Byggmagasinet i Halden - Kommersielt magasin

Kortreist og miljøvennlig trelast og byggevarer

Hos Stangeskovene i Tistedal kan du få produsert akkurat det treverket du ønsker fra skogsområder med den aller beste kvaliteten i landet. Og i tillegg – du er garantert en god og personlig dialog og service både i forretningen og produksjonen.

Adresse
Aremarksveien 44, 1792 Tistedal

Åpningstider
Mandag – fredag: 07:00 – 17:00
Lørdag: 09:00 – 14:00


https://www.stangeskovene.no/
Tlf: 69 19 08 00
post.tistedal@stangeskovene.no
Følg oss på Facebook!

I 120 år har denne hjørnesteinsbedriften levert tømmer fra egne skoger, trelast og byggevarer fra produksjonen og byggevareforretningen i Tistedal.

Historien begynner langs elva Tista i Halden-vassdraget allerede på 1600-tallet, da familien Stang starter det som skal bli en flere århundrer lang tradisjon innen skogbruk og trelasthandel. I 1899 blir den mangfoldige virksomheten samlet i ett selskap. Siden har skogen vært selve grunnsteinen i Stangeskovene.

- Siden den spede starten for 120 år siden har konsernet bare vokst og vokst. I dag består det av cirka 230.000 dekar skog. Vi har to sagbruk, fem høvlerier og åtte byggevareforretninger fordelt på Romerike, Østfold og Hedmark, forteller Terje Kristiansen. 

Han er daglig leder selskapene Stangeskovene Tistedal og Stangeskovene Bjørnstad Bruk. 

Totalt har konsernet i overkant av 200 ansatte. I Tistedal har de 33 faste ansatte og fire ferievikarer i byggevareforretningen og produksjonen samlet sett.

Når du driver med skogbruk må du tenke og drive langsiktig. Stangeskovenes skogeiendommer er sertifisert, og blir drevet på en miljømessig og faglig god måte for å få frem den gode kvaliteten på trevirket.

- Et tre trenger 60-70 år på å bli hogstmodent, så da skjønner de fleste at vi må tenke langsiktig, ler Kristiansen.

- Vi sier ofte at vi lever i et langsiktig evighetsperspektiv.

Personlig dialog

Forretningen i Tistedal er en fullsortiments butikk. Her finner du alle typer varer fra trelast, tyngre byggevarer, plater, gips, verktøy, maling, dører og vinduer. I tillegg har de utlån av hengere og stillaser, samt utleie av verktøy. Selvfølgelig kjører de ut varer til byggeplasser.

- Vi ønsker å være lokalt forankret i våre byggevareforretninger. Med det mener jeg at vi vil ha en god personlig dialog med kunden og ha et varespekter som kunden ønsker. Vi vil ha tett kontakt med kundene våre, sier daglig leder.

I produksjonsbedriften Bjørnstad Bruk høvles det hovedsakelig kledning og innvendig paneler i faste lengder og farger kundene ønsker. De er de eneste i Østfold som driver eget høvleri i større skala. Ved høvling blir det store mengder kutterspon. Dette er viktig for bøndene som bruker dette til strø i fjøs og stall. Bønder fra hele fylket kommer til Tistedal for å hente dette.

- Vi produserer mye på ordre fra snekkere og entrprenører som ønsker sin form og farge. Vi kan vel rett og slett kalle oss en spesialist på det området, sier Kristiansen.

- Hvis man skal skifte kledning på huset, er det en fordel at man får det levert ferdig grunnet fra fabrikk. Da er overflatebehandlingen 100 prosent kontrollert under påføringen og man slipper blant annet tørkestriper på kledningen, forklarer Kristiansen.

Han legger til at man har veldig dårlig betalt for å henge på veggen en fin sommerdag.

Bedriften får en del henvendelser fra kunder som vil ha kledning som er mest mulig vedlikeholdsfritt. Så det har blitt en del produksjon med malmfuru – som krever mindre grad av vedlikehold.

Ved Tistedal skianlegg ved Lille Ertevann i Halden har Stangeskovene levert kledning av malmfuru som interesserte kan ta en kikk på. 

Produktutvikling

De siste årene har firmaet i stor grad drevet med produktutvikling og har i den forbindelse investert i et limpresseanlegg. Her kan de lime trebord sammen for deretter å klyve blokka slik at sluttproduktene i større grad får stående årringer. Da blir produktet veldig formstabilt og helt rett. Dette produktet er spesielt godt egnet som stendere i kjøkkenvegger, rundt vinduer og dører eller på bad.

Samtidig holder firmaet også på å investere i et kappanlegg.

- Vi ser at flere og flere kunder ønsker å få produsert produktet i lengder de selv ønsker. Det er jo forskjellige grunner til det – rask montering eller små og trange byggeplasser hvor det ikke er så lett å sette opp en egen sag. Dette ser vi på nå i samarbeid med en Ernex – en nabobedrift. Så dette håper vi skal bli et løft for våre virksomheter, sier Kristiansen.

At de ansatte trives hos Stangeskovene er ikke til å komme utenom. Siste kvartal var sykefraværet under en prosent.

- De ansatte er vår aller, aller viktigste ressurs. Her er alle interessert i det de jobber med og vil alltid kundens beste og ikke minst yte god service. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø og et gledelig lavt sykefravær, sier Terje Kristiansen.

- Det er veldig hyggelig å lede virksomheter som er sterkt forankret i lokalmiljøet. Det å gi noe tilbake til lokalmiljøet er noe vi vil fortsette å ha fokus på, forteller daglig leder Terje Kristiansen.

For å markere seg i lokalmiljøet har de blant annet støttet opp om Kirkens Bymisjon sitt arbeide, Frelsesarmeen og Frivillighetssentralen. I tillegg har de bidratt med gratis materialer til alle byens skolers sløydsaler. De har også et nært samarbeid med Halden videregående skole og elevene på linjen for byggfag.

- Det er viktig for oss å være synlige og bidra i lokalsamfunnet, avslutter Kristiansen.

Stangeskovene

  • Etablert i 1899 i Halden av Niels Anker Stang.
  • Består i dag av en byggevareforretning Stangeskovene Tistedal AS, og høvleri, limeanlegg og kappanlegg for trelast, Stangeskovene Bjørnstad Bruk AS.
  • Siden 1998 har Terje Kristiansen vært daglig leder.
  • Tilbyr egenprodusert trelast – alt av byggevarer til ditt byggeprosjekt.
  • Forhandler alt innen trelast, byggevarer, dører, vinduer, maling og jernvare til proff- og privatmarkedet.
  • Leverer på hele Østlandet.
  • Konsernet består av 230.000 dekar skog i tre fylker, 2 sagbruk, 5 høvlerier og 8 byggevareforretninger. 
  • Årlig omsetning er ca. 900 millioner kroner.