Han fikk ideen for mange år siden, og det har vært en lang prosess å få på plass de tre eneboligene inntil fjellet på Gamle Sørhaugen.

– Det første møtet var i 2010. Åtte år senere står det siste huset ferdig, sier utbygger Stanisalw Kopostynski.

– Innflytting kan skje i god tid før sommerferien, forteller byggmester Jan Los.

– Vi ser for oss en kjøpergruppe i godt voksen alder som ønsker å bytte ut en stor familiebolig med noe mindre og vedlikeholdsfritt, men som ikke er klare for leilighet ennå, forklarer eiendomsmegler hos DNB Eiendom, Jan-Marcus Lilledal.

– Det var viktig å slippe inn så mye sollys som mulig, påpeker Jon Tore Grimsrud fra SG arkitekter.

Selger for 6,5 millioner

INTERESSE: – Vi har allerede merket interesse fra kjøpere både fra Halden og utenbys, sier f.v. eiendomsmegler Jan-Marcus Lilledal. Han står sammen med arkitekt Jon Tore Grimsrud, byggmester Jan Los og utbygger Stanislaw Kopostynski.
INTERESSE: – Vi har allerede merket interesse fra kjøpere både fra Halden og utenbys, sier f.v. eiendomsmegler Jan-Marcus Lilledal. Han står sammen med arkitekt Jon Tore Grimsrud, byggmester Jan Los og utbygger Stanislaw Kopostynski.(FOTO: )

De fire mennene møter HA i en bygningskropp som er langt fra ferdig, men som allerede nå kan gi løfter om kveldssol, luftig romfølelse, stor og skjermet hage og usjenert terrasse.

– Det er et kostbart prosjekt med stor takhøyde, jordvarme i alle rom, trelags selvvaskende vinduer og vedlikeholdsfrie overflater. I tillegg er det krav om teglsten på taket og sinkbeslag siden vi bygger på Sørhalden som er et verneverdig område, forteller Kopostynski.

Huset er på 133 kvadratmeter med et bruksareal på 178 kvadratmeter. Salgsprisen er 6,5 millioner kroner. Det gir en kvadratmeterpris på litt over 49.000 kroner.

– Er det et prisnivå som passer til Halden?

– Det mener jeg at det gjør. Det bør ikke være for dyrt for den målgruppen vi retter oss mot, sier Lilledal.

– Vi syns disse tomtene rettferdiggjorde skikkelige kvalitetshus og har brukt kostbare materialer som varer. En attraktiv kjøpergruppe er godt voksne mennesker som har råd til å betale litt over gjennomsnittet, sier Kopostynski.

 

Gamle elementer i ny drakt

Det er arkitekt Grimsrud som har tegnet alle tre boligene for den lokale utbyggeren.

– Folk i Halden er glade i det gamle bygningsmiljøet som fins i byen, og en stor del av jobben vår er å ta hensyn til dette når vi tegner nye bygninger. I dette prosjektet ønsket vi nye hus og ikke kopier av eksisterende bygninger. Derfor hentet vi elementer fra de gamle husene og ga det en ny drakt, forklarer han.

Den som kommer sjøveien til Halden og titter til høyre når de passerer Sauøya, kan se toppen av de tre husene til Kopostynski i bakkant av bebyggelsen under fjellet.

– På avstand skiller ikke de nye husene seg særlig fra de gamle. Men når man kommer nærmere, ser man tydelig at det er nybygg det er snakk om. Det er slik vi ville det skulle bli, forteller arkitekten.

FORNØYDE: F.v. eiendomsmeger hos DNB Eiendom Jan-Marcus Lilledal, utbygger Stanislaw Kopostynski, byggmester Jan Los og Jon Tore Grimsrud hos SG arkitekter.
FORNØYDE: F.v. eiendomsmeger hos DNB Eiendom Jan-Marcus Lilledal, utbygger Stanislaw Kopostynski, byggmester Jan Los og Jon Tore Grimsrud hos SG arkitekter.(FOTO: )
 

– Unik beliggenhet

Megler Lilledal fra DNB Eiendom forteller at potensielle kjøpere allerede har vist interesse. Både haldensere og folk utenbys fra kan tenke seg å bosette seg i en av Haldens gamle bydeler.

– Beliggenheten til boligen er ganske unik. Det er kun 600 meter til Kongens Brygge og Indre havn, det er 75 meter ned til vannet, det er ikke noe sameie her, men selvstendige enheter, det er mulighet for båtplass, gode solforhold og utsikt, boligen ligger innerst i blindvei og har tomt på 900 kvadratmeter, ramser han opp.

Han henviser til eierne av de to første boligene i Kopostynskis prosjekt. De er begge veldig fornøyde.

– Boligen har en grei pris med tanke på hva man får. Vedlikeholdsfritt, nytt og sentralt. I tillegg skal tomta gjøres helt klar med granittmur og -trapp, belegningssten og opparbeidet plen. Prisen bør ikke skremme de rette kjøperne, påpeker Lilledal.