– Min bestefar startet opp det hele på 1930-tallet, i starten som en skifabrikk. Det ble raskt til produksjon av dører og vinduer. Senere også trapper. Det er de tre feltene vi har som spesialitet, forteller daglig leder Jan Hermansen.

– Men ikke «bare» det. Vi kan egentlig lage hva enn det måtte være av bestillinger som omhandler tre, kommer det raskt fra en ung ansatt; Karl-Erik Olsen.

Mens Jørgen Bakke Nilsen supplerer med at montering av garasjeporter også er noe de driver med.

HEFTIGE SAKER: Dette er den såkalte fresermaskinen inne på verkstedet.
HEFTIGE SAKER: Dette er den såkalte fresermaskinen inne på verkstedet.(FOTO: )

A-mennesker

Det er ni fulltidsansatte på Østbys Trevarefabrikk AS. Så tidlig som klokka 06.30 hver morgen møtes Jan Hermansen, sønnen Pål Espen Hermansen, Jans nevø Alexander M. Hermansen, Terje «Piper`n» Hansen, Karl-Erik Olsen, Vetle Svendsen, Ola Wike, Bjørn Harald Isaksen og Jørgen Bakke Nilsen. En lærling er som regel også på plass. Halv sju er det morgenmøte og kaffe. Dagen planlegges. Lunsjen blir da så tidlig som 09.30, mens arbeidsdagen er over 15.30. Etter at de har tatt en liten pust i bakken ved 13-tiden.

MYE BESTILLINGER PÅ DØRER: Her er ett eksempel på en ferdigstilt dør.
MYE BESTILLINGER PÅ DØRER: Her er ett eksempel på en ferdigstilt dør.(FOTO: )

Familiebedrift

Firmaet gikk i arv fra Håkon Østby til Jans mor Elfrid. Jans far skulle egentlig ta over, men ble forhindret grunnet sykdom.

Bjørn Hermansen er Jan sin bror, og har i likhet med Jan, sitt hus «nærmest klistret» til verkstedet. Bjørn begynte å jobbe der tilbake i 1977, da han kom fra Saugbrugs. Tre år senere steg Jan inn i bedriften, etter å ha vært bilmekaniker og biloppretter hos Bergsmark. Deres søster Marit er i dag firmaets regnskapsfører, og det har hun vært lenge. De tre eier en tredjedel hver av bedriften.

DAGLIG LEDER: Jan Hermansen driver Østbys Trevarefabrikk med stor suksess, og han eier en tredjedel. Det samme gjør broren Bjørn Hermansen og søsteren Marit Johansson.
DAGLIG LEDER: Jan Hermansen driver Østbys Trevarefabrikk med stor suksess, og han eier en tredjedel. Det samme gjør broren Bjørn Hermansen og søsteren Marit Johansson.(FOTO: )
MESTERE PÅ DØRER, VINDUER OG TRAPPER: Fabrikken ligger i Helleveien 2, i krysset til Granveien, i Tistedal. Her er skiltet utenfor garasjen nedenfor verkstedet.
MESTERE PÅ DØRER, VINDUER OG TRAPPER: Fabrikken ligger i Helleveien 2, i krysset til Granveien, i Tistedal. Her er skiltet utenfor garasjen nedenfor verkstedet.(FOTO: )

Nære bånd til Nexans

– Vi har et utrolig godt samarbeid med Nexans og Stangeskovene. Nexans hyrer oss inn til utrolig mange oppdrag. Spesielt trommelvedlikehold. Til den oppgaven har vi alltid to mann, og når Nexans leier oss inn til andre ting også, så får vi ofte hjelp fra folk i firmaet til Magne H. Karlsen, sier Jan Hermansen. Som handler mye materialer fra Stangeskovene i Tistedal.

– Uten kontraktene med Nexans, hva hadde det betydd for Østby?

– Da hadde vi vært tre-fire mindre ansatte, kommer det alvorlig fra Hermansen.

Går så det suser

– Bortsett fra et dårlig år i 2016 grunnet en konkurs som rammet en av de vi samarbeidet med, så har det stort sett gått greit, sier den daglige lederen nøkternt.

Faktum er at i 2013 hadde Østbys Trevarefabrikk AS driftsinntekter på over 16 millioner kroner, og 15 millioner året før, mens selve driftsresultatet i det litt svake året 2016 ble på 230.000,-. Dette er tall hentet fra Regnskapstall.no.

