Gå til sidens hovedinnhold

Ta bedre vare på planeten vår!

Artikkelen er over 2 år gammel

Disse appellene ble holdt «Friday for future» den 24.05.19 da HM-skole i forlengelsen av et tverrfaglig undervisningsopplegg på 1.–10. trinn gikk til aksjon for klimaet. Appellene er skrevet av Simon Pettersen 5. klasse, Ada Skjelin 6. klasse og Lineve Skjelin 8. klasse.

Simon:

Siden dere ikke klarte det, skal vi gjøre en forskjell. Jeg må rett og slett si at dere voksne ikke har vært noe flinke. Det er vi som skal redde verden. Nesten sånn som superhelter. Det er oss mot avfallet. Så nå skal det bli endring.

22. Mars gikk 40 000 ungdommer i Norge ut i skolestreik for klimaet. Men det er i dag den store dagen er. For i dag kommer nemlig mange andre land til å streike. Ikke bare Norge. I dag er det en veldig stor dag for Halden Montessoriskole. Vi har nemlig bestemt oss for å delta som skole med vår lokale klimaaksjon. Vi kan nemlig ikke ha det sånn som det er nå. Vi må kaste mindre. Kjøpe mindre. Kutte ned mye mindre trær. Fly mindre. Gå når vi kan. Sykle når vi kan. Vi må gjøre opp for det den forrige generasjonen rotet seg inn i. Vi må gjøre noe. Greta Thunberg har satt en stopper for det som har skjedd de siste årene. Men Greta Thunberg kan ikke gjøre alt. Vi må også prøve.

Siden dere ikke klarte det, skal vi gjøre en forskjell. Jeg må rett og slett si at dere voksne ikke har vært noe flinke.

Simon Pettersen, Montessori-elev

 

Hver dag dør det flere tusen mennesker og dyr av dårlig miljø. Det kan ikke fortsette sånn. Biologisk mangfold er også et problem. Klimaendringene er bare helt forferdelig. Fortsetter det sånn her må vi flytte til en annen planet eller noe. Og det tror jeg ingen her vil. Så i dag er vi her for å få dere til å forstå at vi må trå til. Siden dere ikke klarte det, skal vi gjøre en forskjell. Jeg må rett og slett si at dere voksne ikke har vært noe flinke. Det er vi som skal redde verden. Nesten sånn som superhelter. Det er oss mot avfallet. Så nå skal det bli endring.

Ada:

For alt vi kan gjøre er bedre enn at vi ikke gjør noe. Du kan gjøre en forskjell.

Akkurat nå, i dette sekund streiker barn og ungdom i mer enn 1400 steder i hvert fall i 116 land for klimaet. Dette er vi så heldige og får være med på.

Natur og Ungdom har sagt at de er skuffet over at ingenting har skjedd siden Norges siste skolestreik. Det er mye mer enn å streike vi kan gjøre. For eksempel, tenk om alle mennesker på hele jorda hadde plukket opp en plastbit hver dag. Da hadde vi blitt kvitt nesten 8 milliarder plastbiter i naturen hver dag, det er mye det. Det er bare en uke siden siste «plasthval» ble funnet. Og denne var så liten at den ikke hadde rukket å få tenner engang.

Å sykle til jobb eller skole eller handle på Finn er mye mer miljøvennlig enn å handle nytt

Ada Skjelin, Montessori-elev

 

Dette påvirker også klimaet. Å sykle til jobb eller skole eller handle på Finn er mye mer miljøvennlig enn å handle nytt. Selv om Norge ikke er det landet som slipper ut mest eksos, så har vi blitt mye dårligere mens andre europeiske land har forbedret seg på slike ting som plast, eksos og forurensing. Montessori 2030 er et prosjekt mellom Montessori og FN. Prosjektet handler om å oppfylle alle de 17 bærekraftsmålene til FN innen 2030. Mål nummer 13 er å stoppe/ forbedre klimaendringene innen 2030. For alt vi kan gjøre er bedre enn at vi ikke gjør noe, du kan gjøre en forskjell.

Lineve:

Vi må ta oss sammen og gjøre en jobb. Det er vi som skal ta over etter dere voksne og vi gir oss ikke før klimaet vårt er reddet.

I mange år har vi visst hvilken trussel vi står ovenfor, men det er først nå i nyere tid vi gidder å engasjere oss. Vi vet at vi må gjøre noe. Både på mikronivå og makronivå. Dette vil si at vi som enkeltpersoner må gjøre noe, det er ikke snakk om mye, men det å kildesortere eller å rydde opp etter oss. Dette er ikke en sak som bare angår oss, men også hele kloden. Og ikke minst oss som kommune. Kommunen har gjort en strålende jobb med Iddefjorden, men vi må ikke gi oss nå. Vi ser jo mulighetene.

Vi må ta oss sammen og gjøre en jobb. Det er vi som skal ta over etter dere voksne og vi gir oss ikke før klimaet vårt er reddet

Lineve Skjelin, Montessori-elev

 

Jeg hører stadig vekk om politikere som sier at de jobber med saken, det er greit det, men vi må gjøre mer hvis vi skal stoppe klimaendringene. Vi må få øynene opp for det er nå vi kan gjøre noe. Om 100 år er vi «lost» om vi ikke gjør noe nå. Jeg vil ikke at mine tippoldebarn skal leve med dårlige levevilkår bare fordi de før oss gjorde en dårlig jobb med å ta vare på kloden vår. Foreløpig er det ingen planet B, så vi må ta oss sammen og gjøre en jobb. Det er vi som skal ta over etter dere voksne og vi gir oss ikke før klimaet vårt er reddet.

Kommentarer til denne saken