Musikk har betydd mye for Kenneth Sandberg (70) hele livet. Han har spilt bass i 50 av dem, og hver dag går han inn på «kontoret» for å «jobbe» i et par timer.

– Da hører jeg på musikk. Hvis jeg ikke gjør det, får jeg abstinenser, sier den haldenbosatte svensken smilende, men likevel alvorlig.

Kjærligheten lokket ham over grensa

Han bor på Låby sammen med kona. Det var hun som lokket ham fra Uddevalla for 30 år siden.

– Det var før Internetts tid. Jeg leste en annonse hun hadde satt inn i et blad og tok kontakt. Så kjørte jeg til Halden for å treffe henne. Og resten er historie, sier Sandberg.

Jobben på Fresenius Kabi er byttet ut med «jobben» på «hjemmekontoret». Han foretrekker jazz, blues og soul når han skal lytte og nyte. Men som en del av Helt Halv Tolv, husbandet på Halden frivilligsentral, de siste tre årene og utallige andre små og større band før den tid, spiller han alt. Nå for tida blir det mye gammelt og mange viser.

Fram til koronaen slo til for fullt, øvde husbandet annenhver torsdag i frivilligsentralens lokaler mens de holdt huskonserter de andre torsdagene. Da pandemien satte en stopper for all bandvirksomheten, ble gode råd dyre.

– Jeg kan øve hjemme, men kona er ikke glad i samme type musikk som meg, forklarer Sandberg.

Spilling med hodetelefoner er en nødløsning, men det er lite sosialt. At bandet har funnet alternative måter å øve sammen på det siste drøye året, har betydd mye for 70-åringen.

– Får adrenalinkick av å spille

Det er ikke bare interessen for musikk som har gjort det nødvendig å holde liv i øvingene og gitarspillingen gjennom korona. For noen år siden fikk Sandberg diagnosen Parkinsons sykdom.

Ifølge Store norske leksikon er Parkinsons en sykdom som blant annet påvirker kroppens evne til å bevege seg. Den er karakterisert ved minst to av tre hovedfunn. Disse er redusert evne til å gjøre viljestyrte bevegelser, en spesiell form for muskelstivhet, og skjelving som typisk er mest uttalt når kroppen er i hvile.

Ut fra beskrivelsen av symptomene skulle man tro at det å spille gitar er nærmest umulig. I Kenneths tilfelle er det heldigvis ikke sånn. Utrolig nok får han fingrene til å bevege seg like raskt over strengene som før til at han fint klarer å henge med når Per-Olav Halvorsen, Ulf Rogstad og Erling Klevmo drar i gang.

HAs usendte får en aldri så liten demonstrasjon i etterkant av intervjuet når Rogstad på trekkspill og Sandberg på bass spiller «Around the clock». Og det er ikke snakk om roligere takt enn de versjonene av rockemelodien som man er vant til å høre.

– Jeg får adrenalinkick av å spille, sier bassisten.

Har bygd store modellfly

Men selv om gitarspillingen går fint, er det en annen kjær hobby 70-åringen har måttet legge på hylla. Den svenske haldenseren har i veldig mange år bygd modeller av fly. Og vi snakker store modeller.

– Jeg har bygd helt opp til halvparten av original størrelse, forteller Sandberg.

På de største prosjektene har han brukt verksteder som lokasjon for modellflybyggingen, men det har også blitt mange timer i kjelleren. Det møysommelige arbeidet krever tålmodighet og presisjon.

Tilpasninger, pirkejobb, studering av tegninger og detaljer er sentrale stikkord for å beskrive hobbyen, men disse ferdighetene lar seg dårlig kombinere med Parkinsons sykdom.

Da diagnosen var et faktum, og før symptomene ble for sterke, satte Sandberg seg et mål: Han ville avslutte arbeidet med et helt spesielt prosjekt.

– Den skal få hedersplassen

På flygelet inne på frivilligsentralen står en stor seilskute. Den er cirka 80 centimeter lang og cirka 80 centimeter høy. Den nederste og mørke delen av skroget er laget av valnøttre. Master, tauverk, lanterner, ror, seil og andre detaljer som en ekte seilskute har, har også 70-åringens modell.

Alt er selvgjort.

– Jeg har tilvirket og tilpasset hvert eneste bord i skroget og på dekk, opplyser han som eksempel på det omfattende og detaljerte arbeidet som ligger bak det flotte resultatet.

Det som gjør skuta ekstra spesiell, i tillegg til å være en tro kopi av en spansk skute som fisket sverdfisk og tunfisk i Biscayabukta på 1930-tallet, er at dette er den eneste båtmodellen Sandberg noen gang har bygd. Han har minst 25 flymodeller på samvittigheten, men kun én båt

Og målet han satte seg før Parkinsons-sykdommen gjorde seg altfor gjeldende, var å ferdigstille båten. Den var med på flyttelasset fra Uddevalla for 30 år siden, og byggingen har vært til og fra gjennom tida i Halden. Nå er den gitt som gave til Halden frivilligsentral, og daglig leder Wenche Erichsen er ikke i tvil:

– Jeg har allerede bestilt glassmonter til den. Den skal få hedersplass når frivilligsentralen flytter inn i nye lokaler på storsenteret, sier hun.

Fem førsteplasser

Modellflyinteressen handler om mer enn selv byggingen av flyene. På 1980-tallet tok Kenneth Sandberg flytimer, og han har mange timer bak seg med radiokontrollen i hendene og full kontroll på flyet i lufta.

Hobbyen har også ført ham utenlands flere ganger. I USA, Canada og Danmark har han blant annet deltatt i flere konkurranser, og han har fått internasjonale nettverk og venner. En av dem bor nord i California, og da Sandberg var på besøk i 2007, fløy de et fireseters fly over delstaten.

Men det er på hjemmebane han har oppnådd de beste resultatene i konkurransesammenheng. Hele fem ganger har han vunnet klassen F4C-skala.

Deltakelse i VM har det også blitt flere ganger, og i Canada i 2008, ble han nummer 28.