Etter premieren på «Parat» lørdag fulgte en stund med utdeling av roser, takketaler og gratulasjoner. Festivalsjef Nils-Otto Økern-Klevmo var tydelig lettet over at Stenhoggerfestivalen endelig var i gang.

– Jeg grugledet meg

Mor og datter Monica Hjelle (46) og Tora (8) setter seg på benkene på scenen etter forestilling og slår av en prat med HAs reporter.

– Jeg grugledet meg litt før forestillingen i dag. Og det var litt varmt, men jeg syns det gikk fint, sier Tora (8) med et smil.

Den profesjonelle skuespillermammaen Monica Hjelle (46) er også glad for å være ferdig med første forestilling.

– Jeg syns heldigvis det gikk veldig bra. I går var jeg helt ute, så jeg er fornøyd nå. Det er alltid spennende før forestilling når det skal være ute slik som her, sier Monica.

Har spilt skuespill før

Tora (8) har vært med mamma på scenen før, men i «Parat» har hun fått mer å gjøre og passe på.

– Det er litt rart at mamma heter Tora når ho spiller skuespill her i dag. Vi får kalle hverandre for Tora 1 og Tora 2, ler Tora.

– Dette er min lykkedag. Jeg har fått hilse på ordføreren, og så kommer jeg både på TV og i avisa, fortsetter Tora ivrig.

Mens de to sitter og slapper av i solen strømmer besøkende til både gående fra parkeringsplassen og fra båten som frakter folk fra Halden sentrum.

– Jeg kan bli stenhogger

Ida Teaterlag har samarbeidet med koret «Koriallverdenellerno» om skuespillet. Sammen har de fått fram en stor gjeng med unger som er med på å synge og spille.

– Tora hadde aldri fått være med her om ho ikke synes det var gøy. Det skal være fordi ho vil selv. Jeg liker å fortelle ho at ho skal vente litt med å bli skuespiller, for det kan være hardt, sier Hjelle.

– Kanskje jeg kan bli stenhogger, eller regissør, legger Tora til før hun løper av gårde for å leke med de andre barna.

Morten Milde, er godt kjent i Halden, han er pappa til Tora og mannen til Monica Hjelle. Han har regissert stykket «Parat», og kanskje smittet datteren med yrket samtidig?

Monica Hjelle blir sittende og ser datteren løpe av gårde med de nye vennene sine.

Mye historisk riktig

Barna gjør som de har blitt vant til i løpet av mange ukers øving. Etter forestilling løper de til alle ned til vannet og bader.

– Det har blitt litt slitsomt med så mye farting til og fra øving når vi bor i Fredrikstad. Men jeg synes det har gått veldig bra å ha med Tora, sier Hjelle.

Hjelle forteller at hun har spilt skuespill om stenhoggere før, men at «Parat» skiller seg noe ut.

– Dette stykket er veldig komprimert, og varer i kun halvannen time. Vi følger en historie, samtidig som det handler om veldig mange ting. Det er mye historisk riktig som blir tatt fram, for eksempel kvinnesaken som noen tok opp alt på stenhoggertiden, sier hun.