Gå til sidens hovedinnhold

Tallene er klare - yrkesfag har fortsatt flest søkere i både Halden og landet forøvrig

Artikkelen er over 1 år gammel

På landsbasis er det i år omtrent 500 flere søkere til de yrkesfaglige utdanningsprogrammene på VG1, sammenliknet med de studieforberedende programmene. Av yrkesfagene er helse- og oppvekst fortsatt det mest populære for de som søker seg til VG1.

– Det finnes veldig mange spennende veier i videregående, og jeg er spesielt glad for at så mange unge velger yrkesfag. Elevene har lyst til å arbeide i praktiske, kreative yrker hvor de får brukt både hodet og hender, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

Søkertallene til VG1 for Haldens del fordeler seg på 170 søkere til studieforberedende utdanningsprogram og 243 søkere til yrkesfaglig utdanningsprogram, opplyser rektor ved Halden vgs, Kristin Støten, til HA.

– Mange muligheter med yrkesfag

Det er i år 205.800 ungdommer som søker videregående opplæring i ved landets offentlige skoler. Studiespesialisering er det utdanningsprogrammet med klart flest søkere ved alle trinn, selv om antall søkere til studiespesialisering VG1 fortsetter å gå noe ned.

Kunst, design og arkitektur er det utdanningsprogrammet med størst økning i søkertall med 12 prosent flere søkere på VG1 sammenliknet med fjoråret.

I VG3 søker flest påbygging til generell studiekompetanse, etterfulgt av studiespesialisering.

Se tallene hos Utdanningsdirektoratet her.

– Velger du yrkesfag, åpnes mange dører ved at du får deg kompetanse som er etterspurt i arbeidsmarkedet, du kan komme deg raskt i jobb og få lønn som lærling. Samtidig har du mulighet til å ta påbygg dersom du ønsker å studere. sier Melby.

Jenter og gutter velger fortsatt tradisjonelt

Som før er det store forskjeller i søkemønsteret til gutter og jenter. Gutter dominerer i svært stor grad blant søkere til bygg- og anleggsteknikk, elektrofag, og teknikk og industriell produksjon, selv om stadig flere jenter også søker disse programmene.

Fra høsten 2020 er det fire nye utdanningsprogram på yrkesfag VG1. Det er i år relativt lav søkning til disse programmene, men salg, service og reiseliv er mest populært med 2.600 søkere.

– Jeg vil at enda flere som begynner i videregående opplæring, også fullfører og består. Nå gjør vi videregående opplæring mer fremtidsrettet og relevant for elever og lærlinger, og ikke minst møter vi arbeidslivets behov bedre. Elevene kan i større grad spesialisere seg det første året på yrkesfag og har mulighetene til å lære et yrke i verkstedet på skolen eller ute på arbeidsplassen. Det tror jeg er kjempebra for mange som er lei av å sitte inne i et klasserom, sier kunnskapsministeren.

Kommentarer til denne saken