Beslaget skjedde 5, januar i år. En 22-åring fra Montenegro prøvde å smugle med seg 600 tabletter over grensen, skriver NRK Østfold.

Narkohund fikk napp

Mannen er opprinnelig fra Montenegro, men er bosatt i Sverige.

– Bilen ble undersøkt av narkotikahund, og den markerte ved rattstammen på bilen. Det førte til funn av 600 ecstasytabletter av typen «supermann», forteller kontorsjef Wenche Fredriksen ved Tollvesenet på Svinesund til NRK Østfold.

Mannen sa at han skulle besøke en venn i Oslo.

Svært giftige

Legemiddelverket gikk i forrige uke ut å advarte mot supermann-pillene, som gir en ecstasy-lignende rus og som allerede har krevd mange liv.

Pillene er svært giftige, rosa i fargen, de er trekantede eller runde i formen, og de er alle prydet med Supermann-logo.

I følge legemiddelverket har brukere i andre land trodd at det er virkestoffet i ecstasy (MDMA) de har inntatt gjennom disse pillene. Virkningen av MDMA kan minne om amfetaminrus, og du føler deg oppløftet, blid og glad.

Supermann-pillene inneholder antakelig virkestoffet PMMA, som i følge Legemiddelverket gir kvalme og oppkast, feber, hallusinasjoner, hurtig puls og hjerterytmeforstyrrelser.

Effekten kan komme sent

Det spesielt farlige med PMMA, er at noen er særlig følsomme for små doser, og at effekten kan komme relativt sent sammenlignet med MDMA.

– Dette gjør at noen tror de har fått for liten dose og tar enda en tablett. Da får de i seg en voldsom dose, som kan være dødelig, uttalte medisinsk fagdirektør Steinar Madsen hos Legemiddelverket til Dagbladet i forrige uke.

Det er ennå ikke påvist tilfeller i Norge, hvor mennesker har blitt syke av supermannpiller. Beslaget på Svinesund kan være det første av sitt slag i Norge.

Dødsfall

  • Fire menn er rapportert døde i Storbritannia de siste ukene. Alle skal ha inntatt én eller flere supermann-piller.
  • Første nyttårsdag ble en femte mann fraktet til sykehus, men vedkommende skal ha berget livet, skriver Daily Mail.
  • Også i Stockholm har én person omkommet, og flere havnet på sykehus etter å ha tatt de livsfarlige pillene.