De overtok Den gamle kommandant etter Marita Rognøy i 2016 og åpnet som drivere 1. januar 2017.

– Vår mening har vært klar og tydelig hele tiden: En kafé må være åpen hver dag. Å komme til en kafésom er stengt, er bare trist, sier Dag Brandth.

Derfor har han og partner Adrian Plaskett ønsket kundene velkommen til Den gamle kommandant hver dag gjennom hele året.

Endrer åpningstidene

Stamkundene kommer innom jevnt og trutt hele året. Det setter de to driverne og eierne stor pris på. Drop in-kunder er det lite av. I tillegg holder de lokalene sine åpne for konfirmasjoner, bryllup, minnestunder, lukkede selskap og andre arrangement som ikke har med kaféen å gjøre.

– Tallene viser at driften har gått bedre og bedre for hver måned siden vi overtok. Likevel har det vist seg at hverdagene i vinterhalvåret er utfordrende. Da er det rett og slett for få kunder her til at det går rundt, og fortjenesten fra helgene spises opp av de rolige hverdagene, forteller Brandth.

Derfor innføres det vintertid og sommertid ved Den gamle kommandant.

– Fra 1. januar til 30. april holder vi åpent på fredag, lørdag og søndag på dagtid. Samtidig er det viktig å påpeke at vi fortsetter å ta i mot lukkede arrangement hele året med visse betingelser. I sommerhalvåret fra 1. mai og ut september er det åpent hver dag slik som nå, sier Plaskett.

Dag Brandth: – Dette er musikk som minner oss om sommeren

 

– Jeg er utbrent

Endringen er et tiltak han og Brandth har bestemt seg for å gjøre for å kunne beholde kafeen.

– Ingen av oss har drevet kafé før, men vi var forberedt på mye arbeid. Vi har stått på, begge to, og sommeren er høysesong. Når det viser seg at kaféen er tilnærmet tom på hverdagene om vinteren, så syns vi det er bedre å gjøre endringer slik at vi ikke er bundet opp her. Jeg har mer enn nok av andre prosjekt og jobber å holde på med, sier Brandth.

Adrian Plaskett innrømmer at det første året som kafédriver, har vært slitsomt.

– Jeg er rett og slett utbrent. På nyåret skal jeg sette meg ned og ikke gjøre noen ting i noen dager. Det blir deilig, sier han.

Utvider fredagstilbudet

MUSIKKPUB: Her i entrébaren inviterer Dag Brandth (t.v.) og Adrian Plaskett til musikkpub 12. januar. – Da kommer Haldens egen Hege Brynildsen, sier paret som eier Den gamle kommandant.
MUSIKKPUB: Her i entrébaren inviterer Dag Brandth (t.v.) og Adrian Plaskett til musikkpub 12. januar. – Da kommer Haldens egen Hege Brynildsen, sier paret som eier Den gamle kommandant.(FOTO: )

Mange haldensere har festningen som sitt nærområde, og flere har uttrykt overfor Plaskett og Brandth overfor Plaskett og Brandth at de ønsker et sted å gå til på kveldstid.

Det ønsket tar kafédriverne på alvor.

– Selv om vi holder stengt mandag til torsdag i vintersesongen, utvider vi tilbudet annnehver fredag. Da starter vi opp med musikkpub, og første dato blir 12. januar. Da kommer Hege Brynildsen med trioen Omar Østli, Lars Ivar Borg og Marius Granberg Rekstad, forteller Brandth.

Når det arrangeres musikkpub, ryddes entreen til kafeen og erstattes med ståbord. Baren og barstolene er allerede på plass. Kafélokalene er åpne, men det er i entreen det skjer.

– Scenen plasserer vi innerst, og vi serverer enkel mat som lapskaus, hot dogs og snack i baren. Det er viktig å peke på at Den gamle kommandant ikke skal bli en pub, men at musikkpuben blir et tilleggstilbud. Og hvis det slår an, så kan det jo faktisk hende at økonomien tillater flere åpningsdager i vinterhalvåret, sier Plaskett.

Beklager overfor stamgjester

Med vinterstengte dager på Den gamle kommandant forsvinner det siste åpne tilbudet i indre festning.

– Vi er stolte av å ha bidratt til aktivitet her på festningen. Blant annet er vi de eneste med åpent toalett. Men nå må turfolk, turister og andre gjester gå andre steder dersom de ønsker noe å spise og drikke eller må på toalettet mandag til torsdag, sier Brandth.

Helt stille blir det likevel ikke på festningen på hverdager. Smeden i indre festning holder åpent, og Curtisen tar i mot sine gjester. Festningskroa på stevnesletta har også egne åpningstider.

– Vi beklager ulempene som endringene våre medfører for de faste kundene våre, men vi håper de skjønner vår situasjon, sier Adrian Plaskett og Dag Brandth.

Stenger to helger i 2018

De eneste helgene paret ser for seg å holde stengt i 2018, er helgene da russetreffet arrangeres i april og Tons of Rock i juni. Det er to arrangement som stenger store deler av festningen for det allmenne publikummet, og som på den måten påvirker kafédriften.

– Hvis Tons of Rock avvikles på samme måte neste år som i år med inngang like ovenfor oss, stenger vi. Da blir vi helt på utsiden av festivalen, og det tar vi konsekvensen av framfor å sitte i tom kafé og vente på gjester som kanskje kommer, sier Brandth.

Det samme gjelder for russetreffet.

Kafédriverne sier at andelen folk som passerer utenfor kafélokalene under disse arrangementene, er liten. Allsang på Grensen tilfører heller ikke flere kunder til Den gamle kommandant.

– Folk kjører opp fra byen, parkerer, deltar på TV-innspillingen og drar. Det er få, om noen, som finner veien til oss, sier de.