Gå til sidens hovedinnhold

Haldenfirmaet jakter på 30 nye ansatte

Artikkelen er over 6 år gammel

- Dette er fantastisk, sier ordføreren.

Det handler om smarte hoder og smarte løsninger.

Satser med verden som marked

Microsoft og Halden-firmaet Esmart Systems samarbeider tett. Og satser. De ser for seg framtidas løsninger innenfor energisektoren. Ikke bare i Norge. Nei, i store deler av verden.

30 nye stillinger skal besettes i Halden i år. Ledige lokaler står og venter på Remmen.

Om de 30 stillingene, som er mye i Halden-målestokk, sier Knut H. Johansen:

 – Det er en grei vekst. Vi forventer en betydelig større vekst enn det.

En revolusjon

For det første handler det om en revolusjon i energibransjen.

– Det er ikke lenger de store kraftleverandørene som transporterer ned til oss i form av enveisleveranse med liten påvirkning av oss som kunder. Det snues. Kundene har mer mulighet til å produsere selv og ha oversikt.

Over hele Norge får folk nye strømmålere. Alle skal ha smarte målere innen 2019. Det åpner muligheter, og forbrukerne kan være mer aktiv. Smart Hvaler testes nå.

–  Folk kan ha egen strømproduksjon gjennom solcellepanel eller lokal vindkraft, og de kan selge strøm. Dette skjer over hele verden. Vi så den trenden for tre år siden og har jobbet med det, forklarer Knut H. Johansen.
 

– Teknologi blir allemannseie

Og for det andre:

– IT-teknologien. Det er nå det eksploderer. Grunnen til det er det systemet Esmart og Microsoft har utviklet. Systemet gjør at du kan håndtere ekstremt store datamengder i sann tid. Gammel teknologi blir slått ut av nye løsninger som koster lite.  Den nye teknologien blir allemannseie, sier Johansen.

Han viser fram en sensor som måler temperaturer og lekkasjer med tastetrykk. Sensorer blir billige og gir en mulighet til å håndtere ekstreme datamengder. Han kaller det big data og sanntidsanalysesystemer.

Tredje årsak:

– Alliansene. Vi samarbeider med de som er først ut og som er foroverlente og som skjønner at endringene vil skje raskt. Disse tre elementene gir fantastiske muligheter.

De aller smarteste

– Det er de aller smarteste hodene i Norge og utlandet vi er ute etter. 90 prosent av dem vil jobbe i Halden. For oss er det uinteressant å flytte arbeidsplasser til lavkostland. Vi mener det er feil strategi, sier Knut H. Johansen.

– Nå er det viktig at Halden kommune følger opp og gjør Halden mer attraktiv. Unge mennesker må føle Halden attraktiv å bosette seg i. Kvaliteten må økes. Også på skoler og barnehager.

Ny idrettshall på Remmen er viktig. Den vil også gjøre campusen her mer attraktiv for å få de beste studentene og de beste forskerne.

Tror på rask vekst

Om tre til fire år tror Knut H. Johansen staben teller 500. Den spådommen rister heller ikke Microsofts utsendinger på hodet av denne onsdags formiddagen ute på Remmen Kunnskapspark.

Per Christian Honningsvåg er leder for Kraft og energisektoren, og han sier Esmart er med på å gjøre deres teknologi relevant. Microsoft satser på skytjenester og er avhengig av partnere som finner bruksscenarioer. Esmart er unike globalt sett:

– Dette er bare starten, sier Microsofts mann.

– Fantastisk for IT-byen

Ordfører Thor Edquist er i fyr og flamme.

– Fantastisk for Halden! sier han, men ordføreren kan ikke love fortgang i hallplanene på Remmen.

Ordføreren sitter i styringsgruppa til NCE og har fulgt utviklingen i tre år. I løpet av de årene har klyngesamarbeidet utviklet seg noe helt voldsomt og skapt ringvirkninger.

Blant annet at Halden også har fått en egen topp IT-linje for å satse mer på IT i Halden. Det vil løfte renommeet som IT-byen. de nye arbeidsplassene vil gi økte skatteinntekter og andre inntekter.

Bosetting i sentrum

– De gjør en veldig god jobb. Dette betyr veldig mye for Halden, roser ordføreren.

Edquist er også bevisst på at det byr på utfordringer. Her handler om at familier skal velge å bosette seg i kommunen.

– Vi er i gang, da, sier han og nevner sentrumsplanen med boliger i sentrum. Kommunen har også en jobb å gjøre rundt kvalitet og etterslep på vedlikehold.

- Kan ikke finansiere idrettshall

– Vi tar det etter hvert som vi har råd. Jeg kan heller ikke si noe om idrettshall på Remmen. Det er ikke noe Halden kan finansiere nå. Jeg er nesten lei av å fortelle at vi ikke er fri og ikke kan gjøre som vi vil, sier Edquist.

Han foreslår heller informasjonsmøter om alt Halden har å tilby innen idrett/kultur og annet to ganger i året for innflyttere.

Slike møter koster heller ikke noe.

Kommentarer til denne saken