– Alle pokèstoppene i Halden er ikke funnet ennå

Vet du hvor dette er? Dette er en Pokèmon-gym i Halden, hvor du kan lære mer om stenhoggerne. Tord Ørnelund Nilsen er mannen bak samtlige pokèstopper i Halden.

Vet du hvor dette er? Dette er en Pokèmon-gym i Halden, hvor du kan lære mer om stenhoggerne. Tord Ørnelund Nilsen er mannen bak samtlige pokèstopper i Halden. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tord Ørnelund Nilsen er mannen som har laget alle pokèstoppene i Halden og omegn.

DEL

Han forteller at det er om lag 80 pokestopper i Halden. Det er også noen i Aremark.

Spillet Pokémon Go har tatt verden med storm denne sommeren og også i Halden går store mengder ungdom rundt og leter etter såkalt pokestopper og gym.

Mye jobb

Det mange av dem neppe er klar over, er at registreringen av disse stoppene startet allerede i 2012. Og det er altså Tord Ørnelund Nilsen som har registrert og sendt inn alle stoppene og gymmene til selskapet bak Pokémon. Han brukte over et halvt år på å finne de over 80 stedene.

– Det var mye jobb. Man skulle jo ikke bare ta bilder, men også finne fram fakta, forklarer han.

Han tviler på at alle pokèstoppene og gymmene i Halden er funnet ennå. Langt fra alle står på kartet som har blitt publisert i norske aviser.

I skogen og på landet

– Det er pokèstopper på steder som Kornsjø og Elgåfossen. Store Vedøfse er et interessant sted, så der er det også pokestopp. Jeg tror faktisk det er tre ulike pokestopp i Ankerfjella, smiler han.

Kanskje blir det nå et rush av Pokémon-spillende ungdom på skogstur?

Dersom du spiller Pokémon og ikke har funnet 80 steder ennå, er det med andre ord bare å fortsette å lete.

Les også:

Har Pokèmon-gym i hagen

De litt mer populære områdene i Halden er Busterudparken, Wiels plass og Sydsiden.

– Det er rett og slett fordi det er mange skulpturer og kunstverk og derfor mange stopp, sier han.

Litt humor måtte han også tillate seg den gangen han registrerte steder.

– Jeg har en Pokémon gym i hagen min. Det måtte jeg bare ha, ler han.

– Har noen spillere vært der?

– Og ja da. Og jeg synes bare det er hyggelig, forsikrer han.

Så hvis ikke du har vært der og trent Pokémon, er det bare å begynne jobben med å finne ut hvor Haldens egen Pokémon-mann bor.

Moro å se

I år har det tatt av i hele verden, men Ørnelund Nilsen forsto allerede for et par år siden at dette kunne bli stort.

– Men at det skulle ta av så voldsomt hadde jeg ikke trodd. Det er morsomt å se, sier han.

Men hvordan fikk han så denne oppgaven?

– Jeg kom over en nettside hvor det egentlig var vanskelig å forstå hva de mente. Det var litt underfundig reklame. Men de lanserte et spill hvor de ba deltakerne om å registrere steder, ta bilder og lage litt fakta om ulike steder. Man kan si det var en slags betaversjon av Pokémon Go, forklarer han.

Dette spillet heter Ingress og det er fortsatt en liten gjeng, inkludert Ørnelund Nilsen selv, som sverger til dette spillet. Og det er også informasjonen som er registrert og sendt inn herfra som er brukt i Pokémon Go.

Tenker markedsføring av Halden

Han jobber i helsevesenet, men beskriver seg som datanerd. Det er likevel ikke motivasjonen for den store jobben han har gjort for å registrere ulike punkter til Pokémon i Halden.

– Jeg tenker rett og slett på markedsføring av Halden. De fleste stoppene er skulpturer, kunstverk viktige steder også videre. De er altså en tanke bak. Jeg håper de som spiller ser opp fra mobilskjermen og ser hvor de er hen. Det er en god del informasjon å hente, sier Ørnelund Nilsen.

Han mener media foreløpig har vært for lite flinke til å få fram nettopp dette elementet av Pokémon Go.

Han sier det ligger stor muligheter for turisme og næringslivet i Halden til å utnytte dette og treffe en helt ny målgruppe.

Store muligheter - lær av Tusenfryd

– Ta for eksempel festningen. Den er et av de stedene i Norge med flest pokèstopper på et begrenset geografisk område. Det betyr at det kommer en helt ny gruppe mennesker til festningen. Så gjelder det jo å markedsføre og utnytte det. Både for turistindustrien og de som driver næring. Her er det mange muligheter hvis man er foroverlent, mener han.

Ørnelund Nilsen nevner Tusenfryd, som han beskriver som et genialt eksempel på noen som har forstått hvordan man kan utnytte dette.

Onsdag 3. august kjøpte Tusenfryd inn såkalte lures. Det vil si en effekt som lokker ekstra mange pokemons til stedet i 30 minutter. Han tipper det ikke kostet parken stort mer enn 300 kroner, altså mindre enn en inngangsbillett. I tillegg hadde de Pokémon-fotokonkurranse og det var mulig å vinne sesongkort. Dette førte til at parken var full av ungdom på Pokémon-jakt denne dagen. Utgiftene for parken var peanøtter i forhold til inntektene fra inngangsbilletter også videre.

– Tilsvarende stunt vil det være fullt mulig å gjennomføre også på Fredriksten festning. Det handler bare om å forstå hvilke muligheter som ligger der, sier han.

– Herved er hansken kastet til til både næringsliv og turistliv i Halden, som har noen av landets mest attraktive Pokémon-områder.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken