tusen kroner. Her har Erlend gjort alt sammen, uten å få en krone. Det står det stor respekt av og Erlend har bare kalt det fødselshjelp, sier en han imponert før han viser HA rundt på Godshuset.

– Vi håper nå at andre i byen kan være med å bidra på samme måte som Halden Arkitektkontor. Da er jeg sikker på at vi skal kunne skape noe helt spesielt i denne flotte bygningen, avslutter Henriksen.

Erlend Eng Kristiansen ved Halden Arkitektkontor
Erlend Eng Kristiansen ved Halden Arkitektkontor(FOTO: )