Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere Comet-trener suspendert etter anklager om «upassende oppførsel»

Bernie Lynch (66) var juniortrener og trenerkoordinator i Comet midt på 2000-tallet. Nå er han suspendert fra trenerjobben sin i en canadisk klubb, etter det CBS Canada beskriver som «upassende oppførsel».

Det skal, ifølge CBS Canada, dreie seg om både tekstmeldinger og e-poster til én utvalgt juniorspiller på laget. Denne spilleren skal over tid ha stusset over trenerens (Lynch) interesse. Da han omsider valgte å fortelle sin mor om omstendighetene, ble trenerens oppførsel rapportert inn til ligaen og Hockey Canada. Lynch ble deretter umiddelbart suspendert – og fikk forbud mot kontakt med spillerne.

50 meldinger daglig

– Han ble sint hvis jeg ikke svarte umiddelbart på hans tekstmeldinger. Han pleide å si: hvorfor kommer du ikke bare over for å henge med meg? Som i betydningen: «vi kan ha det litt gøy og se en film eller noe». Det var litt rart, sier spilleren til CBS.

Bernie Lynch, nå 66 år, har over 40 års erfaring som hockeytrener. Han har også vært mange år i Europa, deriblant i Norge. I Halden var han trenerkoordinator for ungdomsavdeling og juniortrener i Comet i sesongen 2006/07.

Juniorspilleren har fortalt at det – på det verste – kunne være snakk om 50 tekstmeldinger om dagen. Var spilleren på byen med kompiser, fikk han beskjed om å ringe så fort han var hjemme. Og ringte han ikke, endret tonen i meldingene seg:

«Du er opptatt, opptatt, opptatt ... Men du kan ikke ringe meg. Fin måte å brenne dine bruer på. Jeg satt oppe hele natta for å vente på at du skulle ringe.»

Suspendert

Innholdet i meldingene kunne, ifølge junioren som uttaler seg til CBS, variere fra «jeg savner deg sånn» til «dirty hooker!". I en melding til spilleren skriver Lynch «SHMILY» – en internettforkortelse for «See how much I love you».

– Men det kunne også være gode og oppmuntrende meldinger. Som at «du har jobbet knallhardt 2–3 år nå, og jeg skal prøve å åpne alle sportslige dører jeg kan for deg», uttaler spilleren til CBS.

2. januar i år ble Lynch suspendert fra jobben som juniortrener for Fort Frances Lakers. Utestengelsen kom én dag etter at den forulempede spillerens mor hadde kontaktet klubbpresident Gary Silander med en bekymringsmelding. Hockey Canada skal ha igangsatt en etterforskning av saken, men ifølge CBS har verken spilleren, hans foreldre eller Lynch blitt kontaktet.

Lynch: – CBS vet mer enn meg

Lynch selv har takket nei til et intervju med CBS, men skriver følgende:

«Jeg er suspendert i påvente av en etterforskning. Har så langt ikke blitt kontaktet av noen. Utover det kan jeg ikke kommentere, da det virker som du (journalisten) vet mer om dette enn jeg gjør.»

Det var spesielt én melding som fikk spillerens mor til å reagere:

«Det siste jeg tenker på når jeg legger meg og det første jeg tenker på når jeg våkner, er deg. Alltid din venn og savner deg lidenskapelig. Takk. Love you», står det i meldinga fra treneren til juniorspilleren.

– For meg framstår dette som maktmisbruk overfor sine egne spillere, uttaler spilleren og hans mor til CBS.

Bernie Lynch har i løpet av sin hockeykarriere trent lag på flere ulike i nivåer i både Canada, USA, Tsjekkia, Sverige og Norge. Her i landet vant han blant annet bronse med Vikings A-lag i 1982, og har også hatt trenerverv i Vålerenga, Forward, Jutul – og Comet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.