Gå til sidens hovedinnhold

Hva mener egentlig ordføreren om Aremark som kommune

Artikkelen er over 4 år gammel

Innsendt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lørdag var det en spennende debatt mellom vår stortingskandidat Arve Sigmundstad, og ordføreren i Halden Tor Edquist.

Det var nok åpenbart for alle som så og hørte debatten, at overgangen fra å være ”glad i Halden” til å delta i en politisk debatt om de nasjonale sakene var bratt for ordføreren. Dette kom kanskje spesielt godt frem i tema som nedleggelsen av Rygge lufthavn, om regionreformen og i nasjonal sikkerhet og beredskap, hvor ordføreren noe ufint prøvde å gjøre Utøya til tema. Det siste burde han holdt seg for god til.

De politiske forskjellene mellom kandidatene kom godt frem. Høyres kandidat er opptatt av kutt i formueskatten, Arbeiderpartiets kandidat er opptatt av arbeidsplasser, og trygghet i arbeidslivet. Arbeiderpartiets kandidat er bekymret for at ledigheten vår opp, og at forskjellene øker, mens Høyres kandidat kaller dette for svartmaling.

Det som likevel overrasket mest, var ordføreren i Haldens utsagn om Aremark.

Debattleder Hans-Petter Kjøge fra Halden Arbeiderblad stilte begge kandidatene spørsmål om kommune- og regionreformen. I tråd med våre tidligere vedtak, og i tråd med partiprogrammet slo Arve Sigmundstad fast at kommunesammenslåinger skal være frivillige.

Høyre er  kjent for å tvinge sammen kommuner, men det var i dette svaret at ordfører Edquist kom med påstandene om at Aremark ikke lenger er en selvstendig kommune. Dette gjentok han ikke bare en gang, men flere ganger.

Det kan være på sin plass å minne ordføreren om at det var samstemte kommunestyrer både i Halden og Aremark som sa et rungende nei til å slå sammen de to kommunene. Dette vedtaket fattet vi for temmelig nøyaktig et år siden. Etter den gang har ikke sammenslåing mellom Halden og Aremark vært tema hverken i formannskapet eller kommunestyret.

Likevel forteller nå altså ordføreren i Halden at det er inngått avtaler mellom Halden og Aremark, og Halden har overtatt så mange av kjerneoppgavene til Aremark – at Aremark ikke lenger er en selvstendig kommune.

Dette er en sak som er både prinsipiell og viktig, så jeg vil utfordre ordføreren til å redegjøre for saken. Hvor er dette politisk behandlet? På hvilket grunnlag kan ordføreren i Halden påstå at Aremark ikke lenger er en selvstendig kommune, men et underbruk av Halden kommune?

Mener ordføreren at dette er å opptre demokratisk, og lojalt følge opp politiske vedtak?

Kommentarer til denne saken