Prisstigningen rammer svenske lommebøker enda hardere enn norske. Med en ekstrem inflasjon på 12 prosent i februar- mot 6,2 prosent i Norge - ser «söta bror» etter nye løsninger.

Det vekker nå oppsikt i svenske medier at Kiwi ikke økte prisene i februar. Grepet senket den norske inflasjonen, skriver svenske medier.

Per nå har Kiwi låst prisen på mer enn 240 varer som de garanterer ikke skal settes opp før 1. mai.

– Kom oss ned på grunn av Kiwi

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets gikk ut etter de nye inflasjonstallene kom 10. mars og ga Kiwi æren for å ha tatt presset av sentralbanken.

– Det er mange underliggende poster når vi ser på prisveksten. Den er fortsatt høy, men vi kom oss litt ned på grunn av Kiwi. Hadde det ikke vært for dem hadde tallet vært veldig mye høyere, sa Olsen på daværende tidspunkt.

Olsens kommentarer blir trukket fram i de svenskene avisene. Både Aftonbladet, SVD og Expressen har omtalt saken. Sistnevnte har også lagt ut en video på Tiktok hvor de oppsummerer saken. Videoen er sett av nesten 700.000 og fått over 65.000 likerklikk.

«Er det her løsningen på de høye matvareprisene?» spør Expressen-reporter Lisah Silfwer.

Se Tiktok-videoen her:

@expressen.se

Norska lågpriskedjan Kiwi frös priserna på mat. Det sänkte inflationen som helhet i Norge i februari, när konkurrenterna tvingades följa efter. – Vi fick 600 000 nya kunder på en vecka. Vi ser det som en investering på lång sikt för att få fler och nöjdare kunder. Men det är inte gratis,säger Kiwis kommunikationschef Kristine Aakvaag Arvin som beskriver det som det dyraste Kiwi någonsin har gjort. #fyp #foryou #fördig #nyheter

♬ originalljud - Expressen

Avslutningsvis stiller Expressen publikum spørsmål «bør Sverige gjøre likedan?»

Dobbelt så dyrt i Sverige

Sjefstrateg Olle Holmgren for SEB Sverige forteller at matvareprisene er den største faktoren i inflasjonsregnestykket til Sverige.

– Det har vært en del spekulasjoner rundt et mulig pristak i Sverige, men jeg tror ikke at politikerne kommer til å prøve å innføre det nå. Regjeringen har kalt inn de store kjedene for utspørring rundt situasjonen og hvordan utviklingen kommer til å bli, sier Holmgren til Nettavisen.

– Hvordan merker gjennomsnittsvensken inflasjonen?

– Det er klart man merker at det koster. Våre matvarepriser er opp med over 20 prosent. Det er dobbelt så mye som i Norge, sier sjefstrateg i SEB Sverige, Olle Holmgren, til Nettavisen.

Holmgren påpeker at den store differansen mellom Norge og Sverige kom først i første kvartal av 2023.

– Svenske priser fikk en nytt hopp fra norske priser da.

Det isolerte markedet

Han tror en av årsakene kan være at det norske markedet er mer isolert fra resten av Europa.

– Det kan være både en gode og et problem for norske konsumenter. Akkurat nå viser det seg at det isolerte markedet ikke utsettes for samme trykk.

Holmgren utdyper at den svenske konkurransesituasjonen er grei, og at det også kommer inn utenlandske kjeder til landet.

– Et problem under denne krisen har vært at prisene har steget så mye i Europa. Svensk-produsert mat har alltid hatt en ekstrakostnad. Det er dyrere enn import mat, men nå er både kostnaden for svensk-produsert mat og importert mat økt. Det man kan se er at volumene for dagligvarehandelen går ned ganske mye. Det kan tyde på at man skifter mot et lavere prisnivå.

Avslutningsvis understreker den svenske sjefstrategen at det er en del tekniske årsaker som gjør at inflasjonstallene til Norge og Sverige er så langt fra hverandre.

– Tar man bort matvarepriser og energipriser har Sverige enn inflasjon på 7 prosent og Norge en inflasjon på 5,3 til 6,5 prosent, avslutter han.