Gå til sidens hovedinnhold

– Det gjorde voldsomt inntrykk

Artikkelen er over 4 år gammel

Reaksjonene var sterke både hos skuespillerne og publikum etter premieren på "Historien om det tapte hjemland".

De sa ikke et eneste ord på 30 minutter. Likevel fikk de syriske flyktningene publikummet sitt til å gråte.

Stumteaterstykket som ble vist i Busterudparken torsdag kveld, bragte et stykke krig til Halden. Det er skrevet av Alaa Talli (21) og Mohammad Taamari (19), som begge er flyktninger fra Syria.

– Syria blør hver eneste dag. Vi vil vise dere hva som skjer der, slik at dere ikke glemmer, sa de før premieren.

Fra idyll til krig

Det begynner med fuglesang, vakre, lystige toner, mennesker som koser seg utendørs, barn som leker. Det er dans og glede. Folk i Syria er lykkelige og har det bra.

Skillet kommer i 2011. Musikken i stykket endrer karakter.

IS og den syriske hæren entrer scenen i form av to alvorlige menn. De sitter på hver sin side av utendørsscenen i Busterudparken. I midten sitter innbyggerne og fryser, er triste og redde.

Skuddsalver høres. Syrerne blir skrekkslagne. Prøver å gjemme seg. Publikum hører et skikkelig brak. En bombe treffer bakken. Treffer syrerne. Ingen overlver.

Sterke inntrykk for alle

En fortvilet mann kommer løpende. Han prøver desperat å riste liv i de døde kroppene til sine kjære. Det lyser ekte fortvilelse og sorg av skuespiller Ahmad Taamari når han skjønner at familien hans er død.

– Jeg jobbet med teater og barn i Syria. Alle her har opplevd det som vi viser i teaterstykket. Det blir sterkt for oss også, sier han til HA etter premieren.

Det ble ingen "happy ending" på teaterstykket i Busterudparken. Det pågår fortsatt krig i Syria. Og i andre land.

Haldens nye innbyggere håper ingen glemmer det, og de håper at teaterstykket deres bidrar til økt oppmerksomhet.

– Vi vil ha fred

Alaa Talli og Mohammad Taamari har gjort alt selv i forbindelse med å produsere stykket "Historien om det tapte hjemland".

– Vi har skrevet handlingen og ordnet med musikk. Vi har fått veldig god hjelp fra Halden frivilligsentral og frivillige, så takk til dem for at tanken vår har blitt virkelighet, sier de to manusforfatterne.

– Hvorfor lagde dere dette teaterstykket?

– Det er krig i veldig mange land i dag. Alaa og jeg lurte på hva vi kunne gjøre for å hjelpe dem som lider, og som bor i land med krig. Vi vil ha fred, sier Taamari.

Han har selv gått glipp av tre år med studier på grunn av krigen.

– Det har vært slik i seks år. Vi vet hva som har skjedd og fortsatt skjer med barn, ungdom og voksne i Syria. Vi har sett det og opplevd det. Folk har mistet alt, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Bildeserie

BILDER: Da krigen i Syria kom til Halden

 

– Gråter for Syria

De to unge syrerne sier at de tenker mye på dem som fortsatt er i Syria.

– Jeg gråter for hjemlandet mitt. Syria blør hver eneste dag, sier Taamari.

– Vi vil at folk skal huske hva som skjer i Syria. Selv om det ikke står om det i avisene, så pågår det fortsatt. Vi vil ikke ha krig, sier Talli.

De har kun brukt en uke på å produsere teateroppsetningen.

– Vi skal vise det fram i Sarpsborg og på skoler. Dette er viktig, sier Taamari.

– Musikken forsterket opplevelsen

Hanne Wågsås og Brynhild Osa er to som kjenner flere av syrerne gjennom jobben sin. Wågsås jobber med barn og mindreårige flyktninger og vet at flere av dem som kommer til Halden, har opplevd akkurat det som utspilte seg på gresset i Busterudparken.

– Dette gjorde voldsomt inntrykk. Det gikk veldig inn på meg. Det er helt noe annet enn bilder, nyhetsinnslag og informasjon man får om krigen gjennom media, sier hun.

– Det at vi kjenner mange av disse, gjør det enda sterkere. Og særlig musikken var med på å forsterke det hele, sier Osa.

Hun jobber på Halden kommunale kompetansesenter og har norskopplæring for flyktninger.

– De er flinke skuespillere og flotte mennesker å jobbe med. De har gjort dette på fritida og fått litt fri fra skolen for å øve, forteller Osa.

 

Kommentarer til denne saken