– Jeg må innrømme dette er utrolig gøy å drive med, selv om det kan være kjempeslitsomt å jobbe så mye administrativt som jeg gjør, men jeg elsker jobben min. Jeg har ikke engang vurdert å slutte, jeg! Så lenge helsa holder, så kommer jeg til å sjefe her, sier tistedølen og ler.

Han sier han per i dag ikke vet hvem som kommer til å ta over sjefsrollen etter ham.

– Det blir enten min sønn Pål Espen, eller Bjørn sin sønn Alexander. Begge med solid kompetanse, men lite erfaring på det administrative plan, for der er det jeg som gjør alt rett og slett. Jeg gjør ikke noe fysisk arbeid lenger og da blir det sånn, opplyser 63-åringen.

Fikk celeber bestilling

Den i år 85 år gamle familiebedriften fra Halden henter det meste av det de bruker fra Oslo Finerfabrikk AS. Fra Friva glass i Spydeberg hentes glasset, mens de samarbeider svært mye med Nor-Trapp når det gjelder trapper.

– Nå går det aller mest i dører og vinduer. Vi lager ikke så mye trapper lenger, men vi tar mye målinger hjemme hos folk, og ordner kjøp/salg-biten, forklarer Hermansen.

– Se her, kommer det fra Jans sportsinteresserte sønn Pål Espen «Polly» Hermansen.

– Her er bildet av de buede vinduene vi laget for ishockeylegenden Espen «Shampo» Knutsen, sier han og tar fram mobilen.

CELEBER BESTILLING: Ishockeylegenden Espen «Shampo» Knutsen bestilte disse buede vinduene (her under produksjon) fra Tistedal-bedriften.
CELEBER BESTILLING: Ishockeylegenden Espen «Shampo» Knutsen bestilte disse buede vinduene (her under produksjon) fra Tistedal-bedriften.(FOTO: )
 

«REGJERINGSDØRER»: Innenfor disse dørene på Jeløya i Moss foregår det i disse dager regjeringsforhandlinger. Østbys Trevarefabrikk AS har produsert de hvite dørene.
«REGJERINGSDØRER»: Innenfor disse dørene på Jeløya i Moss foregår det i disse dager regjeringsforhandlinger. Østbys Trevarefabrikk AS har produsert de hvite dørene.(FOTO: )

Håndballfrelst familie

Torsdag 11. januar reiste han og bestekameraten Tomas Staal Hafstad, sammen med Jan, til Kroatia for å heie fram det norske herrelandslaget i håndball. I fjor var de i Frankrike. Da tok Norge et ganske så sensasjonelt sølv. Året før der igjen gikk håndballturen til Polen for de tre. Nå i år er Norge blant favorittene.

– Du har jo også sponset Halden Topphåndball flere ganger. Den klubben har vel betydd mye for deg, Hermansen?

– Ja, uten tvil. Jeg er ikke vanskelig å be når Pål Espen vil ha meg med. Jeg ser alt av HTH hjemme, pluss noen bortekamper, men allikevel tror jeg min kone Aud er enda mer interessert i den klubben enn meg. Denne sesongen har vært kjempemorsom, men hele reisen mot toppen har vært gøy. Jeg er stort sett på alle hjemmekampene til Comet også, jeg, forteller Jan ivrig. Som måtte gi opp hobbyen sykling for tre år siden.

Balltalentet i familien er allikevel utvilsomt Alexander M. Hermansen. Ingen vet lenger hvor mange klubbmesterskap på seniornivå i golf 35-åringen har vunnet, men 15 stk. er utrolig nære sannheten. «Alex» spilte også en periode på A-landslaget i golf, og var i tillegg et stort talent i både fotball og håndball. Nå har han bosatt seg i Enningdalen med sin familie, hvor sønnen Balder har rukket å bli fire år gammel. Å bo der betyr at han må stå grytidlig opp mandag til fredag for å rekke jobb. Ellers spilte hans far Bjørn lenge på seniorlandslaget i golf.

Dessverre var fetterne Pål Espen og Alexander for sjenerte til å stille opp på bilde for avisa.

De ansatte på fabrikken har for øvrig en liten gulrot på fredager. Da slutter de klokka ett, og som regel har sjefen da en kake på bordet.

TIL NEXANS: På bildet ser man såkalte kabelspaker. De er bestilt fra Nexans, som Østbys Trevarefabrikk samarbeider nært med. Spesielt når det gjelder trommelvedlikehold.
TIL NEXANS: På bildet ser man såkalte kabelspaker. De er bestilt fra Nexans, som Østbys Trevarefabrikk samarbeider nært med. Spesielt når det gjelder trommelvedlikehold.(FOTO: )
 

Flatskjær og Hemsedal

– Hva ellers gjør så en travel mann som deg når han vil koble helt av fra jobb, Jan Hermansen?

