Gå til sidens hovedinnhold

To spesielle bygninger kan sørge for at Halden vinner klimapris

Artikkelen er over 1 år gammel

For tredje år på rad skal årets beste kommunale klimatiltak i Østfold kåres.

Halden kommune er en av tre nominerte til Klima Østfold-prisen.

Det skriver Klima Østfold i en pressemelding.

De andre nominerte er Moss kommune ved Moss havn for grønn mobilitet og logistikk, og Fredrikstad kommune for helhetlig areal- og transportarbeid.

Klimavennlige bygninger

Det er Haldens to nyeste bygninger som kvalifiserer kommunen til en finaleplass i klimakonkurransen, nemlig Bergheim bo- og aktivitetssenter og Kongeveien skole.

De er begge bygd i massivtre. Det betyr at de er bygd med tykke, store treplater som er krysslimt. Det er sterkt nok til å kunne brukes i bærende konstruksjoner og erstatte konvensjonelle byggematerialer i stor grad.

Les også

Snart flytter demente inn i gigantiske Bergheim

Les også

De første beboerne på plass på Bergheim

Massivtre er klimavennlig fordi tre er fornybart og dessuten lagrer karbon hele byggets levetid. Byggene ble oppført i massivtre som følge av politikernes ønske om å benytte tre som byggemateriale i større grad.

Utstrakt bruk av tre er i tillegg er bra for både miljøet og arbeidsmiljøet ettersom prefabrikkering gir redusert avfall og maskinbruk. I tillegg rapporterer mange om at innemiljøet oppleves godt i bygg med utstrakt bruk av tre.

De to byggene er også forsynt med energibrønner og vannbåren varme som er svært effektive løsninger.

Les også

Nå er møblene på vei inn til Kongeveien skole

Les også

Kongeveien skole blir helt konge

– Viktig bidrag fra Halden

Halden kommune vant Klima Østfold-prisen i 2019. Da var det elbil- og elsykkeldeling samt biogass-satsing som sikret seieren.

– Halden kommune jobber på tvers av enhetene for å oppnå fossilfri transportsektor: Både med tjenestebiler og renovasjonskjøretøy. Tiltaket har dessuten en særdeles stor overføringsverdi til tilnærmet alle andre kommuner og er et viktig bidrag i omstillingen til lavutslippssamfunnet, sa lederen av Klima Østfold, René Rafshol, om fjorårets tildeling.

Les også

Nå har Halden sikret denne prisen

Etableringen av den første fyllestasjonen for biogass i Halden fikk også skryt.

– Dette kommer både kommunen, innbyggere og næringsliv til gode. Biogassen er i tillegg lokalprodusert fra Norske Skog Saugbrugs, noe som gjør det hele enda bedre.

Les også

Ordfører'n fikk en idé ... nå setter Roger seg snart bak rattet

Juryen bestemmer

Klima Østfold-prisen hyller gode klimatiltak i offentlig regi i regionen. Som tidligere år har det blitt avholdt en åpen nominasjonsrunde før juryen velger én vinner blant Klima Østfold-kommunene.

Juryen består av daglig leder i Klimapartnere Østfold, Fylkesmannens direktør for klima og miljø, og leder av Klima Østfold.

I evalueringen blir nominasjonen vurdert på blant annet disse kriteriene:

  • Tiltak som kutter direkte klimagassutslipp og/eller som bidrar til en langsiktig omstilling til lavutslippssamfunnet. For eksempel tilrettelegging av infrastruktur, produksjon av fornybar energi, effektivisering/reduksjon av ressursbruk, sirkulærøkonomi.
  • Tiltaket bør ha stor eksempel- og overføringsverdi.

Det kan være tiltak som er gjennomført av kommunale virksomheter alene, eller rettet mot/i samarbeid med næringsliv, inkludert primærnæringene, befolkning eller organisasjoner.

Vinneren kåres torsdag

Prisen deles ut under Klimarådsmøtet på Inspiria Science Center torsdag 27. februar.

Klima Østfold er et samarbeid mellom kommuner i Østfold-regionen, Viken fylkeskommune og Fylkesmannen i Oslo og Viken om innsatsen for å begrense klimaendringene.

Les også

Signerte avtale om nye elbiler som alle kan leie

Kommentarer til denne saken