Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg er både glad og rørt

Artikkelen er over 4 år gammel

I åtte år på rad har Halden hatt en representant i Norges mektigste sal. Mye tider på at salen blir tom for haldensere etter 2017. Men én person har en mulighet.

Lørdag var Østfold Arbeiderparti samlet til nominasjonsmøte i Fredrikstad. Der ble listen med kandidater til stortingsvalget 2017 klar.

Forslaget fra nominasjonskomiteen ble banket gjennom uten endringer.

Dermed endte haldenser Arve Sigmundstad på femteplass. Det er han meget godt fornøyd med.

Glad og rørt

– Jeg er selvsagt både glad og litt rørt over å bli vist en sånn tillit, ikke bare fra mitt eget kommuneparti her i Halden – men fra et samlet Østfold. Å bli nominert som kandidat til Stortinget er stort, for alle som har et politisk engasjement, sier Sigmundstad til Halden Arbeiderblad.

Ved det forrige stortingsvalget i 2013 stjal Høyre et mandat fra Arbeiderpartiet, som bare kom inn med tre representanter. Det førte til at haldenser Wenche Olsen (Ap) røk ut av tinget, og ble erstattet av haldenser Eirik Milde (H).

Trygge på fire, håper på fem

Meningsmålingene det siste året har derimot tydet på at Arbeiderpartiet vil gjenvinne det fjerde mandatet.

– I dag føler vi oss vel relativt trygge på at vi får fire representanter inn på Stortinget, og på noen av målingene denne høsten har vi vært inne også med fem. Det gir selvsagt ekstra motivasjon når et samlet Østfold er så tydelige på at de vil legge trykket inn for å klare å dra i land også femteplassen – altså plassen min, sier Sigmundstad.

Forrige uke hadde Østfold Høyre sitt nominasjonsmøte. Der ble Haldens ordfører Thor Edquist satt opp på fjerdeplass på partiets liste. Meningsmålingene tyder derimot på at Høyre bare kommer inn med to mandater.

Får støtte fra valgekspert

Statsviter Svein Tore Marthinsen, som tidligere har blitt brukt som kommentator og analytiker i VG, Dagbladet og NRK, tar i denne Facebook-videoen for seg situasjonen i Østfold.

Han støtter Sigmundstad i teorien om at det er en liten mulighet for Ap å komme inn med fem representanter ved neste års valg.

– Per i dag så ligger Ap inne med fire mandater. Frp ser ut til å kunne klare å berge sine to, men det kan begynne å brenne litt under bena til Erlend Wiborg hvis Frp fortsetter sin svake trend. Da er deres andre mandat i fare og her er det faktisk en mulighet for at Ap kan komme inn med en femte representant. Det blir i så fall Arve Sigmundstad, sier Marthinsen.

Valgfakta

Mandatfordelingen etter Stortingsvalget 2013:

Ap - 3

Høyre - 3

Frp - 2

Krf - 1

Mandatfordelingen etter Stortingsvalget 2009:

Ap - 4

Frp - 3

Høyre - 1

Krf - 1

 

Kommentarer til denne saken