Gå til sidens hovedinnhold

Tiltalte i familievoldssak har vært voldelig hele livet: – Det startet som en hevn. Jeg lagde en liste over verstingene

Tirsdag forklarte en mann i 50-årene seg i en sak der han står tiltalt for grov vold mot sin ekskone og hennes to barn.

– Det har vært mye riktig og mye galt i det som har kommet fram hittil, sa den voldstiltalte i Halden tingrett tirsdag formiddag da han innledet sin forklaring.

Mandag fikk han først høre sin ekskone gjennom mange år fortelle om det hun opplevde som 12 år med fysisk og psykisk vold og alvorlige trusler. Så ble det mandag ettermiddag og fram til klokken ti tirsdag formiddag spilt av 3,5 timer med videoavhør av ekskonas to barn.

Mannen i 50-årene står tiltalt for grov familievold. Politiet mener at han i perioden 2004 til 2016 jevnlig skal ha mishandlet sin daværende kone. Flere ganger skal det ha skjedd foran barna. Han skal ha truet familien på livet, utsatt dem for en rekke nedsettende og trakasserende episoder og ha stengt dem ute fra huset deres.

– Raseriet er borte nå

Mannen som fortsatt er bosatt i Halden, fortalte i retten at han i dag har det mye bedre med seg selv på grunn av at han går på medisiner som fungerer.

– Nå er humøret mitt jevnt. Sinnet har blitt borte, forklarte mannen.

Da han bodde sammen med sin ekskone og hennes barn, var situasjonen en helt annen.

– Jeg tålte ikke den medisinen jeg gikk på da. Det var synd at det skulle gå utover NN.

Tiltalte fikk anledning til å forklare seg fritt om det som hadde fremkommet i saken, men valgte i stedet å bli spurt ut av dommer Linda Stenersen. Hun spurte om hva tiltalte tenkte da han utsatte sin ekskone for vold og hva han tenkte etterpå.

– Jeg tenker vel stort sett ikke i det hele tatt. Jeg får et raseri over meg. Men det er borte nå.

Les også

La fram dagboknotater i familievoldssak: «En dag dreper han oss garantert»

– Hva med etterpå da? Fornærmede sier at du sjeldent ba om unnskyldning?

– Jeg har kanskje et lite problem der, at jeg ikke ber om unnskyldning. Det er bare å beklage, men sånn er jeg skrudd sammen da.

– Hva tenker du om det i dag da?

– Det er masse jeg skulle bedt om unnskyldning for, ja.

Tiltalte framsto rolig i store deler av utspørringen, men ble tydelig irritert da dommeren ikke fullt ut forsto hva han mente og måtte stille oppfølgingsspørmål.

– Aldri slått med balltre

Selv om han innrømmet en rekke av voldsepisodene hans ekskone beskrev i retten dagen før, benektet han at han hadde truet henne eller hennes barn. Han nektet også for å ha slått noen av dem med et balltre.

– Jeg har aldri slått noen av dem med et balltre. Aldri. Slår du noen med det, er de ferdig. Jeg kjøpte det balltreet for å spille baseball og slåball.

– Men kan du forstå at de fornærmede ble redde fordi du som er stor og sterk hadde dette balltreet?

– Da ser man for mye på TV, svarte tiltalte.

– De har beskrevet mye trusler og kalling med stygge ord. Du skal ha truet med å drepe din ekskone og sagt at du alltid ville finne dem igjen. Kjenner du deg igjen i det?

– Jeg tror aldri jeg har sagt at jeg skulle drepe ho. Og jeg har ikke tatt sånne stygge ord i min munn. Jeg vet ikke hvor de har fått det fra, svarte tiltalte.

Han bekreftet at han ydmyket de to barna i saken, som i dag er voksne, med å sende med dem innhold i skolesekken og pennalet deres som det ville være svært flaut om andre på skolen skulle oppdage.

– Det var en dum spøk, som jeg skulle holdt meg for god for. Det var morsomt den gangen. Og dem lo av det. Men nå har alt blitt så veldig fælt nå, selvfølgelig.

