Gå til sidens hovedinnhold

Forlik kan gi ulvejakt i vinter

Artikkelen er over 5 år gammel

Flertallet på Stortinget er enige om at antallet ulv skal ned.

I tillegg skal dagens ulvesone innskrenkes og ulvens genetiske opprinnelse skal utredes.

– Bestandsmålet for ulv skal være 4–6 ynglinger per år. Det skal være tre helnorske ynglinger der også ynglinger utenfor ulvesona teller med. Ynglinger i grenserevir skal telle med en faktor på 0,5, sier stortingsrepresentant Eirik Milde.

Kan bli ulvejakt

Haldenseren er Høyres rovdyrpolitiske talsperson.

– Med dagens situasjon og oppnådd bestandsmål, kan det bety at det blir åpnet for ulvejakt i Norge i vinter. Det kan rovviltnemndene bestemme, sier Milde.

SP, MDG, Venstre og SV trakk seg i tur og orden om å finne et bredt forlik på Stortinget i den betente ulvesaken, men torsdag ble Høyre, Frp, KrF og Ap enige om et forlik på Stortinget.

– Jeg er fornøyd med at avtalen støttes av 142 av Stortingets 169 representanter. Det er synd at flertallet ikke var bredere, men det var ikke mulig å få til i en sak med stor spennvidde og mange følelser, sier Eirik Milde.

Grenseulver er med

Han er fornøyd med at de såkalte grenseulvene er tatt med.

– Dermed er grensetraktene ivaretatt. Det har vært viktig for Høyre å få inkludert grenseynglingene og ynglinger utenfor sonen, slik at vi nå får et bestandsmål som tar hensyn til all ulv som faktisk befinner seg i Norge, sier Milde.

Han tillegger at forvaltningen av grenseulver vil skje i samarbeid med Sverige.

– Forliket betyr en liten skjerpelse og vi ivaretar noen ulv, sier Eirik Milde.

Dette er forliket

I tillegg til at bestandsmålet for ulv skal være 4–6 ynglinger per år og at grenserevir skal telle med, så gjaldt forliket følgende punkter:

•Ulvesona skal innskrenkes. Den foreslåtte delen nord i Hedmark tas ut, det samme gjør områdene vest for Glomma i Hedmark og Akershus.

•Regjeringen bes om å utrede nærmere mulige økonomiske ordninger for tap av eventuelle rettigheter eller belastninger innenfor sona.

•Regjeringen bes om å legge fram en sak hvor man vurderer mulige ordninger for midler til kommuner med ynglinger innenfor ulvesona.

•Regjeringen bes om å bestille en uavhengig utredning av den genetiske opprinnelsen til ulvestammen i Norge.

•Regjeringen bes om å vurdere lik jakttid på ulv innenfor og utenfor ulvesona.

Kommentarer til denne saken