Det finnes utrolig mange gode hjelpere i Halden-samfunnet. Det gjelder blant andre enkeltpersoner, næringsliv, lag og foreninger, de som kjøper billetter til Folk i Halden og Sammen for Halden, cd-en «Jul i Halden», musikere og de som gir penger eller passer på å gi i julegryta til Frelsesarmeen.

Hvert femte barn

I høst ble det kjent at hvert femte barn i Halden lever i familier med lavere inntekt enn EUs lavinntektsgrense. Det er flere enn landsgjennomsnittet- og flere enn Østfold før øvrig.

Flere av disse familiene har manglende muligheter for å delta sosialt på lik linje med resten av samfunnet. I tillegg til mangel på klær og mat som de selv ønsker.

Det er flere frivillige organisasjoner som jobber med å hjelpe disse Halden-familiene hele året. Og ekstra mye i jula.

Ensomt juletre på Tista senter

Veronica Kopperud fra den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe-Halden» forteller at de så langt i år har fått henvendelser fra 19 familier og 49 barn i Halden.

– Dette er familier som ikke har penger som strekker til alt. Nå i jula er det ekstra forespørsler for å skape den tradisjonelle julestemningen, altså penklær, julemat og gaver til barna, sier hun.

I år har hun og Karina Jahnsen fått låne juletreet på Tista senter, hvor julegaveønskene fra barna er skrevet på røde hjerter på treet.

JULEØNSKE: Juletreet på Tista senter er full av hjerter.
JULEØNSKE: Juletreet på Tista senter er full av hjerter.(FOTO: )

– Hvis du vil gi bort en julegave så ta med deg hjertet, kjøp det ønsket som står på og lever pakken og hjertet på senterkontoret på Tista senter. Vi sørger for at gavene kommer til barna, sier hun. 

Fristen for å kjøpe julegave til et barn som trenger det er 20. desember.

VIL HJELPE: Karina Jahnsen (t.v.) og Veronica Kopperud styrer «Hjelp oss å hjelpe-Halden» og forteller det er 19 familier og 49 barn som har spurt de om hjelp i år.
VIL HJELPE: Karina Jahnsen (t.v.) og Veronica Kopperud styrer «Hjelp oss å hjelpe-Halden» og forteller det er 19 familier og 49 barn som har spurt de om hjelp i år.(FOTO: )

Oppfordrer til å gi en gave ekstra

Mikaela Rødstadli Dahl fra Extra Giverglede forteller at de hjelper vanskeligstilte familier hovedsakelig med julegaver til egne barn mellom 0–17 år. Det kan søkes om på Extra Givergledes elektroniske søknadsskjema. (Fristen gikk ut første søndag i advent).

– Nå har vi fullt fokus med å komme i mål med å hjelpe de som har søkt, før jula ringer inn, sier Røstadli Dahl.

Extra Giverglede har 121 barn som har søkt om julegavehjelp i år.

– Noen velger å kjøpe valgfrie gaver, men veldig mange ønsker en spesifikk ønskeliste fra en familie de kan hjelpe. For å få denne lista så kan vi kontaktes på Facebook eller via telefon.

Hun forteller at folk kan hjelpe Extra Giverglede med å vippse valgfritt beløp til deres konto. Levere en gave eller gavekort på Ungdomssamfundet eller på Coop Extra.

HJELPER: Mikaela Røstadli Dahl fra Extra Giverglede forteller at det er 121 barn som har spurt om julegavehjelp i år.
HJELPER: Mikaela Røstadli Dahl fra Extra Giverglede forteller at det er 121 barn som har spurt om julegavehjelp i år.(FOTO: )

– Vi oppfordrer de som har muligheten til å kjøpe en ekstra julegave til de som ikke får så mye, sier hun.

Nisseaksjonen trenger at flere gir

I 18 år har Anne Lise Lilleng og mannen sørget for å hjelpe familier i Halden med mat og gaver. Nisseaksjonen har et tett samarbeid med barnevernet, helsestasjonen og Nav, og forsikrer om at julemat og julegaver kommer til de som virkelig trenger det.

– Vi trenger hjelp til å hjelpe 60 familier 

– Hjelpen går til familier som av ulike årsaker har lite ressurser. Det kan for eksempel være arbeidsledighet og sykdom som har rammet dem. Det kan skje hvem som helst. Vi har mange enslige forsørgere. Også menn. Hvis du er uføretrygdet i tillegg, så er det ikke så «fett» hjemme, sier damene bak Nisseaksjonen i år, og håper på god respons.

– Mange har allerede meldt seg og sagt de vil være med og hjelpe. Vi trenger flere. Blant dem som har sagt at de bidrar er syforeninger, arbeidsplasser, barnehager, skoleklasser, 4H-klubber, enkeltpersoner og familier. Kiwanis og Lions har også støttet nisseaksjonen.

Åpner dørene på julaften

Tradisjonens tro åper Halden frivilligsentral dørene på Haldens Klub for alle som vil feire julaften sammen. Wenche Erichsen fra frivilligsentralen forteller at de i år kommer til å dele feiringen i to.

– Vi kommer til å ha familie med små barn på formiddagen, og familie med barn over 16 på ettermiddag-kveld, sier hun.

I fjor var det 120 påmeldte, og hun tror det blir like mange i år. I tillegg har 30 frivillige meldt seg på den dagen for å ha dugnad.

– Det er litt av en jobb å arrangere julaften for så mange mennesker. Så jeg er veldig glad for at så mange vil hjelpe til. Alt i alt handler denne dagen om at vi er sammen og koser oss.

I år er det ikke bare Halden frivilligsentral som arrangerer julaften, det gjør også Kirkens Bymisjon.

Ole fra Kirkens Bymisjon åpner dørene på julaften

Ole Vammeli har en historie preget av ensomhet, og har tatt initiativet til å arrangere julaften for alle som trenger det.

– Vi kommer til å ha et lukket selskap på julaften med 30 påmeldte her inne på Kafé Møtestedet. Vi kommer til å servere grøt fram til klokka 14.00 for alle, og klokka 16.00 starter selskapet for de påmeldte, sier han.