Den nye festivalen på Ystehede hadde litt av alt en festival skal ha. Vafler, bading, pølser, musikk, teater, sol, sommerregn, historie, dyr og opplevelser og underholdning av mange ulike slag.

Akkurat som jeg håpet

Festivalsjef Nils-Otto Økern-Klevmo er storfornøyd med festivalens første dag.

– Det ble akkurat som jeg håpet. Det har vært benhard jobbing, så nå er jeg glad og emosjonell. Alt har gått kjempebra, uten noen uhell, sier Økern-Klevmo, før han farter videre.

Forfatter av skuespillet «Parat», Kristin Søhoel er også fornøyd med dagen.

– Jeg er imponert over alle som har jobbet så hardt. Både tekst og regi satt som bare det i dag, nå er jeg lettet. Morten Milde har helt klart vært kjempeflink, sier Søhoel.

Bor i stenhoggerhus

Festivalgjester Tina Eriksen og Arild Edquist trasket fornøyd rundt på velforeningsplassen på Ystehede.

– Jeg bor her i et gammelt stenhoggerhus. Min oldefar Oscar Edquist og bestefar Adolf Edquist bodde i det. Vi har flere generasjoner med stenhoggere i slekta, sier Eriksen mens faren hennes Arild Edquist kommer bort og legger til.

– Oscar Edquist flyttet til huset her i 1905. Den gang var huset på 70 kvadratmeter, og huset tre familier, sier Edquist.

– Det er viktig å ta vare på tradisjoner og ikke glemme historien vår. Det er hyggelig at det skjer noe her. Da er det viktig å stille opp, fortsetter Eriksen.

Saken fortsetter under bildet:

 

Roser festivalen

Ivar Nilsen Klevmo og Anine Møistad sitter og koser seg langs stenveggen inne på velforeningsplassen. De har vært på festivalen siden 09.30.

– Stenhoggerhistorien var så sentral her at det er fint historien tas opp igjen. De som har planlagt og arrangert har vært veldig flinke, sier Klevmo og Møistad.

– Det er hyggelig at det skjer noe mer enn bare konserter, her i dag er det flott for oss gamlinger, legger Klevmo til og ler.