– Det er trist å lese et slikt innlegg som APs ledelse har sendt HA

Skuffet: Thor Edquist er skuffet over måten AP kritiserer prosessen i forbindelse med sammenslåing av Halden og Geir Aarbus Aremark. foto: øivind kvitnes

Skuffet: Thor Edquist er skuffet over måten AP kritiserer prosessen i forbindelse med sammenslåing av Halden og Geir Aarbus Aremark. foto: øivind kvitnes

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Svar til APs ledelse om kommunereform-prosess.

DEL

MeningerDet er trist å lese et slikt innlegg som APs ledelse har sendt HA, og at de som står bak ikke har satt seg mer inn i hvordan prosessene og forhandlingene skjer i andre kommuner.

Spesielt med tanke på sakens innhold.

Det påstås at ingen andre kommuner i Østfold har en slik tilnærming til arbeidet som den politiske ledelsen i Halden.

Vel, jeg har jevnlig kontakt med de andre ordførerne i Østfold, og mener å vite at vi har kommet lenger enn de fleste.

Senest i dag snakket jeg med ordfører Thor Hals i Askim om temaet. De seks indrekommunene som forhandler om å bli en stor kommune, forhandler fortsatt. På politisk nivå.
De forhandler om hvilke oppgaver de forskjellige gamle rådhusene skal få, og hvem som skal gjøre hva.

Men de har fortsatt et stykke igjen for å kunne presentere en politisk avtale for de folkevalgte og befolkningene.

At det påstås at forhandlingene mangler sidestykke i Østfold, tar jeg positivt og som et tegn på at nesten ingen andre er ferdige med forhandlingene enda :-)

Arbeidsgruppen som ble valgt av kommunestyret i Halden har levert det den ble bedt om å gjøre.

Jeg vil i den forbindelse få takke de to andre deltakerne, Anette Farmann (AP) og Jan Erik Erichsen (H), for gode innspill og meget godt arbeide.

At Aremarks forhandlere har gitt uttrykk for hyggelige forhandlinger, hvor de følte seg likestilte med Halden, og at de også følte at Halden har oppfylt Kommunalministerens ønske om at storebror skal være raus, veier i mine øyne mye tyngre enn kritikk fra AP-ledelsen i Halden.

Halden er etter mange års vanstyre i en særstilling også når det gjelder kommunesammenslåings-prosessen.

For som den kommunen i Norge med størst oppsamlet underskudd, og flest år "idømt" på Robek noensinne, er ikke vi en ønskemakker for noen. Naturlig nok.

Det er ikke alltid nok å være vakker og ha sjarm :-)

Og for at det overhodet skulle bli aktuelt å komme i en forhandlingssituasjon med Aremark, var det nødvendig med et møte hos kommunalminister Sanner selv.
 

Etter det fikk vi ja på at en evt sammenslåing mellom Halden og Aremark kunne finne sted så sent som i 2023, da vi etter planen skal være ute av Robek. Men vi må begge si ja innen 1. juli i år for å få med oss de ekstra økonomiske incentivene som ligger i kommunereformen.

Vi fikk også vite at vi ikke behøver å gjøre del to av utredningsarbeidet, fordi vi kjenner hverandre så godt og Aremark kjøper en del tjenester av oss allerede i dag.

Det jeg synes er ekstra trist er at Aremark, etter APs innlegg, må føle at de ikke er spesielt velkomne som en del av Halden av Haldens største opposisjonsparti. Selv om partiet har deltatt aktivt i forhandlingene.

For over hele Norge fordeles oppgaver og ressurser i forhandlinger kommuner imellom, og det gjøres unntak i en overgangsperiode, for at overgangene til større kommuner og regioner skal gå så glatt som mulig.

Vår avtale med Aremark er til stor del basert på det dokumentet som ble utarbeidet i prosessen med Sandefjord, Stokke og Andebu. Utgangspunktet er altså ikke noe vi forhandlerne har funnet på selv.

Og nå starter prosessen hvor tillitsvalgte og innbyggere involveres frem mot eventuelle vedtak i juni.

Men det hadde nok vært hyggeligere for Aremark å føle at hele Halden ville legge ressurser i å, over noen år, bygge en ny kommune mellom gamle naboer, og ikke bare dagens makthavere.

At dette er en mye større sak i Aremark enn i Halden, er det lett å se med tanke på at det er 1400 innbyggere der mot 30000 i Halden.

Nettopp derfor, for å få dette til må man være ydmyk, ha respekt for den annen part og innse at det må være overgangsordninger som gjør overgangen lett ... for begge parter.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags