– Poenget er å skape et sted der artister føler det nødvendig å opptre. Klarer vi det er mye gjort. Samtidig føler jeg at vi har gjort mye. Vi har nå for eksempel bygget plattformen som skal til for å lykkes videre.

– Hva mener du med det?

– Det er nå investert lyd og lysanlegg for rundt tre millioner kroner som gjør at Brygga kultursal vil spare masse utgifter, samtidig som artistene får det aller beste, og publikum får en storartet opplevelse.

– Når jeg sier at vi sparer penger så går det på at vi nå har ledlys i stedet for vanlig lys. Det sparer vi strømutgifter på. Det blir ikke så varmt under taket. Det sparer vi strømutgifter på, fordi vifteanlegget vårt ikke trenger å jobbe så hardt.

– Det at vi har noe av det råeste utstyret gjør at artistene som kommer slipper å ta det med seg. For eksempel da Hellbillies var her sist var kravet et spesielt lydutstyr. Da kunne jeg maile tilbake og fortelle at det utstyret hadde vi. Penger spart, sier Martin Gundersen.

Stort høstprogram

Nå starter snart høstprogrammet på kultursalen og da går det i ett fram til nyttår. Henning Kvitnes, Silje Nergaard, Christel Alsos, Åge Aleksandersen, Vamp og Bjørn Eidsvåg er bare noen av de mange som kommer.

– Men Gundersen, det er lite for ungdommen?

– Ja, jeg er enig at gruppa 40 til over 60 år har en god høst, men se litt nøyere på programmet så favner det smalt og brett, slik som er vår målsetting. Årsaken til at ungdommen ikke har fått så mye i høst er litt delt. Ungdommens artister er ofte ute på turneer og da må det klaffe for at vi skal se en god nok økonomi i konserten. Å booke en artist som kommer hit til Halden ene og alene er dyrt. Og vi vet at ungdommer flest kanskje ikke prioriterer konserter, hvis det ikke er knallstore navn.

– Men 50-60-åringer er sikre konsertgjengere?

– Ja, det vil jeg si. Det er klart vi også vurderer potensialet for å selge ut en konsert i vårt regnestykke.

Rundt 20.000

Til nå er det solgt rundt 11.000 billetter på konsertene i kultursalen, og Martin Gundersen mener å ha et berettiget håp om å selge ytterligere 7.- 8.000 billetter ut året.

– Altså opp under 20.000. I fjor solgte vi 25.000 billetter, men nå har vi redusert med 20 konserter, så tallet er ikke dårlig.

– Vi må ned med kostnadene og dessuten har vi jobbet hardt med å få arbeidsforholdene på plass. Med tre faste ansatte sier det seg selv at tempoet i antall konserter må reduseres.

Harde forhandlinger

Når en artist går på scenen i Brygga kultursal har det skjedd mye i forkant.

– En av de største forandringene i min tid har vært at rene honorarer til artister nå er byttet ut med å inngå en prosentvis deling mellom artister, management og oss. De har utgifter og vi har utgifter og så er det å prøve å enes et sted på midten. En vanskelig avgjørelse er for eksempel å finne riktig billettpris. Hva folk er villige til å betale for en konsert.

– Hva snakker vi om av utgifter for en god artist?

– Vi snakker om et sted mellom 75.000 og 150.00 i rent honnorar for de fleste av kultursalens artister. Men så finnes det selvsagt lavere og høyere summer. Strekker det seg mot 200.000 kan vi ikke bli med.

Har et potensial

– Hvordan ser du framover på mulighetene for Brygga kultursal?

– Vi har et stort potensial. Vi utlyser nå to teknikker-stillinger, vi har som sagt oppgradert det tekniske utstyret til meget bra.

Alt er lagt til rette for artistene i Halden. Inne i kultursalens lokaler har de tilgang til dusjer, toaletter, avslapningsrom, lydisolert øvelsesrom, og korte avstander til restauranter og hotell.

 Og jeg føler at folk i Halden ønsker å gå på konsert. Men håpet mitt er at vi kommer opp i 31.000 solgte billetter. Altså slik at alle haldensere er innom kultursalen i løpet av et år.

Neste på min ønskeliste er altså en markedsavdeling for å måle hva folk vil ha, skaffe artistene og skape enda større trykk og behov på kulturfronten, sier Gundersen.

 

For ordens skyld, her er høstprogrammet:

14. september: Anita Skorgan- Veien hit

15. september: Nordic Tenors – Viva la Musica

20. september: Satyricon- support: Mork

21. og 22. september: Henning Kvitnes – 40 år på veien – utsolgt

6. oktober: Lisa Ekdahl

11. oktober: Silje Nergaard

13. oktober: DR. Bergland bryter taushetsplikten – to forestillinger

14. oktober: Sinnabrus Blues-konsert

20. oktober: Sondre Justad

21. oktober: Christel Alsos

25. oktober: Are Kalvø- Hyttebok fra helvete

28. oktober: Riksteateret- Tung Tids Tale

3. november: Johnny Cash Roadshow

7. november: Bjørnov og Sunde – Utsolgt

9. november: Åge Aleksandersen og Gunnar Pedersen

10. november: Holter – Vlad The Impaler

15. november: Det Norske Blåseensemble – Faunens ettermiddag

24. november: Vamp

26. og 27. november: Veslefrikk- Reisen til julestjernen

28. november: Bjørn Eidsvåg

30. november: Kuleknappen

2. desember: The Swinging Christmas – Halden storband

9. desember: Riksteateret – Georgs Magiske medisin

13. desember: Det Norske Blåseensemble og Didrik Solli- Tangen

19. desember: Tenorane – Så ha ei god jul, då

I tillegg kommer Folk i Halden og et jubileumsarrangement i forbindelse med at Brygga kultursal fyller 10 år i år.