– Dette er en dugnad i kjærlighetens navn, startet konferansier, Hallvard Holmen, før han delte nyheten om at Sara Alvilde Petrine Kreppen Bendiksen endelig har nådd målet – til stor jubel fra publikum.

1. mai reiser MS-rammede Sara Alvilde Petrine Kreppen Bendiksen (38) til Moskva for å få stamcellebehandling. En behandling som koster omlag 500.000 kroner.

Vi har ikke visst det så veldig lenge. Vi så det på billettsalget for et par dager siden, at vi på et visst antall solgte billetter hadde nådd det målet. Og da billettsalget fortsatte etter det punktet, var det virkelig jubelrus, sier Sara Bendiksens ektemann, Håvar Langås Bendiksen, som også sto som arrangør av torsdagens konsert.

– Vi var jo så heldig at vi fikk donert penger i starten fra en annen tilsvarende aksjon. Og det avgjorde alt for oss, at vi fikk en sånn pott. Det føltes jo som et enormt stykke arbeid da vi starta, men å få den donasjonen i starten, var et ordentlig positivt dytt for å få oss igang. Og derfor er det så artig å se at nå kan vi faktisk gjøre det samme for noen andre.

Donasjonen fikk de av overskuddet til innsamlingsaksjonen til inntekt for MS-rammede Magnus Leirvaag Sande og hans musikerkone, Ragnhild Furebotten. De samlet inn 560.000 kroner ved å arrangere Stem Cellar Festival i Tromsø, slik at Leirvaag Sande fikk stamcellebehandling i Moskva, den samme behandlingen som Sara Bendiksen nå skal gjennom. De overskytende 60.000 kronene fra Stem Cellar Festival donerte de så til Bendiksen, som på den tiden var bosatt i Bodø.

Stjernelag

Håvar Langås Bendiksen er selv musiker, og spiller gitar for blant andre Silje Nergaard, Anita Skorgan og Sissel Kyrkjebø, som alle stilte opp for Sara til Moskva torsdag kveld. I tillegg sto navn som Eline Smith, Iren Reppen, Hallvard Holmen og Henning Kvitnes på plakaten.

 

Sistnevnte meldte seg selv frivillig til å opptre:

– Jeg spurte selv om å få være med, sier den folkekjære artisten til Vestby Avis.

Det var egentlig tilfeldig, jeg snakket med pianospiller Jon-Willy Rydningen om fremtidige jobber, og da nevnte han dette. Så da sa jeg at jeg godt kunne slenge meg med hvis de ville ha med en til. Det er jo en hyggelig gjeng å slenge seg med, og et veldig godt tiltak, ikke minst. Det er noe som heter «hjelper man én, hjelper man hele verden», sier Kvitnes.

Vestbys befolkning ser ut til å være enig. Av 330 billetter som ble lagt ut for salg, var det ikke mange igjen da konserten startet.

Det er kanskje ikke så rart, når det er så mange store artister samlet på ett brett. Det er jo et slags scoop, sa Anita Skorgan da Vestby avis tok en prat med henne etter konserten.

Hvis man har muligheten til å hjelpe noen i sin nærhet, så er det en veldig hyggelig ting å kunne gjøre det, avslutter Skorgan.

 

God stemning

Under konserten var det usedvanlig god stemning i Kulturkirken, og artistene fremførte tre låter hver, akkompagnert av Jon-Willy Rydningen på piano, Hallgrim Bratberg på gitar og Håvar Langås Bendiksen på gitar. Hallvard Holmen fremførte også en egen versjon av Halvdan Sivertsens «Sverre Nord i Verret».

Siden Halvdan Sivertsen ikke kunne komme, innledet han låta, som han selv sto for trommespillingen til.

Etter to timer var konserten over. Den ble avsluttet med at alle artistene sto samlet på scenen med hver sin rose i hånden. Sammen fremførte de Louis Armstrongs «What a wonderful world», og lovordene klang blant publikum, som mente det var en helt fantastisk konsert.

Bildeserie

Disse var på Sara til Moskva-konserten i Son kulturkirke

 

Takknemlig

Kveldens hovedperson var selv strålende fornøyd:

Dette har vært en reise, og det som har betydd mest i hele prossessen, er hvor mye folk faktisk bryr seg, sier Sara Alvilde Petrine Kreppen Bendiksen til Vestby Avis.

Den støtten man har fått, alle klemmene man har fått, og alt engasjementet for min sak. Det har betydd aller, aller mest. Virkelig.

Bendiksens ektemann sier seg enig:

Vi har hele veien fått inn masse donasjoner fra helt ukjente folk som har lest om saken, enten i avisa eller på Facebook. Det er bare helt fantastisk raust. Plutselig sier det bare «pling» på Vipps, og det er alt fra venner av ungene som vippser 20 kroner, til helt fremmede mennesker som vi aldri hverken har sett eller hørt om, som vippser flere tusen kroner.

Hva ville dere sagt til de menneskene hvis de var i rommet her nå?

Å, guri. De ville fått en kjempeklem i hvertfall. Det er ganske overveldende når folk du ikke kjenner, faktisk bare vippser over et beløp. Det er fantastisk enten det er små eller store summer. Når folk ikke kjenner oss engang, så blir man litt satt ut, sier en tydelig rørt Sara Bendiksen, før ektemannen Håvar fortsetter:

Det handler om så mye mer enn bare penger. Det er jo veldig konkret med de pengene vi trenger, men når folk gjør sånne ting, så blir man jo rørt, fordi de bryr seg så veldig, sier han.

Kamp mot klokka

– Hva tenker du om at behandlingen du nå skal få, ikke er dekket av det offentlige?

Det er heldigvis begynt å bli forsket på her i Norge også, selv om studien er smal. Det finnes mye gode data på behandlingen, erfaringer helt fra 20 år tilbake som viser til at dette fungerer. Jeg synes det er trasig at jeg skal risikere å måtte bli sterkt funksjonshemmet når jeg ikke må. For det er en kamp mot klokka, jo eldre jeg blir, jo mindre er sjansen for at jeg kan bli bedre.
Jeg synes jo det er litt vanskelig også. Jeg tenker at alle skal ha lik rett til helsehjelp, uavhengig av økonomiske og sosiale ressurser, sier Sara Bendiksen til Vestby Avis.

Ekteparet er svært takknemlige ovenfor både artister og lokalbefolkningen:

Artistene er oppriktig glad for å få være her, og det er ikke noe de bare sier. De får nok masse forespørsler i løpet av året. Også ser man at det strømmer på med folk før konserten. Det hadde jo ikke vært noen konsert hvis det ikke hadde kommet folk. Det er artig å se i salen, for det er mange man ikke kjenner, også er det mange man kjenner, som lærerne til ungene, litt naboer, slekt og venner, og de som jobber på den og den butikken som man kjenner igjen. Det er veldig koselig, avslutter ekteparet Bendiksen.

Fredag formiddag mottok Vestby Avis følgende SMS fra Sara Bendiksen:

–Den lokale støtten i dette prosjektet har vært enormt viktig. Jeg vil gjerne trekke frem Janne i nærbutikken i Hølen, Son Spa, Art by Mona Duaas, venner, familie og kjente, og støtten fra Son kulturkirke. De har alle vært med på å skape et engasjement og vært til enormt god støtte for oss».