– Du beskriver det som en dårlig spøk. Det betyr at du ikke ville gjort det i dag?

– Ja, ja. Absolutt. Absolutt.

Les også

Skal ha mishandlet kone og to barn i 12 år – nå må haldenseren møte i retten

– Ble rystet selv

De fornærmede har også fortalt at mannen skal ha løpt etter sin stedatter og hennes venninner og vist fram penis.

– Vet du hva? Det kan jeg ikke huske. Jeg kan ikke huske at det har skjedd, hverken inne eller ute.

Han ble også konfrontert med beskyldningene om at han skal ha tisset på flasker og melkekartonger i familiens kjøleskap og sprutet sin egen urin på de fornærmede.

– Nei, jeg ble litt rystet selv da jeg hørte det. Jeg drikker selv melk og juice og det ville vært fåfengt og tisset oppi mat og drikkevarer. Jeg brukte jo det kjøleskapet selv.

– Men du tisset på tomme flasker og sprutet på dem?

– Det er mulig jeg gjorde det, men jeg klarer ikke å huske det, sa tiltalte.

– Skulle ha det litt moro

Han bekreftet også at han møtte de fornærmede i døra da de kom hjem og avkrevde dem passord for å slippe inn. Men han forklarte at dette også kun var en spøk.

– Jeg skulle ha det litt moro, da vet du. På deres bekostning. Og så fant jeg på det. Men dem slapp jo alltid inn. Det visste de selv, men noen ganger tok det litt for lang tid for dem sikkert, da.

Mandag forklarte ekskona at de flere ganger månedlig måtte sove i bilen eller andre steder fordi de ikke slapp inn. Tiltalte kunne bare huske et tilfelle der de ifølge han ble utålmodige og satte seg i bilen og kjørte til et motell for å overnatte der.

Han kunne ikke huske at de noensinne hadde måttet sove i bilen.

– Hva synes du nå om å gjøre noe sånt?

– Nå er det jo helt latterlig å tenke på, men den gangen så var det nesten bare for å få tida til å gå. De lo jo av det i begynnelsen, svarte tiltalte.

– La du noen gang merke til at de ble redde?

– Jeg tror jeg vel garantert kan si at de ble redde da moren deres blødde kraftig fra hodet av den bandykølla, svarte tiltalte.

Han refererte til en episode han bekreftet som ekskona også forklarte seg om mandag. Mens de bodde i Halden slo han sin daværende kone gjentatte ganger i hodet med en bandykølle slik at hun blødde kraftig.

– Er det den eneste gangen du la merke til at de ble redde?

– Det er vel sikkert flere ganger. Da jeg dro til ho. Jeg vet ikke om de ble redde da, men de ble i hvert fall ikke glade. Men ting som jeg gjorde som inneholdt vold, må man vel anse at de ble redde for.

– Hva tenker du om at barn blir vitne til sånne episoder med vold?

– I dag synes jeg ikke noe om det.

– Men den gangen da?

– Den gangen så tenkte jeg ikke helt. Hodet var ikke helt på plass. Det var som om jeg manglet et gen. Det er veldig mye jeg skulle ha hatt ugjort, for å si det sånn.

Tiltalte bekreftet også at han flere ganger fikk ekskonas sønn låst inne i en bod. Ifølge han selv kunne det vare i opptil en time av gangen.

Ville gå fra ekskona

Mandag fortalte ekskona i retten at hun ikke turte å gå fra tiltalte fordi hun var redd for at han ville drepe henne og familien, og at han truet med at han ville finne dem.

Det la tiltalte fram en helt annen versjon av tirsdag.

Han fortalte at han flere ganger før ekteskapet deres endte i 2016, forsøkte å gå fra ekskona. Han skal også ha sendt inn en seperasjonssøknad til Fylkesmannen.

Etter samlivsbruddet fortsatte fornærmede i saken å ha et forhold til tiltalte der hun flere ganger overnattet hos ham. Det bekreftet hun selv i retten mandag, men forklarte at årsaken var at hun følte det var mest trygt sånn.

