Trine Skei Grande på Halden-besøk

MATSVINN: Halden kommune skal bli verdens beste kommune på digital matsvinn. Fra venstre: Charlotte Aschim fra TotalCtrl, Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande, 1. kandidat for Halden Venstre Joakim Karlsen, rådgiver innen forurensning i Halden kommune Martine Ringdal og leder for avdeling for samfunnsutvikling i Halden kommune Jens Petter Berget.

MATSVINN: Halden kommune skal bli verdens beste kommune på digital matsvinn. Fra venstre: Charlotte Aschim fra TotalCtrl, Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande, 1. kandidat for Halden Venstre Joakim Karlsen, rådgiver innen forurensning i Halden kommune Martine Ringdal og leder for avdeling for samfunnsutvikling i Halden kommune Jens Petter Berget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) besøkte drivkreftene bak Halden kommunes digitale matsvinnprosjekt på onsdag.

DEL

Onsdag gikk startskuddet på Halden kommunes nye prosjekt som har mål om å redusere Haldens matsvinn med 50–85 prosent.

Halden kommune får 1 million kroner for å bli verdens beste kommune på digital matsvinnreduksjon

Kommunen har nylig fått 1 million statlige klimasats kroner for å bli verdens beste kommune på digital matsvinnreduksjon, og da valgte ministeren å besøke Halden. Hun spurte seg selv om hvorfor Halden kjøper inn mer matvarer enn nabobyene. Og foreslo at det hadde med nærheten til Sverige å gjøre.

I en pressemelding skriver Joakim Karlsen, 1.-kandidat for Halden Venstre, at matsvinn er et stort problem i Halden kommune.

Sammenlignet med de andre store kommunene i Østfold, har Halden et mye høyere forbruk av matvarer i sin virksomhet (76 kilogram CO₂-ekvivalenter per innbygger). Utslipp per innbygger er hhn. 59, 45 og 41 kilogram CO₂-ekvivalenter for Fredrikstad, Sarpsborg og Moss.

Martine Ringdal er rådgiver innen forurensning og miljørettet helsevern i Halden kommune, og forteller at de skal få svar på disse spørsmålene i løpet av prosjektet.

Halden kommune er først ut med å teste ut den digitale løsningen som skal redusere matsvinn, som er laget av firmaet TotalCtrl.

– Dette er et klokkeklart eksempel på lokal klimapolitikk. 50 prosent reduksjon av matsvinn i Halden kommune monner i klimaregnskapet. Dette er god venstrepolitikk – og så er det deilig når Halden kommune er først med de smarte løsningene, sier Karlsen.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.