(Oppland Arbeiderblad): Aksjonen heter «Grønne veier». Det grønne vegnettet består av Europa- og riksveiene.

Det er her det skal fokuseres på forebygging av alvorlige trafikkulykker gjennom aksjonsukene, noe som betyr en økning i antall politikontroller i sommer.

Hele sommeren skal det prioriteres å gjennomføre fartskontroller på det såkalte grønne veinettet: Europa- og riksveiene.

– Hensikten med aksjonen er å være ekstra synlige på de strekningene der vi erfaringsmessig ser at bilister ikke overholder fartsgrensene. Det er også der de alvorligste ulykkene oppstår, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

UP-sjefen har allerede rukket å snakke med NRK Dagsrevyen om saken. Budskapet er at politiet ikke ønsker en gjentakelse av fjorårets høye antall trafikkdrepte i juni, juli og august.

– 48 personer omkom i sommermånedene i fjor, det er det høyeste antallet siden 2016, sier Smedsrud.

Dødsulykker på MC økte også i fjor, med 21 døde, hvorav 12 skjedde på sommeren.

Kaster seg på

I tillegg til Utrykningspolitiets aksjon ønsker Statens vegvesen å sette større fokus på oppmerksomhet i sommer.

– Vi har alle har et ansvar i trafikken, også for egen oppmerksomhet, sier Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen.

Vegvesenet lanserer nå en ny nasjonal kampanje for å få norske bilister til å ta et aktivt grep om egen oppmerksomhet i trafikken.

Uoppmerksomhet utgjør en stor risiko i trafikken, opplyser Statens vegvesen. I 1 av 3 dødsulykker er uoppmerksomhet en medvirkende faktor.

Aksjonerer i sommer

En ny undersøkelse fra Statens vegvesen viser at over 7 av 10 sjåfører mener de sjelden eller aldri er uoppmerksomme, mens enda flere (84%) opplever at andre sjåfører er uoppmerksomme.

– Det er ikke uvanlig at man tenker best om seg selv. Mange overdriver egne ferdigheter. De tror de har kontroll, selv om de driver med andre ting mens de kjører. Dette er en stor utfordring. Derimot har vi lettere for å se uoppmerksomhet hos andre. De irriterer oss og gjør oss utrygge. Men vi kan nok alle være den uoppmerksomme sjåføren vi ikke ønsker å møte i trafikken, sier Aarvold.

Startskuddet for kampanjen går i juni, med en egen oppmerksomhetsaksjon i sommer.

– Målet er at vi alle er med på denne aksjonen ved å både endre oss selv og motivere og hjelpe andre til å bli mer oppmerksomme. Spørsmålet vi alle må stille oss er: hva kan jeg slutte å gjøre mens jeg kjører? Hvis vil alle gjør noe, vil det bety mye, avslutter Aarvold.