Koronakrisa er, for Ragnhild Husaas, et begrep med flere meninger. Hun har nemlig hatt et stort problem med sin egen «korona».

Korona-jordbæret har normalt vært bestselgeren på Svinesundhagen.

Slik har det ikke vært i år.

Fikk ikke plukke

Ragnhild Husaas har normalt kontaktet sine polske arbeidere med relativt kort varsel, for at de kunne komme seg til Norge i tide til jordbærsesongen.

Dette er fordi hun da lett har kunne ta en avgjørelse om når bærene har vært modne for plukking.

På grunn av koronapandemien har hun vært tvunget til å hente inn arbeiderne 14 dager tidligere enn normalt, hvor de etter ankomst har måtte sitte i 10 dagers karantene.

– Det er veldig vanskelig når du ikke har anelse om når bærene er klare til plukking, opplever Ragnhild Husaas.

Da arbeiderne ankom den 16 juni var det nærmest hetebølge i Halden. Forholdene for å plukke bær var ekstremt dårlige. Ikke på grunn av været, som man kanskje skulle tro.

– Arbeiderne fikk luke, men ikke plukke. De fikk ikke ta på friske bær i tilfellet de var koronasmitta. Det har vi vært pålagt av Mattilsynet. Sånn har regelen vært for alle som har drevet i frukt- og grøntbransjen, forteller Husaas.

ANSES PENE: Denne bugnende esken med jordbær går for å være opp mot perfekte jordbær, ifølge Ragnhild Husaas.
ANSES PENE: Denne bugnende esken med jordbær går for å være opp mot perfekte jordbær, ifølge Ragnhild Husaas.(FOTO: )

Jordbærene lot seg ikke vente på, og modnet under arbeidernes karantenetid.

For ikke å miste hele avlinga, måtte Husaas trekke inn litt ekstra arbeidskraft.

– Barnebarna mine i Oslo kom og hjalp til så godt de kunne, roser bestemor Ragnhild.

Reddet av Malvina

– Når kan man egentlig plukke jordbær?

– Vi selger normalt over tre til fire uker. I år har vi kun solgt i halvannen til to uker. Det er første gang på 50 år at vi ikke har hatt noen jordbær å selge i juni.

Svinesundhagen har hatt flere jordbærsorter i jorda over sommeren, og det har det gått varmt med selvplukk av bringebær og solbær utover sommeren, ifølge Husaas.

Der hvor Korona-avlingene har sviktet, har andre sorter fått skinne under sola.

Hone Oie-jordbærene er det mange som har brukt til sylting, ifølge Husaas.

Men det er spesielt én sort som har gitt ekstra liv i årets sesong, for dem som bare elsker jordbær å spise jordbæret akkurat sånn som det er.

– Vi har hatt en sen sort som heter Malvina. Den har klart seg veldig bra i sommer.

– Når plukker man dem?

– Én uke til bør vi i hvert fall klare, håper Ragnhild Husaas.

– Det finnes vel ikke en mer kresen kunde enn nordmenn som skal kjøpe jordbær?

– Vi er kjent med det, flirer Husaas og påpeker at det er lite som skal til for at jordbærene blir ødelagt.

DØR I FROSTEN: Ragnhild Husaas forklarer hvordan de nye skuddene må ha rette forhold for å overleve fram til planten bringer bær.
DØR I FROSTEN: Ragnhild Husaas forklarer hvordan de nye skuddene må ha rette forhold for å overleve fram til planten bringer bær.(FOTO: )

– Det er én haglskur eller en sterk nedbør hvor jordbærene ligger lenge under vann. Frost dreper dem tvert, men når planten er ferdig avblomstret tåler den frost.

Ragnhild Husaas har, til nå, jobbet med jordbær i over 52 sesonger.

Hun har etterhvert lært seg å hanskes med kresne kunder.

– Det må du bare ta det. Du kan bli lei deg, men hjelper ikke. Om kundene klager på jordbærene så bærer man en ny kurv ut til dem. Det har blitt en slags livsstil, mener byens jordbær-dronning.

Stor pågang, få bær

Så tidlig som klokka åtte på morgenen har haldenserne begitt seg ut til Svinesundhagen for å kjøpe jordbær.

Pågangen har vært over all forventning, ifølge Ragnhild Husaas.

– Det har vært enorm pågang. Vi har aldri hatt så mange kunder, og vi har aldri hatt så lite bær.

Selv om kundekretsen aldri har vært bedre, har den dårlige avlinga gjort betydelig utslag på årets omsetning.

– Rundt 50 prosent omsetning, sier fruktdyrkeren.

Selv om årets sesong har vært den dårligste på 50 år, er Husaas påpasselig med å rose sin ansatte for gjennomgående godt arbeid.

– Det har gått greit med plukken. Jeg føler et veldig ansvar for plukkerne og prøver hele tiden å sørge for at de har arbeid. Jeg er helt avhengig at de kommer tilbake.

– Hvorfor det?

– De er veldig koselige og alltid blide. De er enestående, avrunder Ragnhild Husaas fra Svinesundhagen plantasje.