Gå til sidens hovedinnhold

Ordfører med rar skatteteori

Artikkelen er over 3 år gammel

Replikk Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I HA 1. september høres ordfører Edquist ut som om det ikke skjedde noen verdiskapning her i landet før Erna ble statsminister. Han mener at bare Høyre skjønner at det må sås før det kan høstes. Litt billig retorikk i valgkampen må vi kanskje tåle, men eksemplene han bruker er alvorlig misvisende i den politiske debatten. Han mener at Høyres skattekutt har gitt økte skatteinntekter på over 60 milliarder. Skatteinntektene øker mer enn skattekuttene, sier han. Ja, det hadde vært flott om det var slik. Men slik er det dessverre ikke. Selvsagt øker skatteinntektene hvert år så lenge det er vekst i økonomien. Vekst i økonomien gir flere jobber og økte lønninger og da øker skatteinntektene selv om skattesatsene er uendret. Men under Høyre har antallet mennesker utenfor arbeidslivet økt og lønningene vokser mindre enn før. Veksten i skatteinntektene har dermed gått ned under Høyre.

SSBs skattestatistikk viser dette. Her kan en se at Edquist har rett i at skatteinntektene fra personlige skatteytere økte med 65 milliarder de tre første årene under den Høyre-ledede regjeringen. Det han unnlater å nevne er at de økte med 101 milliarder de tre årene før regjeringsskiftet, da Arbeiderpartiet ledet regjeringen. De økte altså langt mer, selv om skattenivået var uendret.

Teorien om «skattekutt gir høyere skatteinntekter» har vært populær på høyresiden tidligere. Imidlertid har den blitt prøvd ut i praksis i mange land, også i Norge da Høyre satt i regjering på 80-tallet. Den har ikke fungert. Høyres fjerdekandidat i Østfold ser imidlertid ut til å fortsatt tro på teorien.

Eller gjør han det? Under hans tid som ordfører har eiendomsskatten bare gått opp. Han må vel ha trodd at økt eiendomsskatt gir økte inntekter til kommunen? Da er hans utspill nå et simpelt velgerfrieri. For han har vel ikke økt skattene i Halden til ingen nytte, bare for å plage innbyggerne?

Kommentarer til denne saken