HAs Signert-skribent Ingela Nøding har med en stor porsjon interesse, pågangsmot og nysgjerrighet påpekt det enorme spriket i virkelighetsbeskrivelsen av Halden kommunes nære fortid. Hun får det ikke til å henge på grep at noen hevder at alt var i sin skjønneste orden i kommuneøkonomien den siste tiden før Høyre ble det største partiet og dannet ny posisjon i 2011 med ordfører Thor Edquist i spissen. Hun vil ha sannheten opp på bordet. Det er veldig bra! Fra vårt ståsted, skal vi forsøke å hjelpe henne litt på veien ettersom politikere fra ulike partier ikke ser ut til å ha lyktes helt med akkurat det.

Det er helt uomtvistelig at flertallet før 2011 brukte mer penger enn de faktisk hadde. Blant annet gikk man til det uortodokse skritt å bruke momskompensasjon til ren drift. Kreativ regnskapsføring ble påpekt. Det samme gjaldt de for tette båndene som oppsto mellom de sterkeste flertallspolitikerne og administrasjonen. Åpenhet og ryddighet var mangelvare. Og det var nettopp dette som ble hovedbudskapet til den nye posisjonen som vant valget i 2011.

Les også: Tre tiltak for framtiden i Halden

Mange fikk sjokk da regnskapstallene kom på bordet. Det akkumulerte underskuddet ble etter hvert svimlende, og uforutsette utgifter gjorde situasjonen bare verre. Resultatet ble ROBEK-lista. Resultatet ble også at et helt avgjørende samarbeid mellom posisjon og opposisjon uteble. I stedet slåss de som hund og katt i fire år. Ved valget i 2015 hadde «Nye Halden Ap» en alle tiders mulighet til å ta et oppgjør med «Gamle Ap» og fortida. Men det kom aldri. Bare diffuse antydninger. Det ga ikke resultater. Siden er det som kjent bare blitt verre for Halden Ap. Samtidig har Edquist i enhver sammenheng i åtte år sablet ned på Halden Ap.

Det som burde ha vært en felles samling i bånn ble aldri det. Det har nå alle fått svi for. Edquist inkludert. I dag er det hans siste dag som ordfører i Halden. Både Nøding og vi er spente på hva som nå kommer. Velgerne også. Det handler om at helt nødvendig tillit må på plass.