Syrere har fått et nytt liv i Halden

Marwan Hasan (35) (t.h.), Berit Lindstrøm og Farhad Hasan (25). Brødrene fra Syria beskriver Berit som sin mor.  Foto: David engmo

Marwan Hasan (35) (t.h.), Berit Lindstrøm og Farhad Hasan (25). Brødrene fra Syria beskriver Berit som sin mor. Foto: David engmo

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Første gang jeg så henne følte jeg kjærlighet, sier Marwan om Berit Lindstrøm.

DEL

- Jeg trives godt i Norge. Jeg er heldig som bor her og samtidig har familie her, sier Marwan Hasan. Han er opprinnelig fra Syria. Hjembyen hans, Kobani, er nå overtatt og ødelagt av IS.

Flyttet til Halden

Første gang Marwan søkte asyl fikk han avslag. Senere søkte han familieforening, fikk opphold i Norge og bosatte seg i Trysil. Dette var i 2009.

Marwan møtte John Erik Eriksen og kona Berit Lindstrøm for første gang i et bursdagsselskap på Nesna. Marwan opptrådte i bursdagen med keyboard.

Etter hvert flyttet han til Halden, fikk mer og mer kontakt med Berit og John Erik, og er i dag en naturlig del av familien.

- Første gang jeg så Berit følte jeg kjærlighet. Jeg merket at hun hadde mye å gi. Hun var en trygghet og stor støtte, forklarer Marwan som presiserer at dette også gjelder John Erik.

Måtte flykte fra Kobani

For åtte måneder siden kom Farhad Hasan til Norge. Marwans ti år yngre bror var nødt til å flykte fra Kobani og Syria.

- Da IS angrep Kobani ble vi tvunget til å flytte til Tyrkia, forteller Farhad. Marwan oversetter fra kurdisk.

Marwan forteller at broren kom i flyktningbåt til Kreta. Derfra fikk alle som var fra Syria skyss til Athen. Han kom seg etter hvert til Norge, hvor han søkte asyl.

Nå for tiden går Farhad på norskskole.

- Jeg håper å bli fort ferdig med norskopplæringen, så jeg kan fortsette med videre utdanning, forklarer Farhad på kurdisk. I Syria studerte han juss, men her i Norge vet han ikke hva han skal bli ennå.

- Jeg er usikker på hvilke muligheter jeg får, men man kan ikke få alt man ønsker seg.

Familien spredt

Begge brødrene er nå bosatt i Halden, og Farhad flytter i disse dager inn i egen leilighet.

- Vi har fått stor hjelp av Berit og John Erik. Vi har vært veldig heldige i en vanskelig situasjon. Berit har lært meg at jeg alltid må tenke positivt, at vi må hjelpe hverandre, være snille og dele, sier Marwan.

Farhad er også like stor del av den nye norske familien.

Brødrenes syriske familie er derimot spredt over flere land.

Moren og faren, med to søstre bor i Tyrkia. En av søstrene har valgt å flytte tilbake til Syria, mens to søsken nettopp har ankommet Norge med den siste flyktningstrømmen. Det at familien er så langt unna er ikke lenger så vanskelig for Marwan.

- Jeg er vant til det, dessuten har jeg fått en mor og far her. For Farhad blir det nok vanskeligere de første årene, sier han.

- Jeg vil bare at familien skal være trygg.

Nå for tiden kan man se Marwan og Farhad på Arbeiderpartiets valgstands.

- Vi er opptatt av lik verdighet og menneskelighet, forteller de. Marwan avslutter samtalen med å presisere:

- Vi kan også gjøre en innsats. Vi vil gjøre noe for samfunnet.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken