Gå til sidens hovedinnhold

Tips før du skal søke skoleplass

FRITT ORD

Søknadsfristen for utdanning ved fagskoler, høyskoler og universiteter nærmer seg med stormskritt. Mange ungdommer står overfor et viktig valg 15. april. Inspirert av fjellvettreglene ønsker vi å lansere noen råd som vi håper vi hjelpe på veien:

1: Planlegg studievalgene dine og meld fra hvor du vil gå. Husk å søke på Samordna Opptak innen 15. april 2021.

2: Bruk kart og kompass og tilpass valget ditt etter evne og interesse. Du vet best hva du er god på og hvor du ønsker å utvikle deg mer. Det kan være lurt å undersøke hvilke egenskaper som er viktige i ulike yrker og hvilke arbeidsoppgaver du typisk kommer til å ha i ulike jobber. Du skal være lenge i arbeid, så sørg for å velge en utdanning hvor du kan bruke flere sider av deg selv – ikke bare de du får karakterer på.

3: Ta hensyn til framtidsutsikter og se på langtidsvarslet. Solkrembutler, golfballdykker, eller seilmaker? Det kryr av spennende jobber der ute, men tenk gjerne på hvordan det vil bli å få jobb når du er ferdig. Visste du for eksempel at kjeglesettere for bowlingkjegler var et yrke frem til 1936? Sjekk hvilke jobber SSB anser som viktige i fremtiden!

4: Vær forberedt på raske endringer. Husk at arbeidslivet alltid er i endring, og at det kan være viktig å velge en utdanning som gjør deg flink til å «lære å lære nye ting».

5: Skaff deg nødvendig kunnskap for å kunne hjelpe deg selv og andre. Utdanning.no gir god informasjon om alle typer utdanninger, og det kan være smart å snakke med personer som har tatt utdanninger som du er nysgjerrig på. Det kan være lurt å diskutere med venner og familie. Husk også at rådgivere på skolen er der for å hjelpe deg til å finne riktige valg.

6: Vit hvem du er og hvor du vil Tenk over hvor du er i dag og hvor du vil i fremtiden. Ikke ta viktige valg basert på hva vennene dine vil eller skal gjøre.

7: Vend i tide – det er ingen skam å snu. Det er lov å endre mening dersom du ikke traff på første forsøk. Kanskje er en mer praktisk eller en mer akademisk utdanning er mer riktig for deg når det kommer til stykket? Utdanningssystemet lar deg ofte prøve på nytt om du valgte feil og ønsker å gjøre noe annet.

Lykke til med valget!

Kommentarer til denne saken