– Nå som vi ikke får lov til å ha med egen alkohol inn, drikker folk høyere prosent enn det de har lov til, for å bli fullere. For å komme i bedre stemning på kort tid.

Det sier fire av jentene bak russebilen «Imperial City», Jackelline Castro, Pernille Hov Stumberg, Eline Løkke og Camilla Sørensen.

– Blir veldig utrygt

I år ble skjenkereglene strammet inn, og russen fikk ikke lenger ta medbrakt alkohol inn på offentlige russearrangementer. Jentene på Imperial City-bilen tror at russen ville tatt det roligere om de hadde fått lov til å ta med egen alkohol.

FEST UTENFOR: Jentene fra Imperial City koste seg inne på russetreffet, men følte at festingen som foregikk på utsiden var utrygt. På bildet er Helga Christiansen, Lina Pedersen, Pernille Hov Stumberg, Eline Løkke, Camilla Sørensen, venninneneMaren Lande og Ulrikke Jensen (ikke på russebilen) og Jackelline Castro.
FEST UTENFOR: Jentene fra Imperial City koste seg inne på russetreffet, men følte at festingen som foregikk på utsiden var utrygt. På bildet er Helga Christiansen, Lina Pedersen, Pernille Hov Stumberg, Eline Løkke, Camilla Sørensen, venninneneMaren Lande og Ulrikke Jensen (ikke på russebilen) og Jackelline Castro.
– Hadde vi fått ta med egen alkohol inn, hadde de faktisk hatt bedre kontroll over oss. Nå drikker folk seg fulle utenfor området, ligger strødd langs bekker og alt som er, sier Stumberg.

Jentene forteller at de vet om mange russebiler som har parkert på utsiden, for å kunne drikke egen alkohol.

– Så kan de gå fem minutter ut for å drikke seg kjempefulle, for å så komme inn igjen og kose seg, forklarer Imperial City-jentene.

– Det blir veldig utrygt. Her inne har vi politiet, ambulanse og Røde Kors, så her er det støtteapparat som kan hjelpe hvis noe skjer. Men hvis noen slokner der ute, så tar det tid før de får hjelp, mener jentene.

Lite bråk

– Det er veldig trist at ungdom ikke føler seg trygge, sier arrangør ved Landstreff Fredriksten, Lasse Kjønigsen, når han får høre hva jentene har å si.

– Vi har ingen myndighet til å ha vakter på utsiden. Vakt i offentlig rom er underlagt politiet. Det er ikke vi som bestemmer, og vi hilser ikke denne regelen velkommen. I hvert fall ikke når det bare er vi og Lillehammer som har det, sier han.

– Inne har det vært vellykka. Det har vært lite bråk, ingen alvorlige hendelser. Jenter har fått gå i fred, sier han. Kjønigsen har registrert at vorspielet har flyttet seg ut av området.

Han presiserer at han forbeholder seg til det han har lest i avisa, og sier:

– Har man nå flyttet festen ut, så er det ingen som følger med. Det er i tråd med det vi har sagt hele tiden. Det kommer til å bli fest på utsiden, og den festen tiltrekker seg enda flere mennesker, andre som ikke er russ.

Fest ute i gatene

Han gjør seg noen tanker rundt det hele.

FESTEN FLYTTET UT: Arrangør Lasse Kjøningsen forteller at han sitter med følelsen av den nye alkoholloven flyttet festen og problemene ut.
FESTEN FLYTTET UT: Arrangør Lasse Kjøningsen forteller at han sitter med følelsen av den nye alkoholloven flyttet festen og problemene ut.(FOTO: )
– I går var det fest ute i gatene, nede på golfen og andre steder. Vi har aldri hatt de tilstandene der. Det tiltrakk seg mange andre mennesker. Hvis målet var mindre leven og hendelser inne på området, har vi oppnådd det. Men vi sitter med følelsen av at vi flyttet festen og problemene ut, sier han.

Han sier at de forstår de nye alkoholreglene, men mener at det må være likhet for loven.

– Det kan ikke være sånn at om man er russ så har du den loven, men om man er på rockefestival får man ha drikke på campingen. Det blir riv ruskende galt, sier han.

Golfen har han og teamet ryddet én gang. Han sier de har brukt mye penger på det, men at det ikke kan være deres ansvar å rydde hele Halden.

– Når man drikker på offentlig plass så mye som man gjorde nå, kan ikke vi rydde opp alt etterpå. Da må politiet komme med mer ressurser, sier han.

Operasjonsleder i politi Øst, Villy Meier kan fortelle at russetreffet har forløpt ganske uproblematisk.

– Det har vært bra med politifolk, og arrangør har selv stilt med vaktmannskap. Ikke de store hendelsene fra russetreffet, sier Meier.

Operasjonslederen henviser til Halden politistasjon for en ordentlig oppsummering og evaluering av helga.

God sikkerhet mot overskjenking

Arrangør Kjønigsen oppsummerer hvordan treffet har vært.

– Rekordmange 8000 mennesker, 86 busser, cirka 350 vans, rekordmange telt og syv turistbusser fra Steinkjer, Vestlandet og Sunnmøre med russ. Det har vært mye folk, sier han.

På det meste har det vært 60 security-vakter, 14-16 polititjenestefolk inne på området, 40 Røde Kors førstehjelpere, 40 natteravner og 25 egne vakter. Ti kameraer har dekket store områder.

Dessuten fikk de gode nyheter fra skjenkekontrollen som ble gjort under landstreffet.

– De var superhappy. Jeg fikk beskjed om at dette var den beste festivalen de har vært på, med vanvittig bra sikkerhet mot overskjenking.

Av alkohol har de solgt 28.000 reagensrør med shots, 6.000 vodka-redbull, 4.500 slush og 9.000 øl. Tallene høres mye ut, men Kjønigsen presiserer at det er ganske lite når man ser tallene over to dager, og fordelt på 8000 mennesker.

– Det var vanvittig med fest der oppe, det grommeste jeg har vært med på. Men jeg deler erfaringen, vi ser også at folk drikker andre steder enn inne på russetreffet, sier han.

Kjønigsen berømmer likevel samarbeidet med politiet.

– Guttene og jentene der gjør en kjempejobb. De kommer med råd og veiledning, og derfor blir vi bedre, sier han.

Til tross for rekordmange russ på årets treff, har de ikke fått beskjed om noen alvorlige hendelser.