Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommen sist i køen….igjen

FRITT ORD

Nå står vi på trappene til et nytt skoleår og igjen skal klasserommene fylles med elever. Elevene skal forhåpentligvis få en så normal skolehverdag som mulig med så gode forutsetninger for læring som mulig, men jeg er redd vi fort står i akkurat samme situasjon som vi gjorde forrige skoleår med hjemmeskole og hele pakka. Problemet er at klasserommene fylles opp av uvaksinert elever. Det betyr at det er stor fare for smittespredning på skolene hvis det skulle komme smitte inn der. Og nå som mange kommer tilbake fra utlandet etter sommerferie er faren for importsmitte ekstra stor. Så da lurer jeg veldig på hvorfor regjeringen absolutt ikke vil begynne å vaksinere ungdom under 18 år nå. Friske voksne mennesker får fremskyndet dose 2 med flere uker istedenfor å begynner å vaksinere ungdommen ned til 16 år. Pfizer-vaksinen er godkjent for bruk ned til 16 år, og har vært det siden januar 2021.

Så lenge vi ikke vaksinerer barn og unge vil vi heller ikke oppnå noen flokkimmunitet. Hva er da argumentet for å holde igjen vaksinasjonen av ungdom fra 16 år, til alle over 18 år er fullvaksinert? Nå har vi visst at skolene skal starte opp igjen på denne tiden i flere måneder, og vi har ikke gjort noen ting for å få vaksinert denne gruppa. Vi kunne brukt hele sommeren på å forberede oss på å fylle klasserommene på en så trygg måte som mulig i forhold til koronasmitte. I stedet prioriteres det å fremskynde dose 2 på friske voksne som allerede er beskyttet. Det er ingen som har så mange nærkontakter og er tettere på sine nærkontakter enn nettopp denne gruppa. Og da tenker jeg at det er denne gruppa som bør prioriteres for å få ned smitten og holde den nede. Så lenge ikke barn og unge vaksineres vil det alltid sirkulere smitte blant disse. Vi vet at en stor andel av de smittede er nettopp ungdom i 16-18 års alderen. Hadde disse blitt vaksinert ville vi unngått en stor andel av smitten vi nå ser i samfunnet.

Ungdommen har stått bakerst i køen gjennom hele pandemien og har, etter min mening, forsaket mest av alle. Og nå blir de igjen ignorert og holdes utenfor så lenge som mulig. Det er mange arrangementer som nå krever minst 1 dose vaksine for å delta, for ikke å snakke om parodien som utspiller seg på på grensa mellom Norge og Sverige hver dag. I den situasjonen vi er nå må uvaksinert ungdom i karantene ved hjemkomst fra store deler av Sverige, med mulighet for å teste seg ut på 3. dag.

Jeg skjønner at korona ikke nødvendigvis er så farlig for frisk ungdom, men det er ingen som bryr seg om hvem som er smittet eller hvor syke de er når smitterapporter skrives og nye restriksjoner trer i kraft. Min store frykt nå er at vi får ett eller flere store smitteutbrudd på skolene også er vi tilbake til det tragiske opplegget fra tidligere med en svært mangelfull hjemmeskole stengte fritidsaktiviteter osv, og alt hva det innebærer. Forhåpentligvis så slipper vi et slikt scenario, men det er i så fall helt tilfeldig og ikke et resultat av en veloverveid smittevernspolitikk, for myndighetene gjør ikke en dritt for å unngå dette.

Før eller senere må det vel være ungdommen sin tur her i landet også, men det ser dessverre ut til å bli senere. Jeg håper virkelig ikke Erna er så kynisk at hun prioriterer de stemmeberettigede nå før valget, men hun må ikke glemme at ungdommen uten stemmerett har stemmeberettigede foreldre. Og i tillegg er de stemmeberettigede ved neste valg, og de glemmer forhåpentligvis ikke hvordan de har blitt behandlet gjennom denne pandemien så fort.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.