Gå til sidens hovedinnhold

Tanker fra Rådhuset – med ønske om en god sommer

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Pandemien begynner sakte å slippe taket på haldenserne. I butikkene er det færre munnbind å se. I byen går folk på utekafe eller nyter en kald øl i sommersola! Tvillingene Pontus og Ola Berglund kan igjen møtes et annet sted enn midt på den gamle Svinesundsbrua. En og annen har også våget seg til Sverige for å handle.

Og haldenserne har begynt å diskutere andre temaer enn Koronaen. Debatten går høyt i HA. Har Halden de urbane kvalitetene som de unge er opptatt av for å flytte hit? Heldigvis har det kommet motstemmer til Tiril Vik Nordeides leserinnlegg. Det var herlig å lese om Ingela Nøding og om forfatter Bjørn Stærk. Begge har flyttet tilbake til Halden med sine familier og ser kvalitetene som ligger i Halden-samfunnet. Men debatten er viktig og bevisstgjørende! Hva kan vi gjøre for at byen vår skal bli enda bedre?

For noen uker siden kom vårt engasjerte næringsliv på banen med forslag om utvikling av Bane-Nor eiendommen på sydsiden. Med bakgrunn i en av kommunens mulighetsstudier, hadde Knut Johansen fra e-Smart og Harald Kynningsrud satt seg sammen for å se om Haldens næringsliv kunne bidra til å skape mer liv i byen. Også Høgskolen og Institutt for Energiteknikk (IFE), Det norske blåseensemblet (DNBE) og Opera Østfold ble koblet inn. Resultatet ble presentert for politikerne på Remmen 24. juni. De foreslo å flytte hele Smart Innovation fra Remmen til Bane-Nor området, koble teknologi- og forskningsmiljøer sammen og invitere inn studenter fra Høgskolen for samarbeid. Samtidig skal det bygges en storsal for kultur og teknologi midt i hjertet av området samt svømmehall med eget bybad. Langsmed Tista skal det bygges boliger med grønne lunger og trivelige byrom. Fantastisk! Nå er det opp til oss politikere å få utarbeidet en reguleringsplan og legge til rette for at ideene kan bli til virkelighet!

En annen debatt som er på gang, er tilgang på boliger og arbeidsplasser. Hva kom først «Høna eller egget?» Noen mener at boligene må stå klar først, så vil folk flytte til Halden. Andre mener at arbeidsplassene er avgjørende.

Det er bygget mye nytt i Halden de senere år, bl.a. på Brattskott, Oreid, Brattås og Fagerholt. Og nå kommer det også nye boliger utover mot Brødløs. I byen har den gamle batterifabrikken blitt ombygd til nye flotte leiligheter og om få år er leilighetene i Os Alle 9 klar for innflytting. Men det er flere muligheter. Sentrumsplanen legger opp til boligbygging i form av transformasjon og fortetting i byen. Også det nye kulturkvartalet på nordsiden har planer om boliger. Og med forslaget om bygging av boliger i den nye bydelen på Bane-Nor tomta, så går dette riktige veien.

Etter min mening er det arbeidsplasser som er vår største utfordring! Både politikere og kommuneadministrasjon er svært opptatt av dette! Derfor tilbød Halden kommune tomt på Torbruåsen til den nye batterifabrikken som skal etableres i Norge av Equinor, Hydro og Panasonic. Skulle dette bli virkelighet, ville det gi rundt 2000 nye kjærkomne arbeidsplasser!

At kommunen er aktivt engasjert for å legge til rette for nyetableringer, er helt vesentlig. Men den sikreste kilden til nye arbeidsplasser ligger antagelig først og fremst i våre eksisterende bedrifter. Vår nå nedlagte atomreaktor har ført til etablering av Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) i Halden. NND er en statlig etat for å ivareta nedbygging av Halden-reaktoren og ivareta trygg lagring av atomavfallet. Allerede har dette ført til mer enn 30 arbeidsplasser, og mange flere skal det bli. IFE ansetter stadig flere forskere! Nexans trenger mellom 100 og 150 nye ansatte for å bygge ut fabrikken for produksjon av nye kabler til hele verden. Smart Innovation trenger stadig nye folk med it-kompetanse. Saugbrugs er hele tiden på hugget for å finne fram til nye produkter og grønne løsninger. Slikt blir det arbeidsplasser av! Og det er flere eksempler der ute!

Samtidig må vi sikre oss at vår befolkning har tilstrekkelig kompetanse til å kunne ta de jobbene som Haldens næringsliv etterspør! Å hindre frafall i videregående skole, sikre tilstrekkelig med lærlingeplasser, samarbeide med Høgskolen og Fagskolen for å få de riktige utdannelsestilbudene, er grunnleggende for om vi skal lykkes. Det er allerede stor mangel på fagarbeidere i Halden. Det hjelper ikke å legge til rette for flere arbeidsplasser, dersom den rette kompetansen må hentes fra Sverige!

Ja, dette var noen tanker fra Rådhuset mens gradestokken viser 28 varmegrader ute! Om noen dager går også jeg i ferie!

Nyt sommeren, men pass på! Selv om vi kan glede oss over at Haldens befolkning over 18 år snart er ferdig vaksinert, så er det fortsatt smitte ute i samfunnet vårt. Og før vi aner, kan det oppstå et nytt utbrudd i Halden. Så ta med dere de gode vanene inn i sommervarmen. Hold hendene rene, unngå håndhilsing og hold minst en meters avstand til folk utenfor din egen familie!

Jeg benytter anledningen til å ønske dere alle en riktig hyggelig avslappende sommer med masser av gode opplevelser.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.