Gå til sidens hovedinnhold

Studentleder:– Har savnet noen som vil høre på det studentene har å si og som tar oss på alvor, det gjør Anne-Kari

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Studentleder – I løpet av disse 100 dagene hvor den imaginære rullegardinen antageligvis skal ha vært nede, så har studentene ved Høgskolen i Østfold et tettere samarbeid med kommunen og allerede planer om konkrete tiltak.

For å gi debatten litt flere nyanser enn det tidligere ordfører Thor Edquist skisserer i sitt leserinnlegg, så ønsker jeg å redegjøre for hvordan det har vært fra et studentperspektivet med tidligere kommunestyret kontra nåværende kommunestyret. For at svært mye antageligvis skal ha stoppet opp i Halden er ikke gjenkjennelig for mitt vedkommende, heller tvert om.

En av de største utfordringene tidligere ordfører skisserer i sitt leserinnlegg er lavt utdanningsnivå, men hva har man egentlig gjort tidligere som man ikke gjør nå, for å få flere studenter til Halden? I løpet av disse 100 dagene hvor den imaginære rullegardinen antageligvis skal ha vært nede, så har studentene ved Høgskolen i Østfold et tettere samarbeid med kommunen, og planer om konkrete tiltak er allerede i gang. Tidligere var det dårlig/minimal kontakt mellom studentene ved høgskolen og kommunen. Nå har man startet arbeide med å nedsette et utvalg hvor studenter og kommune møtes. Så jeg vil skryte av nytt kommunestyret for jobben som er gjort så langt, og forventer tett dialog og samarbeid, og konkrete tiltak også fremover.

Les også

Da rullegardinen ble dratt ned over Halden

At høgskolen har blitt mer attraktiv på bakgrunn av kompetansemiljøet på Remmen, er jeg helt enig i er en viktig faktor, men det er nok mer sammensatt enn som så. For det er mye som får studenter til å ville studere et sted. Hvordan er bomulighetene, hvordan er kollektivtrafikken, hvordan er kulturtilbudet i kommunen, hvordan er helsetilbudene, hvordan samhandler kommune, høgskole og studentene. Aspektet med at studentene inkluderes mer i samhandlingen mellom høgskole og kommune tror jeg er avgjørende, for «let`s face it» hvem vet mest om hvorfor man velger å studere ved Høgskolen i Østfold enn studentene selv.

Les også

Ufint, men forståelig

Halden har som nevnt et lavt utdanningsnivå, så behovet for incentiver for at studenter skal velge å bosette seg i Halden er stor. Høgskolen i Østfold spiller en viktig rolle for dette nå, og vil også spille en enda viktigere rolle også i fremtiden, men skremselspropaganda rundt høgskolens eksistens og fusjonering er usunn og lite aktuell. Ved flere incentiver for at studenter skal melde flytting til kommunen, vil dette også øke kommunens inntekt betraktelig.

Videre så er hybeltårnet på Remmen som også nevnes i leserinnlegget et viktig tiltak for at flere studenter skal velge Høgskolen i Østfold. For det største studentvelferds-tiltaket en kommune kan legge til rette for er bygging av studentboliger, for jo flere studentboliger, jo mindre trykk blir det på det private markedet og prisene blir deretter, og studenter med allerede stramt studentbudsjett har mer tid til å bruke på studie eller deltidsjobb. Samtidig er studentboliger et trygt alternativt for studenter, hvor man også kommer i kontakt med andre studenter, noe du i mindre grad gjør i det private markedet.

Norsk studentorganisasjons studentboligundersøkelse fra 2018 viser at Studentsamskipnaden i Østfold har lavest dekningsgrad i landet, altså færrest hybelenheter i forhold til studenter, så behovet for utbygning av studentboliger både i Halden og Fredrikstad er absolutt tilstede. Så jeg er enig i at dette er noe kommunen absolutt må legge til rette for også i tiden fremover.

Avslutningsvis vil jeg si at den sværtekampen av hverandre jeg har vært vitne til den siste tiden i Halden politikken er totalt useriøst og ødeleggende for de gode løsningene, og fører til at man bruker mindre tid på det man er valgt til å gjøre, nemlig å finne gode løsninger for Haldens innbyggere, og for å gjøre dette må man samarbeide og spille hverandre gode.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.