Sarpsborg Arbeiderblad har fått tilgang til den siste dommen Halden-mannen fikk før han skal ha reist til Syria i fjor høst for å slutte seg til terroristgruppa Islamsk Stat (IS).

Les også: Haldenser drept i Syria

Brutalt knivran

I september 2013 ble 24-åringen dømt til 400 timer samfunnsstraff, etter at han ble funnet skyldig i å ha begått et brutalt knivran av en 7-Eleven-butikk i Hegdehaugsveien i Oslo tidlig om morgenen 12. januar 2012.

Sammen med en jevngammel kamerat gikk de inn i butikken iført maskering og rettet en kniv og en batong mot to ansatte og truet med å drepe dem hvis de ikke åpnet kassa.

De to fikk med seg 4.500 kroner i kontanter, står det å lese i dommen fra Oslo tingrett.

Aggressivt

Tingretten slår i dommen fra 2013 fast at ranet ble utført på en aggressiv måte i ruset tilstand med høy stemmebruk, maskering og at det var noe planlegging i forkant.

- Disse forhold gjør at ranet ligger opp mot grensen til grovt ran, står det i dommen.

24-åringen ble i tillegg til ranet også dømt for vinning- og narkotikalovbrudd.

Otterstad var forsvarer

Sarpsborg-advokaten Harald Otterstad har vært forsvarer for den drepte IS-krigeren i flere straffesaker. Han bekrefter overfor sa.no at det er hans klient som er drept i Syria.

- Jeg har fått bekreftet via medier at han hadde reist til Syria og at han nå er bekreftet død. Jeg er svært overrasket, sier Otterstad til sa.no.

Under rettssaken i Oslo tingrett for halvannet år siden hadde 24-åringen, som inntil da hadde ruset seg siden 13-14-årsalderen og var straffedømt flere ganger, konvertert til islam.

Mente det var positivt

Den andre mannen som ble dømt for ranet ble dømt til ett år og seks måneders fengsel, der ni måneder var gjort betinget. Oslo tingrett mente at 24-åringen fra Halden den gang var i en rehabiliteringsfase og at han derfor kunne gis en ny sjanse i form av samfunnsstraff.

LES OGSÅ: Hjalp kameraten å konvertere til islam. Så dro kompisen til Syria

- Jeg husker at det faktum at han høsten 2013 hadde konvertert til islam var et tema under hovedforhandlingen, noe retten altså mente var positivt i forhold til hans rehabiliteringssituasjon, sier Harald Otterstad, som også har forsvart den drepte 24-åringen i flere straffesaker i Østfold de siste årene.