Gå til sidens hovedinnhold

Svar til Erlend Wiborg: - Det hadde vært hyggelig om Frp tok distriktskommunenes utfordringer på alvor

Erlend Wiborg, stortingsrepresentant for Frp i Østfold, fyrer løs på Aremark og landets distriktskommuner som har eiendomsskatt, høye kommunale avgifter og er styrt av Senterpartiet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er lett å dele ut billige karakteristikker når man ikke tar seg bryet med å forstå hvilke utfordringer distriktskommunene har. Selvinnsikten til Wiborg og Frp er heller ikke stor, når vi vet at offentlige avgifter, inkludert bompenger, steg dramatisk med Frp i regjering. Men det er en annen historie.

Virkeligheten for distriktskommunene er betydelige kutt i overføringene som følge av at regjeringen Frp selv var en del av, la om inntektssystemet. Det store økonomiske løftet i kommunesektoren, som Wiborg skriver om, har gått til de store bykommunene.

Aremark har f.eks. måttet tåle en årlig reduksjon i inntektene på mellom én og to prosent de siste fem årene. Det koster litt mer å drive en distriktskommune hvis man skal ha tjenester der folk bor. Det burde også Frp forstå.

Les også

Avgiftskonger i Aremark

Når det gjelder kommunale avgifter må Wiborg slutte å blande dette inn i kommunens driftsregnskap. Kommunale avgifter skal være til selvkost. Det vil si at kostnadene skal dekke investeringer og drift, slik er det også i Aremark. Men så er det slik at de fleste distriktskommuner har geografiske utfordringer knyttet til utbygging av vann og avløp. Boligområdene ligger spredt, det blir dyrere å bygge ut, og det medfører høyere kommunale avgifter.

Det hadde vært hyggelig om Frp i stedet for å kritisere ble med på laget og tok distriktskommunenes utfordringer på alvor. SP har i sitt programforslag lansert mange spennende tiltak for en bedre distriktspolitikk, blant annet bygdeutviklingspakker. Det er viktig at alle kommuner i Norge får de samme mulighetene til utvikling, slik er det ikke i dag. Distriktskommunene trenger et løft, Wiborg, og ikke billige karakteristikker.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.