(Nettavisen) Telenor advarer nå om at svindlere har tatt ibruk nye metoder for å lure både mobilkunder og teleselskapene.

Det har i lang tid vært vanlig at norske kunder får oppringninger fra «Microsoft-svindlere» som ringer fra forfalskede nummer - såkalt «spoofing». Svakheter i telenettet gjør at svindlerne selv kan bestemme hvilket telefonnummer som dukker opp på mobiltelefonen din når det ringer.

Svindlerne forfalske nummert de ringer fra fordi det er langt mer sannsynlig at noen tar telefonen om det ringer fra et tilsynelatende norsk nummer, enn om det kommer opp et nummer fra India eller Bangladesh.

Bytter ut nummer hele tiden

Utfordringen er at at selskaper som Telenor og Telia aktivt forsøker å sperre denne typen oppringninger.

- Tidligere kunne svindlere bruke ett nummer og ringe mangfoldige personer med målsetting om å belaste dem for dyre summer. Svindlerne har over tid forstått at Telenor sperrer og blokkerer disse numrene. Nå ringer de med mange flere ulike nummer, både med norske og andre landkoder, og bytter ut disse numrene fortløpende, opplyser pressevakt David Fidjeland i Telenor til Nettavisen.

 

- Telenor har et eget sikkerhetsmiljø som arbeider for å håndtere denne typen svindel, og vi ser at forsøkene går i bølger, men vi får daglige henvendelser. Vi jobber kontinuerlig med å blokkere disse numrene, sier Fidjeland.

Bruker 9 og 10 sifre

Nå er det åpenbart så mange telefonnummer som er blokkert, at svindlerne har begynt å lage avsendernummer som har flere enn de åtte sifrene. Det er nå vanlig at det dukker opp både 9 og 10 sifre etter den norske landskoden +47.

- Når disse svindlerne nå benytter +47 nummer etterfølgt av ni eller ti siffer viser det at svindlerne har endret fremgangsmåte med formål om å lure flere. Dersom du blir oppringt av et norsk nummer (+47), så vil det være lavere terskel for at du svarer. Vi oppfordrer alle om å ta en ekstra kikk på antall siffer før man besvarer anropet, sier Fidjeland.

Stopper opp mot 2 millioner anrop i året

Telenor opplyser at de hvert år stopper 1-2 millioner verifiserte svindelanrop med sikkerhetstiltak de har på plass.

- Vi stopper dessverre ikke alt fordi trafikken ankommer Norge på flere måter som Telenor ikke har kontroll over. Derfor leter vi fortsatt etter nye måter å forhindre misbruk av ringeidentitet, men dette er et problem som gjelder alle operatører, sier Fidjeland.

- For å finne en løsning så må vi gå sammen som bransje, og vi har ennå ikke funnet en løsning som er god nok for å stoppe problemet som er innenfor lovverket. Men vi gir oss ikke og deltar derfor aktivt i et arbeid i regi av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) der vi sammen med andre mobiloperatører i Norge undersøker om det finnes løsninger som kan gjøre det vanskeligere for svindlere å misbruke norske numre, konkluderer han.

Microsoft ringer ikke deg for å få deg til å laste ned programmer

Årsaken til at den klassiske Microsoft-svindelen fortsatt foregår i stor skala, er så enkel at det fortsatt fungerer.

- Verken Microsoft eller andre PC-leverandører kontakter deg for å be deg laste ned programmer. Det viktigste er derfor at flest mulig kjenner til denne svindelmetoden, da den er lett å avsløre, oppfordrer Telenor.

- Hvis du oppdager at noen har misbrukt nummeret ditt, ta kontakt med kundeservice hos din mobiloperatør, så kan de ofte hjelpe deg.