– Hva er din kommentar til at den eneste grunnen til at hun ikke gikk fra deg tidligere var at hun var redd for at du kunne ta livet av henne? spurte mannens forsvarer i retten tirsdag?

– Det er jo helt latterlig, synes jeg.

– Har du noen gang truet henne med å bli, eller sagt noe sånn som at hvis du flytter fra meg, så. . .?

– Nei, aldri . Det hadde jo vært bare bra. Det ekteskapet vårt var ikke bra i det hele tatt. Eller, det var bra innimellom, men hverdagen fiksa vi ikke.

Omfattende mobbing som barn

Forsvareren kom også inn på tiltaltes egen oppvekst i avslutningen av sin utspørring.

Han er oppvokst et annet sted på Østlandet. Da hans far døde mens han bare var åtte år gammel, opplevde han at livet raknet.

Sorgen ble ledsaget av omfattende mobbing fra andre barn og ungdommer. Over mange år.

– Jeg ble kastet i kloakkbekker og pissoarer. Jeg fikk ikke fulgt med på skolen, og matematikk og sånn kan jeg nesten ikke i dag, forklarte tiltalte.

I Halden tingrett sitter en stor og åpenbart svært sterk mann. Han veier godt over 100 kilo og har i mange år trent jevnlig med vekter.

Det står i sterk kontrast til slik han var som barn.

– Jeg var så tynn, og det var ekstremt mye mobbing. En onkel sa en gang til meg at det er rart at jeg fortsatt lever. Det var veldig tøft.

I tillegg til han ble utsatt for omfattende mobbing, opplevde han også at flere personer nærme ham valgte å avslutte livet sitt.

– Det var tanter, onkler og søskenbarn. På et tidspunkt følte jeg at alle jeg brydde meg om, bare plutselig ble borte. At alle de gode menneskene forsvant, forklarte tiltalte.

– Jeg burde vite bedre

Tidligere tirsdag forklarte han for dommeren at han hadde vært voldelig hele livet sitt.

– Når startet det og hvorfor? spurte forsvareren i sin utspørring.

– Det startet som en hevn. Jeg husker at jeg satt på gutterommet og laget en liste over hvem som hadde vært verst med meg. Dem skulle jeg ta. Ikke drepe, men gi skikkelig juling. Etter hvert begynte jeg å trene veldig mye, og så kunne jeg gjøre det. Og jeg gjorde det. Jeg kom ikke helt ned til sistemann på lista. Men jeg har sluttet med det, sa forklarte tiltalte.

– Når jeg leser om andre som har blitt mobbet, kan jeg trekke på skuldrene og tenkte at «var det så ille, da?», sa mannen som en beskrivelse av hvor omfattende mobbing han opplevde.

Likevel understreker han at oppveksten ikke er noen unnskyldning for det han har innrømmet å ha gjort.

– Det forsvarer egentlig ingenting likevel. Jeg burde vite bedre.

Selv om mannen bare erkjente seg delvis skyldig etter tiltalen, så var han gjennom sin forklaring tirsdag ærlig om at det var flere forhold han ikke kunne huske, men likevel ikke kunne utelukke.

– Du har i dag åpnet for at flere av handlingene du er beskyldt for kan ha skjedd, eller sannsynligvis har skjedd, selv om du ikke husker det. Er det riktig forstått? spurte forsvarer.

– Ja. Hvordan skal de ha kunnet finne på noe sånt. Ta det med pissinga for eksempel. Hvordan skal de ha finnet på det hvis det ikke har skjedd? reflekterte tiltalte selv.

Avslutningsvis kom han med en bønn om veien videre.

– Jeg vet jeg kommer i fengsel. Jeg tar den straffen jeg får. For all del. Men ikke rør medisinene jeg går på nå. Da ligger jeg tynt an. Det er et veldig stort håp jeg har, sa tiltalte.

PS! Det er satt av fem dager til rettssaken i Halden tingrett. Den avsluttes etter planen fredag. Flere sakskyndige er også til stede for å vurdere psyken til den tiltalte.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.