– Fra påske til september så slapper jeg og kona av på hytta vår på Flatskjær ved Mørvika. Aud har blitt pensjonist, så vi prøver å kose oss der så ofte vi kan nå. På vinterstid elsker jeg å stå på slalåm i Hemsedal.

– Vi på jobben har vært med på mye på våre julebord. Det kan jeg jo også fortelle litt om. Vi dro alle sammen et år og så på Arsenal mot Manchester United i London. I London et annet år så vi på Chelsea mot Crystal Palace på Stamford Bridge. Ellers har vi vært mye i Oslo. På noen Anne-Kat. Hærland-show, Tre Raske Menn, pluss Øivind Blunck, forteller han.

Jan Hermansen har vært daglig leder i 24 år nå, siden bedriften ble et AS i 1994. Han stiller opp på noen bilder, før han må haste av gårde til nye oppgaver. Da treffer HAs utsendte han som har jobbet der siden han gikk ut av skolen som 19-åring i 1984; TTIF-legenden Terje «Piper`n» Hansen.

SJEFEN BESTEMMER: Jan Hermansen er Sjef med stor S på Østbys Trevarefabrikk. Her instruerer han Karl-Erik Olsen (t.h.) ved fresermaskinen.
SJEFEN BESTEMMER: Jan Hermansen er Sjef med stor S på Østbys Trevarefabrikk. Her instruerer han Karl-Erik Olsen (t.h.) ved fresermaskinen.(FOTO: )
 

Lojale Terje Hansen

Han beskrives av sine kolleger som blid, glad, støttende og et arbeidsjern. Et par av gutta erter ham litt ved å kalle ham pr-kåt. Ingen av gutta på gulvet har vært i nærheten av å jobbe der så lenge som Terje «Piper`n» Hansen. Siden 1984 da han var en ferdig utdannet 19-åring, trådte Hansen inn i Østby/Hermansen-familien sin trevarefabrikk. Og der har han blitt siden.

– Det er selvsagt stas at disse her kommer med noen rosende ord når avisa spør om noe om meg. Jeg vil gjerne rose tilbake ved å si at jeg har veldig flinke kolleger. Jeg stortrives her, ellers hadde jeg vært et annet sted. Det gode arbeidsmiljøet og arbeidsoppgavene her passer meg utmerket, sier tistedølen.

Han vokste opp et kort steinkast unna fabrikken. Nå bor han et langt steinkast unna fabrikken. Over hovedveien.

– Jeg har kjent ham hele livet. Han kan utrolig mye. Terje er en omgjengelig person som er lett å ha med å gjøre. La ham stille opp på bilder for HA i dag, lyder det fra kollega Pål Espen «Polly» Hermansen, etterfulgt av et glis.

TTIF er kanskje ikke landets beste fotballklubb, men derfra forteller «Piper`n» om sterke minner.

– Jeg spilte der fra 1986 til 2002. Hadde tre hvileår også, skal sies. Jeg er en av få nordmenn som har fått spille mot Nottingham Forest, Sheffield United og Oldham. Den gangen de var gode. For TTIF. Minner for livet, forteller fabrikkens mest lojale mann.

Han blir 53 år i år, så trolig venter mange flere år i Helleveien 2 for den blodekte tistedølen Hansen.

LOKAL BESTILLING: Terje Hansen er født i 1965. Han har jobbet i og for fabrikken siden han gikk ut av skolen som 19-åring. Denne døren lages til Synsam.
LOKAL BESTILLING: Terje Hansen er født i 1965. Han har jobbet i og for fabrikken siden han gikk ut av skolen som 19-åring. Denne døren lages til Synsam.(FOTO: )
TISTEDALSSKIEN: Terje Hansen (bildet) har jobbet i og for fabrikken siden 1984. Eier og daglig leder, Jan Hermansen sin bestefar Håkon Østby, han startet opp vikrksomheten i 1933 som en skifabrikk.
TISTEDALSSKIEN: Terje Hansen (bildet) har jobbet i og for fabrikken siden 1984. Eier og daglig leder, Jan Hermansen sin bestefar Håkon Østby, han startet opp vikrksomheten i 1933 som en skifabrikk.(FOTO: )