Ja, for en gangs skyld er jeg enig med Fridthjof Dahlen.

For det er virkelig forskjell på venstresidensog høyresidens løsninger. Stor forskjell.

SV fikk være med i posisjon med AP i perioden 2007-2011. Da fikk de muligheten til å vise at venstresiden har gode løsninger både på driftssiden og for fremtiden. Resultatet kjenner vi.

De etterlot seg det største økonomiske kaoset som noen norsk kommune har opplevd noen gang.

Selv med hjelp i millionklassen av noen av landets beste kommuneøkonomer, både fra Fylkesmannen og KS, så tok det 8-åtte-år å rette opp det økonomiske kaoset som Ap og SV etterlot seg, noe som er rekord i Norge. Så etter 8 år fikk SV muligheten på nytt til å vise sine løsninger, denne gangen sammen med hele 6 andre partier, hvor de toneangivende og største var Ap, Sp og Sv.

3,5 år gikk det så ser vi igjen konturene av et økonomisk kaos, underskuddet hittil i årer stort og det er god grunn til å tro at det vil vokse utover året. Selv om de som ledet Ap i 2007-11 nå har hoppet over til Pensjonistpartiet har Ap klart det sammen igjen på 3,5 år nå som de klarte da. Så det ser ut til å ligge i genene.

Men denne gangen vil det bli enda tøffere å rette opp skuta, bare vent å se, for nå holder det ikke med å få lønnskostnadene ned ved å ha færre ansatte, for renter og avdrag må betales uansett de neste 20-30årene.

Så, ja, det er stor forskjell på hvem som styrer.

Det første Fridthjof Dahlen sa da de 7 partiene overtok i 2019 var at «dette er ikke et firma».

Sikkert med et stikk til meg fordi jeg hadde sammenlignet det å styre en kommune med å lede et stort firma.

Men når årets resultat blir kjent, kanskje, kanskje, kanskje han skulle ønske at han hadde tenkt noe mer som et firma må gjøre, bare litt, nemlig at de må ha råd til den aktuelle investeringen og vite med sikkerhet at den ikke vil gå ut over andre prosjekter.

Så, ja, det er stor forskjell på hvem som styrer økonomien og utviklingen i en kommune. Veldig stor forskjell. Velgernes hukommelse er kort. Sørgelig kort.

La oss bare håpe at de som skal velge til høsten i hvert fall husker det som har skjedd i Halden bare de siste 12 årene.

Thor Edquist


Les også

Høyresidens og venstresidens løsninger